BET
14879.83
0.4%
BET-TR
30718.37
0.38%
BET-FI
57032.88
-0.13%
BETPlus
2209.02
0.36%
BET-NG
1089.14
0.53%
BET-XT
1282.75
0.43%
BET-XT-TR
2618.31
0.41%
BET-BK
2800.05
0.55%
ROTX
33007.28
-0.04%


Statul Elen, din nou in impas financiar

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Fondul Monetar Internaţional se va implica financiar în ultimul program de asistenţă, doar daca datoria Greciei va deveni sustenabila a afirmat joi directorul general al FMI, Christine Lagarde, într-un interviu acordat CNBC.

„Pentru ca noi să ne angajăm şi să participăm din punct de vedere financiar, trebuie să existe mai multă claritate a condiţiilor restructurării datoriei. Este nevoie de extinderea scadenţei împrumuturilor şi de noi negocieri”, a explicat oficialul FMI.

Ministrii de Finante din zona euro s-au intanit joi la Luxemburg unde au examinat care sunt progresele realizate de autorităţile de la Atena şi au discutat măsuri de reducere a datoriei publice a Greciei, care după şapte ani de criză a ajuns la 180% din PIB. Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijselbloem a anunţat ca va debloca o tranşa de 8,5 miliarde de euro (9,5 miliarde de dolari) de care Grecia are nevoie pentru a putea rambursa datoriile care ajung la scadenţă iulie.

Fondul Monetar Internaţional a participat la precedentele programe de asistenţă financiară dar a refuzat să se alăture actualului acord şi a solicitat detalii din partea zonei euro cu privire la ce tip de reducere a datoriei ar putea fi oferit Greciei la finalul actualului program.

Astfel, FMI a acceptat să ofere Atenei doar un aranjament standby de aproape două miliarde de euro si a precizat că nu va elibera alte fonduri până când statele din zona euro nu vor oferi mai multe detalii privind măsurile de reducere a datoriei publice a Greciei în 2018.

CITESTE SI:  BRK Financial Group va furniza servicii de Market Maker al Emitentului pentru LIFE IS HARD

„Întotdeauna am spus că programele de asistenţă financiară au două componente: una politică şi alta legată de sustenabilitatea datoriei”, a explicat Lagarde.

Principala problema pentru care programul de asistenţă convenit de Grecia cu creditorii internaţionali este în impas, este lipsa unui acord între zona euro şi FMI cu privire la restructurarea datoriei Greciei. Mai multe guverne din zona euro, în special Germania, nu vor să acorde noi împrumuturi Greciei până când FMI nu se va implica financiar în ultimul program de asistenţă. La rândul său, organizaţia financiară internaţională subliniază că va face acest lucru doar atunci când va obţine mai multe clarificări din partea zonei euro cu privire la tipul de restructurare a datoriei pe care europenii sunt dispuşi să îl ofere Greciei. Însă statele din zona euro nu vor să facă astfel de promisiuni acum şi insistă că toate deciziile definitive vor fi adoptate doar la finalul actualului program, în 2018. AGERPRES

Foto credit: Pixabay