BET
16992.22
0.12%
BET-TR
35256.78
0.12%
BET-FI
60314.98
0.44%
BETPlus
2509.88
0.12%
BET-NG
1214.58
-0.02%
BET-XT
1447.96
0.16%
BET-XT-TR
2970.58
0.16%
BET-BK
3128.86
0.27%
ROTX
37298.92
0.08%


De ce contează valoarea Brandurilor Românești?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

De ce contează valoarea Brandurilor Românești?

De secole, progresul economic și puterea națiunilor au fost legate de proprietatea și valorificarea activelor corporale: pământ, fabrici, echipament etc. De o parte țări mari și puternice, de cealaltă țări mici… și atât! Dar ceva s-a schimbat în ultimele decenii.

Conceptul de “soft power”, folosit inițial de Joseph Nye la Universitatea Harvard, explică cum o națiune mică poate să se ridice și să puncteze peste “categoria” sa. Soft power derivă din valorificarea creativității și a inovației mai degrabă decât din forța militară sau economică. Cu alte cuvinte, active necorporale – între care brandurile au o pondere importantă.

Activele corporale sunt încă importante, dar implică resurse financiare pe măsură – iar pe de altă parte sunt mai ușor replicabile, și deci nu oferă un avantaj competitiv durabil. Mai mult, activele corporale nu mai sunt o condiție obligatorie a succesului – e suficient să ne uităm la cele mai valoroase companii ale lumii precum Google, Apple sau Facebook, a căror valoare se bazează aproape în totalitate pe active necorporale.

Există deja studii care demonstrează avansul activelor necorporale. Astfel, ultimul raport Brand Finance Global Intangible Finance Tracker (GIFT™), cel mai extensiv studiu anual in domeniu, arată că, după o scădere în criza economică din 2008, proporția activelor necorporale a crescut până la 52% din valoarea economiei globale.

Asta ar trebui să fi e o veste bună pentru România, o economie încă în tranziție dupa decenii în care a fost slăbită de comunism, dar mândrindu-se cu creativitatea și spiritul inventiv ale românilor. Dezvoltarea brandurilor și a altor active necorporale, care nu necesită resurse materiale uriașe, va adăuga la puterea “soft” a națiunii – o oportunitate care nu poate fi ignorată.

CITESTE SI:  Claudiu Cazacu, XTB: Dinamica ascendentă a acțiunilor din sectorul militar - răspuns rațional sau suprareacție emoțională a investitorilor?

 

Brandul România și brandurile românești

De ce contează valoarea Brandurilor Românești?

Cele mai valoroase 10 Branduri romanesti

Discuția asupra brandului de națiune este o temă sensibilă în România, iar încercările de a dezvolta o strategie unitară s-au terminat de fiecare dată în controverse.

Deocamdată, povara definirii și promovării brandului de națiune rămâne în mare măsură în sarcina brandurilor românești – și acestea fac o treabă foarte bună.

Cu fiecare vizitator străin bucurându-se de un brand local, cu fiecare cumpărător satisfăcut al unui brand românesc peste hotare, o impresie pozitivă se formează sau înlocuiește o asociere negativă; astfel, imaginea României se îmbunătățește continuu, și dă aripi brandurilor locale, într-un adevarat cerc virtuos.

Ce se poate măsura, se poate dezvolta

În termeni financiari, un brand trebuie sa tindă spre maximizarea valorii și a beneficiului adus afacerii. Dar brandurile sunt frecvent neglijate deoarece, în general, reglementările contabile curente nu permit reflectarea valorii reale a activelor necorporale în situațiile financiare.

Pentru a depăși acest neajuns, jucătorii economici experimentați urmăresc valoarea brandurilor prin evaluarea lor periodică.

A venit timpul ca brandurile românești să facă același lucru!

Sursa: