BET
15874.35
0.35%
BET-TR
32939.26
0.36%
BET-FI
57275.27
0.07%
BETPlus
2356.96
0.38%
BET-NG
1134.77
0.2%
BET-XT
1357.86
0.35%
BET-XT-TR
2785.94
0.36%
BET-BK
2974.25
-0.02%
ROTX
35325.49
0.23%10 reguli de bază pentru un investitor la bursă aflat la început de drum

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Atunci cand vorbim de bursă si investiția in acțiuni, ceea ce îi atrage pe tinerii dornici de succes, este un câștig rapid si ușor. Însă, există multe frâne pe care, dacă nu reușiți să le evitați, participarea pe piata de capital poate fi de foarte scurtă durată.

Autor: Paul Maior, Președinte & CEO la Invest Club

Iata care sunt cele 10 reguli de bază pentru investiția la bursă pe care ar trebui să le cunoască atât începătorii în această activitate, cât și investitorii cu experiență.

1. Analizați evoluția bursei, creați-vă un portofoliu fictiv cu acțiuni

Înainte de a pătrunde în apele bursiere, mai întâi de toate trebuie să analizați ce curenți predomină. Aceasta se poate face într-un mod simplu. Pe internet există destule aplicatii gratuite, așadar, folosiți una pentru a vă deschide un cont. Realizați un portofoliu fictiv cu acțiunile în care ați investi și urmăriți situația o vreme, minimum o lună de zile. Astfel vă veți face o imagine despre instabilitatea pieței. Înainte de a face primul pas, creați-vă mai întâi un portofoliu fictiv profitabil ca investitor la bursă.

2. Citiți reviste de business

Pentru a începe cu succes investițiile, trebuie să știți cum funcționează bursa în lume și care sunt evenimentele sociale ce influențează creșterea sau scăderea prețului acțiunilor. Există multe reviste de business cu notorietate care se ocupă exact cu această tematică (Forbes, The Economist, Kiplinger sunt unele dintre cele mai cunoscute). Nu citiți doar revistele naționale, ci informați-vă și despre ce se întâmplă în țările vecine, precum și în întreaga lume. Navigați pe internet, urmăriți evenimentele din câmpul economiei globale și al finanțelor și veți pătrunde mai ușor în apele tulburi ale afacerilor bursiere.

3. Prima acțiune pe care o veți cumpăra să fie din sectorul pe care îl cunoașteți cel mai bine

Prima acțiune pe care o veți cumpăra la bursă ar trebui să fie din sectorul care vă este cel mai familiar și pe care îl înțelegeți cel mai bine. De exemplu, dacă sunteți familiarizat cel mai mult cu sectorul bancar, încercați să analizați piața și să găsiți banca ale cărei acțiuni stau bine și în care merită investit. Niciodată nu investiți în acțiuni, ci în companie. Cu alte cuvinte, înainte de a investi bani în ceva, ar trebui să înțelegeți afacerea cu care se ocupă compania.

4. Așteptările realiste sunt foarte importante

Nu e nimic rău să vă așteptați întotdeauna la ce este mai bine, dar puteti întâmpina probleme dacă obiectivele voastre financiare sunt bazate pe premise ireale. De exemplu, multe acțiuni au avut o creștere de peste 50% datorită tendinței mondiale de creștere a valorii acțiunilor din ultimii ani, dar asta nu înseamnă că vă puteți aștepta întotdeauna la un astfel de câștig. Fiți realiști în ambițiile și obiectivele voastre – în acest mod sunt mai puține șanse să pierdeți bani sau să fiți dezamăgiți de investițiile bursiere.

