BET
16971.24
0.14%
BET-TR
35213.26
0.14%
BET-FI
60049.67
-0.72%
BETPlus
2506.82
0.14%
BET-NG
1214.79
0.19%
BET-XT
1445.69
0.1%
BET-XT-TR
2965.92
0.1%
BET-BK
3120.46
0.07%
ROTX
37270.19
0.11%


Cum să efectuezi în siguranță plăți prin Internet și Mobile Banking

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Devenit nelipsit din oferta băncilor, serviciul de internet banking oferă posibilitatea efectuării unei game largi de operațiuni prin simpla accesare a unui website securizat pus la dispoziție de către instituția financiar-bancară aleasă.

Pe scurt, serviciul de internet banking permite vizualizarea soldurilor conturilor și accesarea lor oriunde,
oricând, de pe calculator, laptop, tabletă sau smart phone. Printre denumirile alternative des utilizate
se află și „online banking” sau „e-banking”.

Conceput inițial pentru a facilita acțiuni ca verificarea soldului, generarea de extrase bancare sau efectuarea de plăți online, acest serviciu se adresează astăzi și celor care plănuiesc să economisească prin constituirea de depozite și conturi de economii online, dar și celor interesați de efectuarea de schimburi valutare sau deschideri de conturi suplimentare rapid și fără drumuri la bancă. În prezent, cele mai frecvente operațiuni sunt reprezentate de efectuarea de plăți.

Cum pot fi accesate serviciile de internet banking sau mobile banking?[emaillocker]

În România, majoritatea instituțiilor financiar-bancare pun la dispoziție serviciul de internet banking în completarea ofertei curente, ca extensie a serviciilor lor în mediul virtual. Accesul poate fi solicitat chiar din prima zi de relație cu banca, dar și ulterior, în cazul în care doriți acest lucru.

El este oferit în urma abonării la serviciu prin completarea unui act adițional, iar apoi, în funcție de caz, plata unei taxe lunare pentru accesul la platforma online, primirea unui dispozitiv de acces și unui set de instrucțiuni conținând datele necesare pentru conectarea la serviciu.

Dispozitivul de acces poate lua, după caz, forma unui token sau a unei aplicații pentru telefonul mobil și are ca rol principal generarea unor parole unice prin care clientul (utilizatorul) să poată aproba/autoriza procesarea anumitor operațiuni în condiții de securitate ridicată.

Variante disponibile de token-uri

Alte modalități de conectare includ și posibilitatea utilizării unei parole statice (parolă valabilă pentru o perioadă de timp relativ mai lungă și care poate fi aleasă și modificată direct de către utilizator).

Pentru a te conecta la serviciul de internet banking ai de parcurs, în general, doar doi pași:

1. Accesarea adresei web a serviciului.

De cele mai multe ori, acest lucru este realizat, inițial, în mod indirect, prin accesarea site-ului web al băncii care oferă serviciul de internet banking ales. O mare atenție trebuie acordată pentru evitarea accesării așa numitelor site-uri „clonă”, asemănătoare site-ului original al băncii și care urmăresc captarea datelor de conectare sau a altor informații importante.

Dreamstime

 

În acest sens, este recomandat să te asiguri că adresa web tastată este cea corectă și că accesul se realizează în mod securizat (fiecare dintre instituțiile bancare oferă mai multe detalii despre modalitățile de verificare a securității pe paginile de conectare).

2. Introducerea numelui de utilizator și a parolei.

In acest pas vei introduce numele de utilizator comunicat de către banca emitentă urmând instrucțiunile de conectare specifice, oferite odată cu abonarea la serviciu. Pentru introducerea parolei este necesară, de obicei, utilizarea dispozitivului de acces. Acesta generează un cod unic, valabil doar pentru o perioadă limitată de timp și care, odată introdus, permite accesul la serviciul specific pus la dispoziție de bancă.

După conectare, vei avea acces la meniul platformei de internet banking și vei putea descoperi toate opțiunile disponibile în ceea ce privește tipurile de operațiuni. 

Ce este si cum folosesc serviciul de Mobile Banking?

Dezvoltarea dispozitivelor mobile și numărul crescut de utilizatori ai acestora a determinat o reorientare a băncilor spre oferirea de servicii bancare prin intermediul acestora.

CITESTE SI:  Managementul generației cu internetul în buzunar

Scopul este de a permite maximum de mobilitate și flexibilitate utilizatorului în realizarea de operațiuni. Astfel, a fost creată o variantă simplificată a platformei de internet banking care să includă funcţionalitățile de bază într-o singură aplicație pentru telefonul mobil sau tabletă, serviciul purtând numele de „mobile banking”.

La fel de ușor de accesat ca și platforma de internet banking, utilizarea mobile banking-ului presupune un singur pas suplimentar și anume instalarea aplicației dedicate. Cu toate acestea, procesul este simplificat, menținându-se simplu și rapid.

Costurile pentru plățile efectuate prin internet banking sau mobile banking sunt mai scăzute decât în cazul realizării acestora la ghişeu. De asemenea, în cazul depozitelor sau al altor produse de economisire, clienții pot beneficia de dobânzi speciale în cazul constituirii lor utilizând aceste platforme online. Mai mult, unele dintre aceste produse, care prezintă printre cele mai avantajoase condiții de pe piață, pot fi accesate exclusiv online.

În prezent, băncile din România oferă servicii de internet banking adaptate nevoilor specifice ale clienților, persoane fizice sau juridice, adăugând funcționalități dedicate pentru plăți salarii sau plata
datoriilor către bugetul de stat.

Ce tipuri de plăți pot fi efectuate prin internet banking sau mobile banking?

Serviciul internet banking oferă o gamă largă de tipuri de plăți ce pot fi efectuate la distanță. Printre acestea, se află următoarele:

1. Transferuri între conturile proprii, deschise la aceeași bancă;
2. Plăți în lei sau valută către conturi deschise la o bancă din România;

● Plăți facturi;
● Direct debit;
● Plăți polițe asigurări;
● Virare salarii;
● Plăți taxe și impozite;

3. Plăți în lei sau valută către un cont deschis la o bancă din străinătate.

Iată câteva recomandări privind utilizarea serviciului Internet Banking în siguranță

Pentru alegerea serviciului de internet banking care ţi se potrivește cel mai bine, vizitează site-urile mai multor instituții bancare și informează-te asupra ofertelor lor. Unele bănci pun la dispoziție vizitatorilor filmulețe introductive sau variante demo ale serviciului de internet banking pentru familiarizarea clienților potențiali, dar și existenți cu funcționalitățile oferite.

● Evită accesarea serviciului de internet banking prin conectarea la rețele nesecurizate (wi-fi sau staţii de lucru publice, din incinta hotelurilor, aeroporturilor etc.). Datele tale de logare pot fi puse în pericol.

● În alegerea unei parole statice, evită utilizarea unor cuvinte frecvente sau a unor expresii ușor de determinat de către alte persoane străine. De asemenea, nu comunica nimănui parola ta sau numele de utilizator și nu înstrăina dispozitivul de acces. 

● Înainte de efectuarea unei plăți interbancare în regim de urgență, cu scopul încasării banilor de către beneficiar în aceeași zi, este recomandată o marjă de cel puțin 2 ore față de încheierea ultimei sesiuni Transfond (la ora 16:00).

În articolul urmator vei regăsi informații legate de care sunt cele mai frecvente tipuri de operațiuni pe care le poți efectua prin intermediul serviciilor de Internet si Mobile Banking.

[/emaillocker]


[ajax_load_more]