BET
16013.66
0.79%
BET-TR
33223.76
0.79%
BET-FI
58538.7
0.44%
BETPlus
2377.06
0.75%
BET-NG
1148.24
0.43%
BET-XT
1370.99
0.71%
BET-XT-TR
2812.46
0.72%
BET-BK
3005.61
0.6%
ROTX
35738.48
0.99%Prețul petrolului crește cu peste 3% după ce două petroliere au fost atacate în Golful Oman

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Astazi a avut loc o creștere bruscă a prețului petrolului, după rapoartele conform cărora două petroliere din Golful Oman au fost atacate într-o situație care ar putea avea implicații geopolitice. În ultimele 8-9 luni s-au înregistrat unele mișcări ample pe piețele de petrol, cu o scădere semnificativă în ultimul trimestru al anului 2018, o revenire impresionantă la începutul acestui an și recent o nouă scădere, cotația Brent pierzând aproape 13 dolari (aproximativ 20%) în ultima lună.

Ultimele două impulsuri ascendente din octombrie 2018 și aprilie 2019 au apărut după ce temerile legate de posibilitatea unui șoc al ofertei ca urmare a sancțiunilor impuse de către SUA asupra Iranului s-au dovedit a fi exagerate, dar ultimele evoluții au crescut din nou șansele unei scăderi semnificative a producției.

Piața petrolului a pierdut peste 20% în ultima lună după încheierea raliului impresionant de la începutul anului. Sursa: xStation

Strâmtoarea Ormuz este un obstacol pentru transportul petrolului brut pe apă

Incidentul din această dimineață vine într-o perioadă de tensiuni geopolitice accentuate în regiune, relațiile dintre SUA și Iran s-au deteriorat și mai mult după atacurile asupra a patru tancuri petroliere de pe coasta Emiratelor Arabe Unite.

CITESTE SI:  După 20 de ani de prezență în România, OTP Group vinde OTP Bank România către Banca Transilvania, liderul pieței bancare românești

Această regiune este deosebit de importantă pentru piețele de petrol, Strâmtoarea Ormuz fiind un punct cheie pentru transportul maritim de petrol, iar orice escaladare ulterioară ar putea provoca o mișcare ascendentă amplă. Se zvonește că Trump ar putea căuta să vizeze un război cu Iranul pentru a-și impulsiona perspectivele de realegere în 2020 și cât timp există un mod de obținere a victoriei, având în vedere caracterul său imprevizibil și politicile populiste, un astfel de scenariu nu pare imposibil.

Stocurile din SUA înregistrează avansuri nesezoniere

Chiar dacă nu are un impact la fel de mare asupra ofertei ca situația din Orientul Mijlociu, merită să analizăm stocurile americane care, în ultima perioadă, au arătat un câștig extrasezonier. Miercuri a adus a patra creștere din ultimele 5 săptămâni a raportului EIA (Energy Information Administration) cu un rezultat de 2,2 milioane de barili, dar raportul general a fost mixt, cu o scădere a producției și distilate care oferă un sprijin fundamental pentru piață.

Stocurile de petrol din SUA sunt în prezent peste media pe cinci ani și arată o creștere neobișnuit de târziu, într-o perioadă în care în anii trecuți scădeau. Sursa: XTB Macrobond

Analiză efectuată de XTB Online Trading


 

[ajax_load_more]