BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%Transport Trade Services, liderul segmentului de servicii logistice integrate din bazinul Dunării, vine la bursă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Transport Trade Services (TTS) a anunțat astăzi intenția de a lansa o Ofertă Publică Inițială de vânzare a unui număr de acțiuni existente în capitalul social al Societății, care ar urma să se deruleze ulterior aprobării prospectului de ofertă și admitere la tranzacționare de către ASF.

Oferta constă în oferirea spre vânzare a unui număr de maximum 15.000.000 acțiuni existente, reprezentând cel mult 50% din numărul total de acțiuni emise de Societate. TTS intenționează să solicite admiterea la tranzacționare a acțiunilor pe piața reglementată administrată de BVB, ulterior aprobării Prospectului de către ASF și închiderii cu succes a Ofertei.

Elemente principale ale ofertei:

• Oferta vizează vânzarea de către TTS a până la 50% din acțiunile deținute, respectiv un număr total de până la 15.000.000 acțiuni, în două tranșe. Tranșa de retail, care va fi de până la 2.250.000 de Acțiuni Oferite, tranșa investitorilor instituționali, care va fi de până la 12.750.00 din Acțiunile Oferite rămase.

• Se va solicita admiterea la tranzacționare pe piața reglementată administrată de BVB. 

• TTS, împreună cu subsidiarele pe care le consolidează („TTS (Grup)„) este unul dintre liderii segmentului de servicii logistice integrate din bazinul Dunării, asigurând activități de expediție de mărfuri, transport fluvial, operațiuni portuare în mod special pentru cereale, minerale și chimicale, precum și alte activități conexe și auxiliare.

• În anul 2020, TTS (Grup) a fost responsabil pentru aproximativ 30% din traficul de pe Dunăre din perspectiva volumelor transportate, a capacității și dimensiunii flotei proprii. 

• TTS (Grup) deține o flotă fluvială (barje, împingătoare, nave cu autopropulsie), modernizată cu o capacitate totală de 768kt și o flotă de 6 macarale plutitoare de mare capacitate. Flota fluvială poate acoperi orice rută de pe traseul Dunăre-Rin-Main.

• Operațiunile comerciale ale TTS (Grup) se desfășoară în 9 țări, respectiv în România, Serbia, Ungaria, Croația, Bulgaria, Austria, Slovacia, Ucraina și Germania. TTS (Grup) operează 10 terminale portuare, trei în Constanța și 7 pe cursul Dunării (Brăila, Galați, Giurgiu, Oltenița, Bechet și Turnu Severin în România, precum și Fajsz în Ungaria). TTS (Grup) deține propriile facilități pentru operațiuni intra-portuare: depozite, platforme, instalații, macarale.

• Vânzările TTS (Grup) au atins, în anul 2020, 520 milioane RON, cu EBITDA raportat de 114 milioane RON și un profit net de 48 milioane RON.

• Prin modernizări și investiții constante, flota TTS (Grup) are în prezent o amprentă a emisiilor GNG la aproximativ jumătate sub media înregistrată la nivelul EU-27 aferent segmentului de transport pe ape interioare.

• Transportul pe apă, atât maritim cât și ape interioare, este un sector strategic care permite realizarea a 76% din comerțul extern al UE și 40% din comerțul intern al UE. Are un rol important într-un mix modern de transport, rol care va crește până în anul 2050, odată cu trecerea planificată a transportului european către metode de transport cu emisii de gaze de seră mai reduse, cum sunt transportul pe ape interioare și căi ferate. 

CITESTE SI:  Raport trimestrial Unicredit Bank despre România: Probabilitate ridicată de creștere a impozitării în 2025. Rata inflației va fi în jur de 5,6% la finalul anului 2024

• România are în plan, pentru următorii 10 ani, investiții în valoare de 4,5 miliarde EUR în infrastructură pe Dunăre, în porturile dunărene și în portul Constanța, ca parte a unui program strategic de valorificare a poziției țării ca rută comercială centrală între Europa și Asia.

TTS (Grup) este unul dintre liderii segmentului de servicii logistice integrate din bazinul Dunării, acoperind activități de expediție de mărfuri, transport fluvial, operațiuni portuare, precum și alte activități conexe și auxiliare. Pe ansamblu, TTS (Grup) acoperă peste 100 de porturi și terminale portuare de la Dunăre și Marea Neagră cu legături pe Tisa, Sava, Rin și Main.

Compania transportă 31% din volumele vehiculate pe Dunăre, respectiv în jur de 35% din traficul de marfă de pe canalul Dunăre – Marea Neagră și 39% din traficul total de pe Dunăre către și de la Constanța, potrivit datelor la 2019/2020 (în baza metodologiei statistice a Eurostat). Principalele mărfuri transportate sunt minerale, cereale și produse chimice.

Pe lângă activitățile de logistică TTS (Grup) integrează și activități complementare de reparații și construcții nave prin cele două șantiere navale pe care le deține la Galați și la Cernavodă.

Portofoliul de clienți este unul solid și diversificat, construit pe parteneriate comerciale de lungă durată. TTS (Grup) are drept clienți comercianți mari de cereale, mari comercianți și consumatori de îngrășăminte chimice, producătorul de aluminiu din România, mari producători de oțel din România, Serbia, Ungaria sau mari producători de îngrășăminte chimice din regiune și mari comercianți de produse laminate din oțel.  

REZULTATE FINANCIARE

TTS (Grup) a înregistrat în 2020 o cifră de afaceri de 520 mil RON, EBITDA de 114 milioane RON și un profit net de 48 milioane RON, compania reușind să atenueze impactul negativ asupra operațiunilor portuare și activităților de expediție, generat atât de restricțiile impuse de pandemia COVID-19, cât și de un an agricol dificil pe piața românească. TTS (Grup) a menținut profitabilitatea și a adresat în mod pro-activ creșterea eficienței prin restructurare și modernizare. 

Transportul pe ape interioare este un domeniu de mare importanță pentru toate economiile europene. La nivelul întregii Uniuni Europene este în plan să crească ponderea transportului pe ape interioare cu 25% până în 2030 și cu 50% până în 2050.

Prin planul investițional al României în valoare de 4,5 miliarde EUR se urmărește îmbunătățirea condițiilor de navigație pe Dunăre și dezvoltarea porturilor dunărene, precum și a Portului Constanța. 

Acțiunile TTS sunt deținute de 14 persoane fizice. Echipa de management și fondatorul dețin împreună 67,57% din acțiunile totale.