BET
14435.35
0.15%
BET-TR
29106.74
0.15%
BET-FI
53214.95
-1.54%
BETPlus
2145.84
0.14%
BET-NG
1072.96
0.04%
BET-XT
1240.43
0.04%
BET-XT-TR
2485.12
0.04%
BET-BK
2641.06
-0.14%
ROTX
31145.37
-0.18%Piețele financiare încep să-și revină pe fondul unui consens comercial între SUA și China

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Conform informațiilor transmise de South China Morning Post și Politico, SUA și China au ajuns la un consens în lupta comercială actuală.

Aceste rapoarte sugerează că detaliile acordului vor fi anunțate într-o conferință de presă, înainte de întâlnirea oficială dintre președintele chinez, Xi Jinping, și președintele american, Donald Trump. Casa Albă a transmis că întâlnirea este programată pentru sâmbătă, la 5:30 pm ora României.

Dar ce înseamnă, de fapt, un posibil armistițiu între cele două părți?

În opinia noastră, acesta nu presupune o anulare a taxelor deja impuse, în schimb, ambele țări pot conveni să nu impună taxe suplimentare pentru o perioadă definită de timp. Acest lucru ar însemna că SUA nu va mai împovăra China cu o nou serie de taxe pe mărfurile de import de 300 miliarde de dolari, cel puțin pentru moment.

Cu toate acestea, se pare că summitul G20 de la Osaka – care începe vineri – este crucial, deoarece Donald Trump a avertizat deja că este gata să introducă tarife și mai ridicate pentru produsele chinezești în cazul în care nu se fac progrese după întâlnirea planificată cu Xi Jinping,” se arată intr-o analiză efectuată de X-Trade Brokers.

După cum se poate observa, situația este încă incertă și, de fapt, totul este posibil până la sfârșitul acestei săptămâni. În orice caz, investitorii se pare că sunt optimiști, consolidându-și speranțele conform cărora războiul comercial va decelera.

În consecință, acțiunile din Asia au crescut semnificativ, Hang Seng apreciindu-se cu 1,42%, Shanghai Composite cu 0,69%, iar NIKKEI cu 1,19%. Apetitul pentru risc a impulsionat, de asemenea, piața obligațiunilor din SUA, iar randamentul obligațiunilor guvernamentale pe 10 ani s-a redresat până la 2.04%.

CITESTE SI:  Softbinator Technologies raportează o creștere de 57% a cifrei de afaceri în primul semestru din 2023

Îndemnăm SUA să își anuleze imediat măsurile de presiune și sancționare asupra companiei Huawei și a altor companii chineze și să susțină dezvoltarea durabilă și sănătoasă a relațiilor comerciale dintre China și SUA.„, a declarat Gao Feng, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerțului, potrivit unei traduceri CNBC.

Peste ocean, indicele S&P 500 este pe cale să incheie cele mai bune sase luni consecutive in ultimii zece ani in timp ce indicele Dow Jones inregistrează cea mai performantă lună iunie din 1938 incoace, notează CNBC pe baza unei analize efectuată de J.P. Morgan. Dar acest raliu nu pare sa convingă investitorii.

Acțiunile ciclice din sectorul retail sau cel tehnologic care în mod obișnuit sunt legate de creșterea economică nu au reușit să recupereze pierderile din luna mai, in timp ce doar actiunile din sectorul FMCG si cel al utilităților au contribuit la cresterea indicelui S&P500.

Într-adevăr, revenirea puternică a pieței în luna iunie nu are nimic de-a face cu fundamentele economice. Este determinată, în mare măsură, de schimbarea politicii monetare a Rezervei Federale și de speranțele investitorilor pentru o înțelegere comercială între SUA și China. Slăbiciunea persistentă a acțiunilor ciclice, care în mod tradițional se corelează cu creșterea economică, ar putea fi deosebit de îngrijorătoare deoarece profitabilitatea sectorului corporativ continuă să se deterioreze,” apreciază Jason Hunter, analist in cadrul J.P. Morgan.


 

[ajax_load_more]