BET
16988.36
0.1%
BET-TR
35248.79
0.1%
BET-FI
59856.43
-0.32%
BETPlus
2509.37
0.1%
BET-NG
1214.3
-0.04%
BET-XT
1445.22
-0.03%
BET-XT-TR
2964.96
-0.03%
BET-BK
3121.26
0.03%
ROTX
37313.55
0.12%


Analiză Prime Transaction: aproape 75% din creșterea indicelui BET în S1 a fost asigurată de Petrom, FP și Banca Transilvania

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Majoritatea companiilor din indicele BET au incheiat primul semestru din acest an cu cresteri foarte bune, pe alocuri chiar spectculoase.

Daca ne uităm mai atent la evolutia indicelui, putem spune ca am avut cea mai buna prima jumatate de an din ultimii 12 ani. Intre minimul atins pe 15 ianuarie – intraday a coborat sub 10.000 de puncte – si cotatia din ultima sedinta din iunie, BET-TR a urcat cu peste 41%, se arată intr-un raport de analiză al brokerilor de la Prime Transaction.

Daca in primele trei luni ale anului piața a fost extrem de volatilă, cu multe momente in care nervii investitorilor au fost intinsi la maxim si cu tot atâtea momente de oportunitate, cel de-al doilea trimestru a fost unul mult mai lin, fără miscari bruste, piata inregistrand un trend constant de crestere, mai accentuat incepand cu finalul lunii mai. Totodată, parcursul bun din iunie a facut ca avansul din T2 2019 al indicelui BET-TR sa fie de doua ori mai mare decat cel din T1 2019.

Ce a determinat cresterea din S1 2019?

Un prim factor pentru evolutia foarte buna a pietei in aceasta prima jumatate de an este acela ca am plecat de la un nivel scazut. Scaderea puternica de la finalul anului 2018 a avut un efect de baza. Astfel, daca facem o comparatie cu nivelul pietei de dinaintea OUG 114, constatam ca BET este cu 4.7% mai sus, iar BET-TR are un avans de 14,48%.[emaillocker]

Mai apoi, alegerile, modificarea ponderii titlurilor romanesti in indicele MSCI Frontier Markets ca urmare a trecerii Argentinei intr-o liga superioara si dividendele cu randament ridicat au fost ingredientele necesare pentru un T2 memorabil pe piata de capital romaneasca.

La capitolul lichiditate, valoarea tranzactiilor cu actiuni, pe piata reglementata, a ajuns la 5.3 miliarde lei, adica o medie zilnica de 44 milioane lei. Asadar, chiar daca in luna iunie am avut o lichiditatea mai buna, media anului a ramas la 44 milioane lei/zi, exact cat era si la finalul primelor trei luni din an.

Dupa cum se poate observa, in T2 2019, cresterea BET este doar putin mai mare decat cea din T1. Insa, tinand cont ca a fost perioada datelor de inregistrare pentru dividende, este mai relevant să analizăm BET-TR.

Aici, diferența este mult mai evidentă, cresterea din T2 fiind de 18,89%, mai mult decat dublu fata de cea de 9,14% in T1 2019. Dividendele au facut ca la jumatatea anului, diferenta dintre BET si BET-TR sa fie de peste 10%. Am putea spune astfel ca anul acesta, randamentul dividendului a fost de peste 10% pentru indicele BET, indicele reprezentantiv al pietei locale.

CITESTE SI:  Acţionari semnificativi ai One United Properties plasează 234 de milioane de acţiuni investitorilor instituționali locali şi internaţionali

Cine si cum a contribuit la cresterea cu 19,38% a indicelui BET?

Fara a lua in calcul dividendele, uitandu-ne la emintentii care au contribuit cel mai mult la avansul pietei, avand in vedere si ponderea acestora in indicele BET, constatam ca titlurile Petrom au avansat in cele sase luni cu 32,11% si au avut un aport de 5,86% la cresterea de 19,38% a indicelui BET-TR, urmate de actiunile Fondul Proprietatea care au urcat in S1 2019 cu 21,18% si au contribuit cu 4,27%.

Al treilea emitent in functie de contributia la avansul indicelui BET este Banca Transilvania. Titlurile TLV au avansat in cele sase luni cu 19,45%, aportul acestora la performanta indicelui BET fiind de 3.89%.

Cumulat, am putea spune ca din avansul de 19,38%, cei trei emitenti au contribuit cu 13,98%, adica peste 72% din cresterea BET a fost asigurata de SNP, FP si TLV.

CITESTE SI:  Tesla scade cu aproape 6% după publicarea datelelor privind livrările din primul trimestru

Cine a crescut cel mai mult?

Performerul acestor sase luni este Nuclearelectrica cu un avans de 51,43%. Asta inseamna ca a depasit deja performanta pe intreg anul trecut, cand, chiar daca a fost afectata de OUG 114 la finalul anului, a inchis 2018 cu o crestere de 48,19% (incluzand dividendele).

Acesta ar fi al treilea an consecutiv cand titlurile Nuclearelectrica inregistreaza cea mai buna performanta din BET. A doua cea mai buna evolutie a fost cea a titlurilor Purcari Wineries. Acestea au avansat cu 43,37% in prima jumtate de an. Locul trei revine actiunilor Petrom: +41,14% fata de inceputul anului.

Aceste cresteri semnificative erau de neimaginat la mijlocul lunii ianuarie cand piata era sub impactul declaratiilor privind soarta OUG 114. O singura companie din BET era pe minus la finalul lui S1: Alro Slatina inregistra o scadere de 15,34%. Insa, prima saptamana din iulie a adus o crestere subtantiala pentru titlurile Alro si a redus la jumatate rezultatul negativ din primele sase luni.

CITESTE SI:  Acțiunile Purcari Wineries se mențin în Indicele MSCI Romania Small Cap

Evolutia din S1 2019 a fost probabil una pe placul investitorilor cu apetit pentru speculatii. Piata a fost ca un roller coaster. In prima saptamana din ianuarie au fost semnale false de revenire.

Stresul din acele momente era la cote maxime: cea mai lichida companie de pe piata inregistrase o corectie de peste 30% in mai putin de o luna.

Tentativa de crestere de la inceputul lui ianuarie, urmata apoi de o noua sesiune de scadere generata de declaratiile din mediul politic au dus la o crestere a aversiunii la risc. Cu alte cuvinte, desi preturile erau foarte mici era dificil de asumat faptul ca este intr-adevar un moment de mare oportunitate.

Acum este lesne de inteles ca cei care au riscat in acel context stresant au fost rasplatiti pe masura. In lipsa unor noi factori de stres, dezechilibrele au fost corectate, iar piata locala a lansat senzatia ca vrea să se maturizeze.

Analiza a apărut initial aici.[/emaillocker]


 

[ajax_load_more]