5. Nu urmăriți instrucțiunile orbește, întotdeauna cercetați singuri

De multe ori veți auzi de la oameni din domeniul bursei că au cumpărat o acțiune sau alta deoarece la fel a făcut și un prieten de-al lor sau un membru de familie care se pricepe. Acceptați totul cu prudență. Înainte de a achiziționa o acțiune, faceți niște cercetări, plasați totul în momentul actual, deoarece ceea ce aducea câștig în trecut, chiar și în trecutul apropiat, nu trebuie să însemne că va și continua. Întotdeauna bazați-vă pe propria estimare decât pe a altcuiva.

CITESTE SI:  Johan Meyer, Fondul Proprietatea: Vom continua demersurile privind vânzarea participațiilor Fondului în Aeroporturi București, Portul Constanța și Salrom

6. Dacă riscați, folosiți banii din fondurile de rezervă

Dacă vreți să riscați pe o piață instabilă cum este cea a bursei, atunci străduiți-vă ca aceste investiții riscante să provină din câștigurile obținute din fondurile de rezervă sau din alte investiții sigure. Deci, aceștia trebuie să fie banii pe care îi puteți pierde. Nu trebuie neapărat să însemne că veți fi în pierdere, dimpotrivă, riscul poate să vă aducă un câștig mare, dar trebuie să fiți pregătiți și pentru un rezultat mai puţin rentabil.

7. Monitorizarea riguroasă a pieței este obligatorie

Trăim într-un „global village”. În traducere liberă, asta înseamnă că fiecare eveniment important de oriunde din lume influențează și sistemul nostru financiar. De aceea, trebuie să urmăriți în continuu și să vă actualizați portofoliul în conformitate cu modificările din piață și cu propriile dorințe. Dacă nu puteți face asta din lipsă de know-how, nu strică să vă îmbunătățiți cunoștințele și abilitățile economice și de afaceri, mai ales dacă planificați să vă ocupați serios de investiții bursiere în viitor.

8. Bursa NU ESTE o mașină de făcut bani

Majoritatea celor care vor să se ocupe cu investițiile bursiere au dorința de a-și dubla sau tripla suma investită într-un timp cât mai scurt. Dacă și voi sunteți unul dintre ei, atunci aceasta nu e o activitate care vi se potriveşte. După cum am mai spus deja, este foarte important să aveți așteptări, precum și obiective realiste. Pentru cei care vor să se ocupe cu investițiile, trebuie să ştiţi că 10% până la 12% câștig pe o perioadă lungă reprezintă o investiție foarte bună. Trebuie să înțelegeți că sunteți un pește mic într-un lac mare și că succesul vostru depinde de mulți factori. Urmați indiciile și trageți concluziile.

9. Modificările frecvente nu sunt bune

Pentru început, formarea unui portofoliu din trei sau patru acțiuni este suficientă. Nu exagerați, mai ales dacă sunteți începător în această activitate. Peste 10 acțiuni este un portofoliu bun, dar pentru fonduri de investiții. Într-adevăr acestea aduc un câștig mai mare, dar dacă luați decizia cu inteligență și înțelepciune, diferența dintre cele doua nu trebuie să fie mare.

10. Nu încercați să anticipați prețul viitor al acțiunii 

Și la final, una dintre cele mai importante reguli de supraviețuire la bursă este să nu încercați să anticipați prețul acțiunilor și oscilația acestora în viitor. Asta nu fac nici marii miliardari și nici proprietarii celor mai mari companii multinaționale din lume. Ghicirea momentului în care acțiunile au cea mai mare valoare, dar și în care se așteaptă căderea este şi rămâne totuși un mit.

În concluzie, pentru o afacere și investiție de succes la bursă trebuie să dobândiți anumite cunoștințe și abilități. Conform cercetărilor, riscul în investițiile la bursă este preluat cel mai des de oameni tineri, proaspeți absolvenți de facultate. Dar, ca în orice alt serviciu, experiența dobândită este mai importantă, iar pe viitor aceasta este singura care vă va ajuta să fiți mai înțelepți în luarea deciziilor.

Articolul preluat de pe www.paulmaior.ro.

Puteti citi aici articolul initial.


 

[ajax_load_more]