BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


România se află pe podiumul creșterilor din Europa după valoarea tranzacțiilor cu acțiuni

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Investitorii și-au intensificat activitatea de tranzacționare în Europa de Est, atrași de câștigurile de două cifre raportate de bursele de valori importante, cu un nivel al valorii tranzacțiilor cu acțiuni de peste 1 miliard de euro, cum e cazul Poloniei și României. Bursele de valori din Varșovia și București se află în topul creșterii valorii tranzacțiilor cu acțiuni la nivel european cu un avans al acestui indicator de peste 30 de procente după primele nouă luni din acest an, se arată într-o analiză realizată de PARKIET, un prestigios cotidian financiar polonez dedicat investitorilor, pe baza datelor Federației Europene a Valorilor Mobiliare (FESE).

Valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a crescut cu 35,6% la sfârșitul primelor nouă luni ale acestui an în Polonia, singura piață din Europa Centrală și de Est (CEE) reclasificată recent de FTSE Russell la statutul de Piață Dezvoltată, comparative cu primele nouă luni ale anului anterior.

România, care este o Piață de Frontieră, a urmat trendul și a raportat o creștere a acestui indicator cu 31,5%. Analiza PARKIET arată că Polonia și România au avut o rată de creștere care a fost cu mult peste ritmul altor piețe de capital care au avut creșteri de două cifre cum e cazul Austriei (+18,8%), Ungariei (+13,7%) sau Elveției (+11,4%).

De partea cealaltă, valul creșterilor nu a cuprins toată Europa, iar Bursa de Valori din Praga a înregistrat un declin de 7,1% după primele trei trimestre ale acestui an.

Orice piață de capital poate invidia astfel de creșteri. Singura bursă care poate ține pasul cu bursa de valori poloneză este Bursa de Valori București,” se arată în articolul publicat în PARKIET, cel mai respectabil ziar financiar din Polonia care acoperă piețele de capital din 1994.

CITESTE SI:  Buget Medlife 2024: Trecere pe profit net și creșterea veniturilor cu 18%

Investitorii de la Bursa de Valori București (BVB) au fost mai activi în acest an, iar activitatea lor a făcut ca valoarea tranzacțiilor cu acțiuni să depășească 1,8 miliarde de euro la finalul lunii septembrie din 2017. Este vorba de o majorare cu aproape o treime comparativ cu primele trei trimestre ale anului precedent, când același indicator arăta un nivel de 1,4 miliarde de euro.

România a fost una dintre vedetele piețelor de capital în funcție de valoarea ofertelor publice inițiale care au avut loc în Europa în primele nouă luni. Bursa de Valori din Varșovia ocupă prima poziție atât în funcție de numărul IPO-urilor, cât și în funcție de valoarea acestora, fiind urmată de Bursa de Valori București cu două IPO-uri – DIGI Communications și AAGES – care au avut o valoare cumulată de 208 milioane euro.

Piața de capital românească a fost și mai atractivă pentru emisiunile de obligațiuni corporative, care au totalizat aproape 822 milioane de euro. Astfel, după primele nouă luni, valoarea IPO-urilor și a obligațiunilor corporative listate la BVB a depășit 1 miliard de euro.

În ceea ce privește capitalizarea bursieră, valoarea companiilor listate la BVB a crescut semnificativ de la 31 de miliarde de euro la finalul primelor trei trimestre din 2016 până la 35,4 miliarde de euro după primele nouă luni ale acestui an, în urcare cu 14,2%.

În funcție de aceste trei dimensiuni: ritmul de creștere a valorii tranzacțiilor cu acțiuni, valoarea IPO-urilor și creșterea capitalizării bursiere, piața de capital din România își întărește poziția pe podium în regiune și urmează Polonia, singura țară din regiune reclasificată recent la statutul de Piață Dezvoltată.

Sursa: bvb