BET
16971.24
0.14%
BET-TR
35213.26
0.14%
BET-FI
60049.67
-0.72%
BETPlus
2506.82
0.14%
BET-NG
1214.79
0.19%
BET-XT
1445.69
0.1%
BET-XT-TR
2965.92
0.1%
BET-BK
3120.46
0.07%
ROTX
37270.19
0.11%


Investiția pe termen lung în acțiuni aduce randamente mai bune decât plasamentele în depozite clasice

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Bursa este pentru oameni, și, într-o mare măsură statisticile ne dau dreptate. Investiția pe termen lung în acțiuni este o modalitate de a obține randamente mai bune decât plasamentele în depozite bancare. Mai ales că, în prezent, populația României are un apetit relativ ridicat pentru economisire prin intermediul depozitelor bancare.

Articol de opinie semnat de Dan Popovici, CEO OTP Asset Management

Pentru a-mi susține această afirmație vă voi prezenta o serie de date preluate din statisticile BNR și din Bloomberg. Astfel, în graficul de mai jos regăsiți cum a evoluat în ultimii 5 ani, rata medie a dobânzii pentru depozitele bancare noi, pentru populație, având o scadență mai mică sau egală cu un an.

Sursa BNR

În aceste condiții o persoană care alegea acum 5 ani să își depună suma de 1,000 lei într-un depozit bancar ar fi avut în prezent aproximativ 1,087 lei (nu am luat în considerare comisioanele bancare sau alte cheltuieli cu serviciile bancare), respectiv un randament total de aproximativ 8.7%. Pe de altă parte, vă invit să facem un exercițiu de imaginație.

Cum ar fi fost dacă o persoană decidea în urmă cu cinci ani să nu constituie un depozit bancar, ci să investească în acțiunile băncii unde își are contul?

Pentru exemplificare, am luat în considerare următoarele acțiuni bancare: Banca Transilvania (TLV RO Equity), BRD (BRD RO Equity) listate la cota BVB. De asemenea, deoarece nu avem listat la bursă BCR am luat în considerare acțiunile Erste Bank, acțiuni tranzacționate atât la Viena, cât și la București. De asemenea, subiectiv fiind, am luat în considerare și acțiunile OTP Bank (OTP HB Equity) tranzacționate la Budapesta. Cele patru bănci alese acoperă o cotă de piață suficient de mare, astfel încât, rezultatul să fie elocvent.

În cazul unui client care decidea să își plaseze banii în acțiuni BRD și nu într-un depozit bancar situația se prezenta în felul următor:

Sursa: Bloomberg

Doar din aprecierea prețului acțiunii BRD ar fi înregistrat un randament de 64,57%, iar dacă luăm în considerare și dividendele reinvestite în aceleași acțiuni, randamentul total pe parcursul celor 5 ani ar fi fost de 100.8%. Respectiv un randament anualizat pe parcursul celor cinci ani de 14.96%/an.

În cazul unui client care investea în acțiunile Banca Transilvania situația ar fi fost următoarea:

Sursa: Bloomberg

Din aprecierea prețului acțiunii Banca Transilvania ar fi înregistrat un randament de 165%, iar dacă luăm în considerare și dividendele reinvestite în acțiuni TLV, randamentul total pe parcursul celor cinci ani ar fi fost de 232%. Respectiv, un randament anualizat de 27.12%/an.

CITESTE SI:  Claudiu Cazacu, XTB: Dinamica ascendentă a acțiunilor din sectorul militar - răspuns rațional sau suprareacție emoțională a investitorilor?

Mergând mai departe la o potentială investiție în acțiunile Erste Bank situația ar fi stat în felul următor:

Sursa: Bloomberg

Calculat în lei, din aprecierea prețului acțiunii Erste Bank, clientul ar fi înregistrat un randament de 62.13%, iar dacă luăm în considerare și dividendele reinvestite în acțiuni EBS, randamentul total pe parcursul celor cinci ani ar fi fost de 77.89%. Respectiv, un randament anualizat de 12.2%/an.

Având în vedere faptul că în prezent mulți brokeri din România oferă posibilitatea să tranzacționezi pe piețele internaționale, vă prezint și cum ar fi evoluat o posibilă investiție în acțiunile OTP Bank Plc, acțiuni tranzacționate la cota bursei din Budapesta. Calculul este efectuat în lei pentru o comparație relevantă:

Sursa: Bloomberg

Astfel, calculat în lei, din aprecierea prețului acțiunii OTP Bank Plc, clientul ar fi înregistrat un randament de 223.24%, iar dacă luăm în considerare și dividendele reinvestite în acțiuni OTP, clientul ar fi înregistat un randament total de 266,68%. Respectiv, un randament anualizat de 29.67%.

Este important de menționat că în toate aceste calcule nu au fost luate în considerare cheltuielile de tranzacționare și custodie, cum nu am luat în considerare costurile aferente depozitului la termen/cont bancar.

După cum se vede din datele prezentate mai sus, investiția în acțiunile bancare a generat randamente mult mai mari decât randamentul depozitelor bancare. Bineînțeles, acum cinci ani nimeni nu știa ce se va întâmpla cu prețul acțiunilor și trebuie întotdeauna spus că randamentele din trecut nu reprezintă o garanție pentru performanțele viitoare.

Cu toate acestea, investițiile pe termen lung în acțiuni sunt în general mai profitabile decât plasamentele în instrumente de economisire clasice. Dar, tot la fel de important este de știut, că orice investiție în acțiuni este purtătoare de riscuri mult mai ridicate și nu sunt potrivite pentru toată lumea.

Astfel, investiția la Bursă poate fi și pentru tine dacă ai un orizont de timp suficient de lung și dacă apetitul de risc îți permite să faci astfel de investiții.

PS: Nu închei acest articol până nu mă asigur că am reușit să fiu cât mai explicit: înainte de a face orice investiție, informează-te, află cât mai multe despre investițiile în acțiuni și tranzacționarea instrumentelor financiare. Acest articol nu reprezintă o ofertă de a tranzacționa acțiuni emise de băncile enumerate mai sus!

Articolul initial a aparut aici.


 

[ajax_load_more]