BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Raport XTB: Ne așteptăm la creșterea costurilor, a prețurilor și a inflației în perioada următoare în România

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Inflația în România a ajuns în aprilie la 3,2%, atingând cel mai ridicat nivel din ultimul an, de la începutul pandemiei. Acesta este un semn de revenire a economiei, sugerând existența unui apetit ridicat de consum. Cererea este în creștere, existând lichidități semnificative în piață, aspect care se transpune în majorarea prețurilor.

Analiștii XTB iau în calcul cinci factori care ar putea indica o creștere suplimentară a ratei inflației în perioada următoare în România și în lume:

1. Transferurile de bani sunt imense– datorită plăților directe, a ajutoarelor speciale de șomaj și a altor ajutoare, gospodăriile din țările dezvoltate au mai mulți bani decât ar fi avut în cazul în care pandemia nu s-ar fi întâmplat!

2. Cererea de reînnoire este puternică– consumatorii nu au putut cheltui o parte din venituri din cauza restricțiilor, însă ar putea dori să compenseze în exces după relaxarea condițiilor.

3. Prețurile mărfurilor sunt în creștere– nu este doar cazul petrolului. La fel se întâmplă și cu bumbacul, cuprul și cerealele. Acesta este parțial un rezultat al ratelor de dobândă 0% deoarece investitorii privesc aceste active drept oportunități de investiții.

4. Costurile COVID– economia se redeschide, dar regimul sanitar rămâne sub presiune, având în continuare costuri ridicate.

5. Există mai puțină concurență– unele companii au fost închise, în special în domeniul serviciilor. Mai puțină concurență înseamnă mai multă putere de stabilire a prețurilor.

Efectele faptului că rata inflației a ajuns la 3,2% în România luna trecută se vor face simțite în perioada următoare.

Radu Puiu, Analist Financiar în cadrul XTB România, consideră că: „Cel mai mult s-au scumpit mărfurile nealimentare, ale căror preţuri au crescut cu 5,2%, în vreme ce serviciile s-au scumpit cu 2,6%, conform datelor Institutul Naţional de Statistică (INS). Această tendință vine în contextul redinamizării economiei reale şi cotaţiilor internaţionale ale petrolului, dar și a efectului de bază (prețurile au fost mai scăzute în lunile martie şi aprilie 2020, în contextul restricțiilor).

Banca Naţională a României (BNR) a transmis în urma şedinţei de politică monetară că rata anuală a inflaţiei este aşteptată să depășească vizibil limita superioară a intervalului ţintă în semestrul II 2021.

CITESTE SI:  Raport analiză Medlife: Target price 4,19 lei/acțiune și downgrade de recomandare

Ţinta BNR pentru inflaţie este de 2,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus 1%. „Acesta este un semn de revenire a economiei, sugerând existența unui apetit ridicat de consum. Cererea este în creștere, existând lichidități semnificative în piață, aspect care se transpune în majorarea prețurilor. Este posibilă şi o creştere suplimentară a costurilor, măsurile de combatere a pandemiei au presupus investiţii, ale căror costuri sunt transmise către consumatorii finali”, mai explică Radu Puiu.

Restricțiile legate de pandemia COVID19 au adus economia globală într-o recesiune profundă, prețurile petrolului scăzând temporar chiar sub zero. Băncile centrale au comunicat deschis despre necesitatea de a contracara deflația.

Cu toate acestea, situația macroeconomică s-a schimbat în ultimele luni, ca urmare a faptului că majoritatea țărilor implementează cu succes măsuri care le ajută să diminueze efectele negative ale pandemiei.

Peste tot în lume băncile centrale au fost surprinse de amploarea procesului de redresare economică și de creșterea costurilor care încurajează firmele să crească prețurile. Intervenționismul, care a salvat economia globală de la prăbușire, a făcut ca gospodăriile să aibă uneori venituri mai mari decât dacă pandemia nu s-ar fi întâmplat deloc.

În același timp, politica privind banii gratuiți i-a încurajat pe investitori să caute alternative la numerar, care au avut un impact semnificativ asupra prețurilor materiilor prime, determinând ulterior creșterea costurilor pentru companii. Cum ar trebui să se comporte investitorii într-o astfel de situație?

La nivel de grup, XTB a lansat un raport care detaliază evoluția și perspectivele privind inflația din SUA „deoarece aceasta va determina politica Fed, care, la rândul său, are o importanță majoră pentru piețele globale”, explică Przemysław Kwiecień, Analist Șef al grupului XTB.

În raport arătăm indicatorii de inflație ce ar trebui monitorizați, precum și cele mai importante date de inflației. De asemenea, răspundem la întrebarea cheie adresată atât în rândul investitorilor profesioniști, cât și în rândul gospodăriilor – va crește inflația?”.