BET
14435.35
0.15%
BET-TR
29106.74
0.15%
BET-FI
53214.95
-1.54%
BETPlus
2145.84
0.14%
BET-NG
1072.96
0.04%
BET-XT
1240.43
0.04%
BET-XT-TR
2485.12
0.04%
BET-BK
2641.06
-0.14%
ROTX
31145.37
-0.18%Investitorii încearcă să evalueze daunele economice provocate de epidemia din China

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

• Indicii americani au încheiat sesiunea de ieri pe creștere, Nasdaq apreciindu-se cu 1,34%, S&P 500 cu 0,73%, Dow Jones cu 0,51%, în timp ce Russell 2000 cu 1,09%
• Sentimentul din Asia este, de asemenea, optimist. Indicii bursieri au deschis în scădere, însă au reușit să se redreseze pe parcurs. Nikkei a închis cu 0,49% în creștere, S&P / ASX 200 cu 0,37%, în timp ce indicii majori chinezi se tranzacționează cu peste 1% mai mult. În plus, PBoC a injectat astăzi în piață 400 de miliarde de yuani
• Numărul cazurilor confirmate de coronavirus a crescut la 20629, în timp ce numărul morților a crescut la 427. În Hong Kong s-a mai raportat, de asemenea, un deces, fiind al doilea din afara Chinei
• China a cerut Statelor Unite o anumită flexibilitate în ceea ce privește angajamentele acordului „Faza 1”
• Experții tehnici OPEC + se vor întâlni astăzi la Viena pentru a discuta despre posibilele acțiuni menite să stopeze declinul prețului petrolului

Bursele din China au fost redeschise luni, înregistrând scăderi de aproximativ 8-9%. Desi pare o mișcare exagerată, investitorii sunt totuși nedumeriți cu privire la eventualul impact asupra economiei. Datele privind profiturile pentru luna decembrie au arătat o scădere de 6,3% an/an chiar înainte de izbucnirea virusului, în ciuda unui efect de bază favorabil de anul precedent.

Astfel, ne așteptăm ca rezultatele pentru Q1 să indice scăderi. În momentul de față, traderii nu se pot baza pe datele importante – indicatorii PMI și datele comerciale pentru ianuarie se bazează pe sondaje efectuate înainte ca economia să fie ”paralizată”, astfel încât acestea nu vor fi foarte utile. Piețele se concentrează acum asupra numărului de infecții pentru a vedea dacă procesul de transmitere încetinește (desi până acum nu a fost cazul).

Europa – Q4 a fost mai slab decât se aștepta

În urmă cu doar o săptămână discutam despre date peste așteptări privind activitatea economică din Europa. Deși ne așteptam ca o parte din acest optimism s-ar putea estompa foarte rapid, având în vedere circumstanțele din China, am observat vinerea trecută că punctul de referință a fost chiar mai slab.

Datele PIB pentru al patrulea trimestru în Franța și Italia au indicat contracții, iar creșterea anuală pentru Zona Euro a încetinit. Infecțiile cu coronavirus din Germania au rezultat din legătura economică cu China (un angajat chinez i-a infectat pe colegii germani).

CITESTE SI:  Analiză XTB: Debutul iPhone 15 – avânt în vânzările Apple sau un punct de inflexiune?

Acest aspect ar putea determina o accentuare a presiunii resimțite de companiile care operează în China (sau cu partenerii chinezi), ceea ce reprezintă un risc economic suplimentar. De asemenea, investitorii ar trebui să fie atenți la orice indiciu al lipsei de stocuri al companiilor europene cu privire la componente din China.

SUA – lipsa investițiilor este un motiv de îngrijorare pentru economia SUA

Același motiv pentru care a dus acțiunile la maxime istorice reprezintă și o cauză de preocupare pentru economia americană: companiile nu investesc suficient. Cum a ajutat acest aspect piața bursieră? Investițiile mai mici ajută la reducerea cheltuielilor de capital (CAPEX), iar pe termen scurt ajută fluxurile de numerar și evaluările fluxurilor de capital actualizate.

Companiile cheltuiesc acele fluxuri de numerar pe răscumpărări, impulsionând prețurile prin crearea de cerere pentru acțiunile lor și prin îmbunătățirea indicatorului EPS. Raportul PIB pentru Q4 a dezamăgit la nivelul segmentului formării de capital, iar acest aspect este greu de crezut că se va tempera în lipsa îmbunătățirii condițiilor de afaceri.

Pe termen scurt, investitorii valutari se vor concentra pe raportul NFP. Întrucât piața muncii este un sector în scădere al economiei, iar întrucât ianuarie este, statistic, o lună bună, există șansa ca raportul să aduc un rezultat mai bun decât în ​​decembrie, când a fost raportată o creștere de 145 de mii.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri
Informaţiile sau materialele prezentate pe website-ul X nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Website-ul X avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanțele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD-urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii. În consecință, website-ul X recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.


 

[ajax_load_more]