BET
17933.12
0.86%
BET-TR
37952.58
0.88%
BET-FI
58448.21
0.26%
BETPlus
2647.04
0.81%
BET-NG
1286.92
0.75%
BET-XT
1519.95
0.94%
BET-XT-TR
3179.35
0.96%
BET-BK
3264.79
1.05%
ROTX
39440.57
0.92%
Acord între Guvernul României și cel al Americii privind cooperarea în legatură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Societatea Nationala Nuclearelectrica S.A. (“SNN”) isi exprima aprecierea fata de parafarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea in legatura cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavoda si in sectorul energiei nucleare civile din Romania, in data de 09 octombrie 2020, la Washington DC.

Prin raportare la proiectele de investitii derulate de SNN, faza de parafare a acestui acord vizeaza in principal extinderea capacitatii centralei nucleare CNE Cernavoda si Proiectul de Retehnologizare a Unitatii 1 CNE Cernavoda. De asemenea, Guvernul Statelor Unite ale Americii si-a exprimat interesul de a prospecta institutii de finantare care sa sprijine finantarea globala a proiectelor cu respectarea politicilor, procedurilor si a independentei decizionale a acestor institutii, aceasta componenta financiara fiind inclusa in Acordul Interguvernamental.

Faza de parafare a acestui Acord reprezinta atingerea unui acord ad referendum (de principiu) asupra elementelor principale ale dezvoltarii proiectelor si partilor implicate. In conformitate cu legislatia nationala si europeana, Proiectul de Acord Interguvernamental urmeaza sa fie transmis Comisiei Europene conform prevederilor Tratatului EURATOM.

Acordul Interguvernamental prevede, de asemenea, incurajarea si promovarea industriei locale din Romania in proiectele de investitii, asadar asigura dezvoltarea integrata a industriei orizontale pentru mentinerea si cresterea capabilitatilor locale, cu atat mai mult cu cat industria romaneasca detine expertiza in constructia reactoarelor CANDU 6, tehnologia utilizata la CNE Cernavoda atat in operare cat si pentru reactoarele viitoare.

CITESTE SI:  Investițiile străine directe în Europa scad pentru prima dată de la pandemie

Acordul Interguvernamental vizeaza dezvoltarea programului nuclear civil din Romania prin facilitarea schimbului de expertiza tehnica, de reglementare, securitate si siguranta nucleara si, implicit, intarirea securitatii, diversitatii, sigurantei in exploatare si stabilitatii energetice si de mediu ale Romaniei, obiective asociate si proiectelor de investitii ale SNN, retehnologizarea Unitatii 1 si extinderea capacitatii CNE Cernavoda.

Conform Strategiei Energetice a Romaniei si Planului National Integrat de Energie si Schimbari Climatice, energia nucleara va avea un rol esential in atingerea obiectivelor energetice strategice ale Romaniei pe termen lung intrucat raspunde obiectivelor decarbonizarii din punct de vedere al mentinerii nivelului de cost, securitatii in aprovizionare si atingerii tintelor de mediu prin evitarea eliberarii emisiilor de CO2. Operarea a doua reactoare CANDU 6 conduce la evitarea a aproximativ 10 milioane tone de CO2/an.