BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%Acțiunile AROBS Transilvania Software intră în indicii FTSE Russell din 18 martie. România va avea astfel 14 companii în structura indicilor dedicați piețelor emergente

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Acțiunile AROBS Transilvania Software (AROBS), cea mai mare companie românească de tehnologie listată la Bursa de Valori București, vor fi incluse din 18 martie 2024 în indicii FTSE Russell dedicați Piețelor Emergente.

Acțiunile AROBS vor intra în structura indicilor FTSE Micro Cap, includerea fiind anunțată de furnizorul global de indici pe 16 februarie, în urma revizuirii trimestriale. 

Astfel, România va avea din 18 martie un număr de 14 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente (șapte în indicii în indicii FTSE Global All Cap și șapte în indicii FTSE Global Micro Cap).

Piața de capital din România primește o reconfirmare internațională importantă cu privire la potențialul de dezvoltare prin cea mai recentă decizie a FTSE Russell de a include o nouă companie în indicii bursieri dedicați piețelor emergente.

Observăm că numărul companiilor românești prezente în indicii FTSE Russell continuă să crească, ceea ce reprezintă un semnal pozitiv pentru investitorii de retail și instituționali și companiile listate sau care se pregătesc de listare.

Odată cu includerea AROBS, de la 18 martie 2024, România va fi reprezentată în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente de 14 companii care activează în sectoare reprezentative pentru economia țării”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

Creșterea numărului de companii listate la Bursa de Valori București în indicii FTSE Russell reflectă dezvoltarea pieței de capital din România printr-un nivel crescut de interes și încredere din partea investitorilor internaționali în companiile românești, mediul antreprenorial local și economia țării în ansamblu.

Continuăm proiectele de dezvoltare a pieței de capital, precum implementarea Contrapărții Centrale, programul destinat Market Maker-ului Emitentului, creșterea numărului de rapoarte de analiză publicate pe platforma BVBResearch.ro, atragerea de noi emitenți și investitori, și am convingerea că alături de cele 14 companii prezente din martie în indicii FTSE vom stimula și mai mult interesul investitorilor”, a declarat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

AROBS este creatoare de soluții personalizate pentru parteneri internaționali și produse software pentru este 11.000 clienți din Europa și Asia.

CITESTE SI:  Transelectrica propune plata unui dividend de 0,28 lei pe acțiune din profitul anului 2023

Compania este prezentă în 11 locații în România și opt în străinătate, iar cei peste 1200 de specialiști AROBS construiesc soluțiile viitorului în Automotive, Embedded, Medical, Space, Marine, Life Sciences, Travel, IoT, Fintech, Enterprise, și Automatizare inteligentă.

”Suntem încântați că, odată cu includerea AROBS în FTSE Russell, expunerea companiilor antreprenoriale românești către investitorii globali continuă să crească.

Anunțul de astăzi respectă promisiunea pe care am făcut-o investitorilor la momentul transferului pe Piața Principală a Bursei de Valori București, privind includerea acțiunilor AROBS în indicii de referință globali.

De asemenea, această includere deschide noi oportunități în legătură cu dezvoltarea și vizibilitatea companiei pe piețele globale, și prin urmare, creșterea lichidității și diversificarea acționariatului AROBS.

Următorul obiectiv este includerea acțiunilor AROBS în universul indicilor locali, BET, obiectiv la care lucrăm intens în prezent”, a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS.

Compania s-a listat la Bursa de Valori București la finalul anului 2021, ca urmare a celui mai mare plasament privat de acțiuni realizat pe piața AeRO, în urma căruia a atras 74,2 milioane de lei (14,8 mil. euro) de la investitori. AROBS este prezentă pe piața principală a BVB din septembrie 2023.

România este reprezentată de acțiunile a șapte companii în indicii FTSE Global All Cap, respectiv Banca Transilvania (TLV), Hidroelectrica (H2O), MedLife (M), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), One United Properties (ONE) si Teraplast (TRP). 

De asemenea, în indicii FTSE Global Micro mai sunt incluse acțiunile a șase companii românești: Aquila (AQ), Bittnet Systems (BNET), Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Conpet (COTE), Purcari Wineries (WINE) si Sphera Franchise Group (SFG).

Promovarea României de către FTSE Russell, în septembrie 2020, în rândul Piețelor Emergente a deschis pentru piața de capital calea către un univers investițional mult mai larg, iar odată cu creșterea numărului de investitori, este mai mare și cererea pentru activele românești, care se va traduce și printr-o evaluare mai bună a companiilor listate și, deci, printr-o creștere a capitalizării pieței locale.