BET
17495.92
0.77%
BET-TR
37002.55
0.8%
BET-FI
59384.03
0.21%
BETPlus
2583.56
0.75%
BET-NG
1239.89
0.08%
BET-XT
1487.89
0.8%
BET-XT-TR
3106.45
0.84%
BET-BK
3233.11
1.03%
ROTX
38420.45
0.81%
În ce (mai) investim în 2021: depozitele bancare rămân în continuare cele mai afectate plasamente iar bursele sunt volatile

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Dacă pană in urma cu 10-15 ani principiile investiționale erau relativ stabile, aveam modele funcționale de zeci de ani, existau axiome ale pietelor financiare complet acceptate de lumea si mai ales deseori demonstrate, existau tipare si cutume – cu alte cuvinte exista predictibilitate, începând cu criza economica din 2008 s-au cautat solutii eminamente financiare la probleme economice„, apreciază Alin Brendea, Director general adjunct in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

Crizele economice – o normalitate acceptată pana atunci – au fost tratate cu rețete financiare. Lumea banilor ieftini, directionați discreționar, s-a născut cu o viteza si o amploare nebanuită atenuand pana la dispariție criza economica.

In prezent trăim intr-o lume financiară in care izul acestei realități este pregnant, in care modele si mai ales evoluțiile reale ale piețelor financiare se schimba in concordanță cu noua paradigma: „bani contra stabilitate sociala”. Ca atare ne-am obișnuit cu conceptul de dobândă negativă sau altfel spus cu penalizarea capitalului. Sau cu ideea ajutoarelor financiare.

Incepând cu sectoare sistemice greu încercate si imposibil de închis, trecând prin susținerea financiara a unor intregi economii si sfârșind cu acordarea de stimulente fiecărui cetățean sau afaceri, ne-am trezit intr-o lume in care e posibil sa castigi mai bine dacă nu ai capital sau dacă nu muncești

Aceste distorsiuni, prezentate ca fiind doar de moment – un medicament pentru o boala severa, au devenit aproape regula într-un an, 2020, dominat de influența unei epidemii virale asupra societății si implicit asupra economiei. Într-o astfel de atmosferă ai fi tentat sa crezi ca apetitul de investiții ar scădea vertiginos, ca prudenta ar fi la ea acasă.

Însă amplitudinea folosirii noii metode a banilor ieftini a determinat exact contrariul: cine nu investește garantat pierde, cine vrea sa câștige in termeni reali pozitivi trebuie obligatoriu sa isi asume riscuri.

Într-o astfel de lume unde mai putem investi? Către ce sa ne îndreptăm capitalul deținut? Evident sunt întrebările veșnice ale investitorilor, poate mai disperat adresate in aceasta perioada. Sigur, nu am avut si nici nu vom avea răspunsuri certe. Putem observa doar câteva tendințe.

In primul rand sectorul cel mai afectat este cel al plasamentelor monetare. Refugiul depozitelor care bonificau dobanzi real pozitiv, in numeroase situații chiar semnificative, pare demult apus. Depozitele bancare se transforma într-un simplu element de lichiditate financiara pierzându-si latura sa investițională.

Situația pare si mai disperată, in aceasta zona, dacă ne uităm nu doar pe termen scurt, dar si pe termen mediu si lung. Arma economica preferata a decidenților politici – banii ieftini, pare imposibil a nu fi folosita mult timp de acum incolo. Ca atare simpla deținere a unui capital pe care altcineva il poate crea nelimitat, devine un act economic care nu mai poate genera plus-valoare economica. Rezultatul: o lunga perioada de timp vom vedea dobânzi negative sau real negative.

In domeniul investițiilor imobiliare lucrurile vor evolua nuanțat. Anumite segmente vor fi afectate de noile condiții economice, in timp ce altele ar putea avea de câștigat. Evident noua realitate a pieței muncii va repoziționa piața birourilor. In condițiile in care modelul hibrid de munca pare ca va câștiga adepți pe termen lung presiunea pe acest segment imobiliar va crește, in timp ce randamentele investitorilor vor evolua in sens opus.

