BET
16971.24
0.14%
BET-TR
35213.26
0.14%
BET-FI
60049.67
-0.72%
BETPlus
2506.82
0.14%
BET-NG
1214.79
0.19%
BET-XT
1445.69
0.1%
BET-XT-TR
2965.92
0.1%
BET-BK
3120.46
0.07%
ROTX
37270.19
0.11%


Bursa locală a debutat săptămâna în scădere, în tandem cu indicii europeni și cei americani

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Prima zi a săptămânii a debutat cu scăderi pentru toti indicii BVB, variațiile fiind cuprinse intre -0,69% pentru BET-FI si -1,71% in cazul BET-TR.

Valoarea tranzacțiilor a fost de 5,68 milioane euro, rulajul cu acțiuni Banca Transilvania (TLV) fiind de peste 20%. Scăderile de azi au venit in contextul in care piețele internationale inregistrează scăderi in urma conflictului comercial dintre SUA si China, Statele Unite impunând taxe noi pe anumite bunuri importate din China, reacția Chinei fiind de a impune la randul ei taxe pe bunuri in valoare de 60 de miliarde de dolari provenite din SUA.

Conform Prime Transaction, din cadrul indicelui BET, două companii au reusit să inchidă sedința pe plus: Alro Slatina (ALR) +2,26% si MedLife (M) +0,34%. La polul opus, cea mai mare scădere a fost cea a actiunilor BRD SocGen (BRD) care au coborat cu 3,26%.

Tranzacțiile pe piata principală ale societăților din componenta indicelui BET. Sursa BVB

China răspunde măsurilor SUA

Potrivit unor informații publicate în presa chineză, după o pauză care lăsase loc de speculații, China a decis să răspundă acțiunilor luate de SUA. De la 1 iunie, taxele vamale pentru importuri de 60 de mld. de USD din SUA urmează să crească la 20 sau 25%.

Mai mult, între companiile vizate direct se află și Boeing, iar achizițiile de produse agricole și energetice ar putea fi oprite, potrivit editorului-șef al China Global Times (contul său de Twitter, @HuXijin_GT a reprezentat o sursă importantă de informații în ultimele săptămâni, și ar putea fi de urmărit și în viitorul apropiat), conform unei analize efectuată de Claudiu Cazacu, Chief Strategist in cadrul XTB Online Trading.

CITESTE SI:  Tesla scade cu aproape 6% după publicarea datelelor privind livrările din primul trimestru

La scurtă vreme, Ministerul Comerțului din SUA a replicat: 6 companii chineze au fost trecute pe lista de interdicție de livrare a unor tehnologii sensibile, sentimentul investitorilor fiind unul de deteriorare rapidă a relațiilor bilaterale, deși un observator detașat ar putea vedea lucrurile ca o destrămare a unora dintre iluziile formate anterior, care aduseseră vineri o (recuperări importante s-au petrecut, de altfel, în fiecare din ședințele de săptămâna trecută).

E de înțeles, astfel, îngrijorarea investitorilor, care nu pot să nu observe și tensiunile notabile din jurul Iranului. Nu ajută nici anunțul saudiților că două petroliere ar fi fost sabotate. Potrivit SocGen, ultima rundă de sancțiuni bilaterale ar putea afecta PIB-ul SUA cu 0.25%, și al Chinei cu 0.5%.

US500 a ajuns la minimul ultimelor 2 luni, continuând dezamăgirea din deschiderea sesiunii asiatice, aproape fără oprire. Se va relua secvența ”clasică” deja a revenirii din a doua jumătate/finalul sesiunii?

Pentru moment, datele din sfera relațiilor cu China nu încurajează această viziune, cu toate că Rosengren a oferit o imagine mai ”dovish” (tendință de susținere monetară) vorbind despre încetinirea economiei față de ipoteza anterioară, în următorii 2 ani, dar adăugând și că economia este suficient de puternică pentru a rezista problemelor curente. Vom afla dacă pentru investitori optimismul acestuia e de ajuns (și dacă Trump nu va adăuga noi opinii pe Twitter),” a concluzionat Cazacu.

Atat indicii europeni cat si cei de peste ocean au inchis sau se tranzacționau cu două ore inainte de inchidere (indicii SUA) in scădere.

Sursa CNBC

Un semn ca evoluția discuțiilor dintre SUA si China nu a evoluat in sens pozitiv este si creșterea indexului volatilității VIX cu peste 30%.

Sursa CNBC


 

[ajax_load_more]