BET
18159.39
0.65%
BET-TR
39549.16
0.65%
BET-FI
58529.5
-1.08%
BETPlus
2689.69
0.61%
BET-NG
1287.96
0.73%
BET-XT
1546.13
0.43%
BET-XT-TR
3314.6
0.45%
BET-BK
3375.66
0.19%
ROTX
39888.69
0.66%

UNSICAR: Prevederile Legii RCA sunt neconcurentiale

Autor: Financial Market
2 min

Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR) va notifica Executivul european, în cazul în care Legea RCA va fi promulgată întrucât consideră că prevederile acesteia sunt anticoncurenţiale.

„Considerăm că noua lege reprezintă o continuare a reglementărilor neconcurenţiale care, pe termen mediu şi lung, vor avea un efect contrar intenţiilor legiuitorului. Condiţiile de oligopol ale pieţei RCA se vor accentua, ceea ce înseamnă că vom avea o calitate redusă a serviciilor şi, pe cale de consecinţă, cei care vor avea de suferit vor fi tocmai aceia care trebuie să fie despăgubiţi ca urmare a unui eveniment rutier. Noua lege este una organică, care ar trebui să reglementeze echilibrat, pe termen mediu şi lung, toate categoriile de actori implicaţi în piaţa RCA. Din păcate, această lege reglementează, pe termen scurt, o problemă punctuală în favoarea unui segment foarte îngust de clienţi, cu o rată a daunei foarte mare, şi defavorizează cea mai mare parte a consumatorilor de poliţe RCA, în principal persoanele fizice”, a declarat preşedintele UNSICAR, Bogdan Andriescu.

În context, reprezentanţii brokerilor de asigurări consideră că numai o concurenţă consistentă în piaţa RCA va regla cu adevărat tarifele acestui tip de asigurare şi orice formă artificială de plafonare poate avea ca efect principal o protecţie inadecvată a celor care trebuie să beneficieze de acoperirile incluse în poliţa RCA. Potrivit sursei citate, s-a constatat că, după expirarea perioadei de plafonare, nu au fost înregistrate creşteri ale tarifelor RCA, ceea ce demonstrează că piaţa se poate autoregla, fără a fi necesare limitările menţionate în lege.

„UNSICAR solicită, totodată, instituţiilor statului ca dezbaterea publică a unui proiect de lege să reprezinte mai mult decât o bifă procedurală şi să ia în calcul şi argumentele legitime propuse de toate părţile interesate, aşa cum nu s-a întâmplat în cazul proiectului de Lege RCA. În ultimele două săptămâni, în cadrul comisiilor parlamentare cu drept decizional, pe proiectul Legii RCA au fost cinci dezbateri, întâlniri la care au fost invitate la discuţii doar asociaţiile din afara pieţei de asigurare – transportatori şi service-uri auto”, se precizează în comunicatul citat.

Sursa: Agerpres

Foto: Dreamstime