CITESTE SI:  Acționarii EVERGENT Investments aprobă dividende de 81,7 milioane de lei, cu un randament de 7,06 %

Nici segmentul comercial nu va fi scutit de turbulențe. Este posibil ca prelungirea restricțiilor datorate pandemiei COVID-19, la peste un an, sa formeze un nou comportament al consumatorilor. Confortul comenzilor online, tranziția comercianților spre aceasta zona ar putea determina scăderea randamentelor investiționale si in aceasta zona a pieței imobiliare, chiar daca societatea isi va recăpăta in curând o mare parte din normalitatea pierdută.

Pe lângă zona de logistica – clar marea câștigătoare a pieței imobiliare in aceste vremuri, segmentul rezidential ar putea rezista ca o zona generatoare de randamente pozitive. Nuanțat si selectiv si aici. Doi mari vectori conduc spre acest scenariu.

Mă refer la generalizarea muncii de-acasa si implicit la nevoia de spații mai mari, mai bine adaptate acestei transformări a pieței muncii, dar si la spaima investitorilor de a sta pe cash. Cash is trash – noua paradigma a pietelor financiare ii va determina pe multi in a încerca „securizarea” capitalul deținut si prin achiziții de proprietăți imobiliare. De aceasta dată pozitionarea si calitatea constructiei si amenajarilor va conta mai mult ca in trecut.

Nu intâmplător piața titlurilor de capital am lasat-o la final. Fie ca vorbim despre acțiuni sau obligatiuni corporative, evolutia economica cu care autoritățile s-au adresat pandemie COVID-19 s-a dovedit o adevărată potiune magica pentru acestea.

Burse la maxime, număr de investitor noi nemaintâlnit, piata exploziva de IPO atat pentru actiuni cat si pentru obligațiuni… într-un an de criza economica. Sigur, am putea scrie pagini întregi despre explicațiile acestei evolutii, insa sintetizand este vorba despre plus-valoare economica. Mai exact unde mai poate fi ea produsă si unde investitorii mai pot beneficia de ea.

Dupa cum spuneam capitalul este mai ieftin si mai disponibil ca oricand. Ceea ce se gaseste tot mai greu sunt zonele unde plus valoare mai poate fi generata, unde profitul se naste si poate fi castigat de catre cei care investesc. Companiile mari, dintre care foarte multe sunt listate, sunt cel mai bine plasate pentru a genera profit.

Au cele mai bune capacități in a extrage câștig din noul mediu economic. In extenso, initiativa economica si riscul asumat – ingredientele oricărei întreprinderi economice, par singurele zone cu șanse (nu cu garanții) inca semnificative in a crea plus valoare.

Astfel fie ca vorbim despre companii mari sau mai mici, mai vechi sau mai noi, toate au devenit mult mai interesante, in ultimul an, pentru investitori. Creșterile burselor – in ultimul an – si prețurile obtinute in IPO vorbesc de la sine. Se poate opri această tendință? Doar atunci cand pandemia, la nivelul efectelor economice, va fi trecut nu doar temporal. Iar asta este o chestiune de minim 2-3 ani, oricat de optimisti am dori sa fim…

Piața investițiilor trăiește o perioadă de reașezare. Cu oportunități si capcane implicite. Însă oricum am privi spre ea, asumarea riscurilor devine singura sansa spre profit. Acest lucru nu trebuie sa anuleze analiza rationala, asumarea controlată a riscurilor. Din contra, aceasta perioada este propice pentru apariția unor bule speculative masive, dezvoltării unor noi instrumente financiare nocive.

Riscul si prudenta sa ne fie armele unui 2021 care cu siguranța va fi bogat in provocări investiționale.

Autor Alin Brendea, Director general adjunct Prime Transaction