BET
16981.58
0.06%
BET-TR
35234.71
0.06%
BET-FI
60339.85
0.48%
BETPlus
2508.41
0.06%
BET-NG
1215.97
0.1%
BET-XT
1446.78
0.08%
BET-XT-TR
2968.15
0.08%
BET-BK
3123.72
0.1%
ROTX
37313.24
0.12%


Petrolul se apropie de treia lună consecutivă de creștere, dar se confruntă cu argumente mixte

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Prima sesiune a săptămânii a adus creșteri pentru piața petrolului. Materia primă pare să beneficieze de o îmbunătățire a atitudinii vânzătorilor ca urmare a datelor macroeconomice peste așteptări din China, cel mai mare importator mondial de petrol brut. Într-adevăr, profiturile industriale din China pentru luna mai au crescut cu 6% față de aceeași lună a anului trecut, aducând prima creștere din 2020.

Raportul pare să compenseze o parte din sentimentul negativ cauzat de faptul că Chesapeake Energy Corp a depus cererea pentru declararea falimentului. Gigantul energetic american nu a rezistat presiunii puse de pandemie asupra sectorului.

Mai mult, această evoluție ne indică faptul că marile companii nu sunt ocolite de efectele negative, creând îngrijorarea că ar putea apărea și alte situații de acest tip. În plus, un alt nume important din sector, Exxon Mobil Corp., a anunțat că va recurge la disponibilizări pentru a crea o structură organizațională mai eficientă și mai compactă.

Petrolul se apropie de a înregistra a treia lună consecutivă de creștere, ceea ce ne arată formarea unei tendințe ascendente, totuși, investitorii ar trebui să fie precauți cu privire la acest aspect. Numărul în creștere de cazuri din anumite zone ar putea să pună presiune pe autorități de introducere a noi restricții, ceea ce s-ar putea resimți asupra cererii de benzină din următoarea perioadă.

Datele referitoare la producția de petrol a statelor membre OPEC au indicat o reducere suplimentară față de luna mai de 1,25 milioane de barili pe zi. Din reducerea de 9,7 milioane de barili pe zi agreată la nivelul OPEC+, aproximativ 6,084 de milioane revin statelor OPEC.

CITESTE SI:  ROMGAZ, cel mai mare producător și furnizor de gaze naturale din România, devine Membru Asociat al ARIR

Excluzând Iranul, Libia și Venezuela, care nu fac parte din înțelegere, producția OPEC prezintă un exces de 1,55 milioane față de nivelurile agreate.

În acest sens, dacă nivelurile agreate de acord vor fi respectate, presiunea descendentă pusă de către o posibilă scădere a cererii ar putea fi compensată, în condițiile în care acest argument pozitiv nu a fost deja inclus în totalitate în preț.

Din punct de vedere tehnic, materia primă pare să fi atins un maxim pe termen scurt, ceea ce ne-ar putea duce cu gândul la posibilitatea de apariție a unei perioade de consolidare.

Limita inferioară pare a fi în zona 37,40 – 37 USD și este marcată de mai multe reacții de preț din ultima perioadă. Pe de altă parte, nivelul de la 39,35 USD este un nivel interesant, care a marcat și punctul de început al corecției de vineri.

În acest sens, vedem deja semne de oboseală ale secvenței ascendente actuale pe măsură ce prețul s-a apropiat de acest prag, aspect care ne poate sugera o posibilă corecție. Principalul suport de urmărit este limita inferioară a canalului.

Un element interesant de care ar trebui ținut cont este dolarul american. Mișcarea ascendentă recentă a petrolului a fost facilitată de o slăbiciune a dolarului american. În acest sens, evoluția din următoarea perioadă a dolarului american ar putea să influențeze direcția sau amplitudinea mișcărilor de pe piața petrolului.


 

[ajax_load_more]