BET
16992.22
0.12%
BET-TR
35256.78
0.12%
BET-FI
60314.98
0.44%
BETPlus
2509.88
0.12%
BET-NG
1214.58
-0.02%
BET-XT
1447.96
0.16%
BET-XT-TR
2970.58
0.16%
BET-BK
3128.86
0.27%
ROTX
37298.92
0.08%


Companiile din sectorul utilităților din indicele BET rămân în continuare subevaluate și au un randament al dividendului atractiv

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Analiza efectuată de casa de brokeraj Prime Transaction aduce in prim plan un alt sector puternic reprezentat la bursa locala, respectiv cel de utilitati.

Am ales, pentru analiză, ca si societăți reprezentative ale acestui sector patru emitenti incluși si in indicele
principal al pietei noastre: Transgaz, Transelectrica, Electrica si Conpet pe care i-am analizat impreună cu
alte societati similare din Uniunea Europeana,” se arată in analiză.

Primul indicator financiar pe care l-am avut in vedere a fost P/BV. Toate cele patru companii se afla sub media celor 15 societati selectate.

Acest lucru confirma inca o dată, valoare de piata a companiilor romanesti, care se tranzactioneaza sub valoarea contabila. Din punct de vedere al acestui indicator, Transelectrica este cel mai subevaluat emitent.

In cazul indicatorului P/E, avem trei societăți care au o valoare pozitivă față de medie, in timp ce Transelectrica inregistrează o valoare mai mică decât media.

Un alt indicator pe care l-am avut in vedere in această comparație este marja operatională. La acest criteriu, societățile din domeniul energiei electrice au inregistrat valori sub medie, in timp ce Transgaz si Conpet au valori putin peste medie.

In continuare, am comparat marja profitului net a celor 15 companii. La acest punct, toate cele patru companii tranzacționate la Bursa de Valori Bucuresti au inregistrat valori negative față de medie.

Urmatorii indicatori financiari care i-am studiat au fost ROE si ROA. Dupa cum se poate observa si din tabelul de mai sus, rentabilitatea capitalurilor proprii ale societăților românești se situează in partea inferioară a mediei celor 15 companii. In cazul rentabilitatii activelor doar Transgaz si Conpet inregistreaza valori peste media de 6.02%.

CITESTE SI:  One United Properties a înregistrat vânzări și pre-vânzări rezidențiale de 57,1 milioane de euro în primul trimestru al anului 2024

In continuarea studiului am analizat politica de dividend a societăților. Putem observa, in cazul a două companii, Electrica si Conpet, o distribuire a dividendelor atat din profitul net aferent perioadei, cat si din
alte surse.

Transelectrica, cu cea mai slaba rată de distribuire a dividendelor, se situeaza sub media celor 15 societati. Din perspectiva randamentului mediu a dividendului pe ultimii trei ani avem aceeasi situatie, trei societati cu valori semnificativ mai mari, fata de media de 4.09%, in timp ce emitentul Transelectrica a avut un randament de doar 2.20%.

Un alt indicator avut in vedere a fost dinamica vanzarilor nete. Transgaz este singura societate ce a inregistrat valori pozitive comparativ cu media celor 15 companii.

Ultimul criteriul pe care l-am studiat a fost rata de indatorare a emitentilor. La acest capitol, toate cele patru societati romanesti inregistreaza valori semnificatv mai mici decat media, de unde rezultă gradul mic de indatorare al emitenților de la bursa locala.

Analizând toate aceste date putem trage concluzia ca societățile românesti, răman in continuare subevaluate si se diferentiaza de companiile straine prin politica de remuneratie a investitorilor cat si a gradului mic de indatorare.

Acest grad redus de indatorare de care beneficiază societatile listate la BVB le ofera posibilitatea de a atrage cu ușurință si in conditii avantajoase noi surse de capital.

Analiză efectuată de Prime Transaction.


 

[ajax_load_more]