BET
17764.07
-0.94%
BET-TR
37601.25
-0.93%
BET-FI
58687.29
0.41%
BETPlus
2622.16
-0.94%
BET-NG
1278.12
-0.68%
BET-XT
1508.13
-0.78%
BET-XT-TR
3155.09
-0.76%
BET-BK
3257.19
-0.23%
ROTX
39072.17
-0.93%
Asociația CFA România lansează studiul despre îmbătrânirea populației și consecințele economice ale acestui fenomen

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Anul 2040 reprezintă anul în care populația României cu o vârstă de 65+ ani o va depăși pe cea cu vârstă sub 24 ani, fiecare dintre aceste categorii reprezentând aproximativ un sfert din populația României în acel moment.

Asociația CFA România a realizat studiul „Cum ne Asigurăm Viitorul! Despre Bunăstare și Statul Social.” și îl lansează în dată de 28 iunie, ora 18:00, în cadrul unui eveniment ce va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

Colectivul de lucru a făcut o analiză a componentelor din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliența, reforma sistemului fiscal, a sistemului de pensii, piață muncii, și face propuneri de dezvoltare a soluțiilor din perspectiva politicilor publice.

România este un exportator de forță de muncă și echilibru social în UE
Studiile arată că, în contextul unei piețe deschise, anumite dezechilibre din piețele dezvoltate sunt acoperite de forța de muncă importată. Românii care au emigrat contribuie atât la acoperirea necesarului de muncă în domenii deficitare dar și la echilibrarea sistemului social și al contractului social, din țări ale Uniunii Europene.

Nu avem bani iar lucrurile vor deveni din ce în ce mai complicate dacă noi toți nu contribuim la schimbare
Studiul arată că avem mai multe dezechilibre care concură la crearea acestui deficit precum fenomenul de îmbătrânire a populației, sistemul de taxare și nivelul de colectare, dar și productivitatea muncii.

Contractul social actual este greu de acceptat pentru o bună parte din populația țării. Acesta este motivul principal al emigrației din România.

CITESTE SI:  Cea mai mare rețea de clinici de recuperare medicală, Centrokinetic, se extinde în vestul țării cu ajutorul fondului de investiții Agista

Studiul arată că există un cumul de factori care fac ca în România contractul social să fie greu de acceptat. Vorbim de componente nominale cum sunt calitatea învățământului și accesul la servicii sociale dar și de componente relative, cum sunt cele care relevă cât de bine o ducem comparativ cu alte clase sociale sau categorii profesionale. În plus, contractul social propus de alte state din Uniunea Europenă este mult mai mai bine primit de societate.

Educația și sănătatea reprezintă bazele unui sistem sănătos, care oferă individului oportunitatea de a-și asigura un trăi decent, într-o țară în care avem mari oportunități.

Nu putem avea soluții peste noapte și trebuie să avem în vedere și determinarea individului de a-și asigura și construi un viitor care să ii aducă bunăstare. Bazele sunt sistemul de Învățământ și Sănătate.

Studiul ne relevă faptul că este de așteptat ca cei care au acces la educație și sănătate să își poată asigura și celelalte nevoi, în condițiile în care în România sunt multe oportunități.

Asociația CFA România consideră că problematica îmbătrânirii populației este una importantă pentru agenda politicii publice a României și care nu poate suferi amânări.

Acest studiu reprezintă modul în care dorim să contribuim la discuția publică privind oportunitățile și limitările care derivă din structura demografică a populației României ținând cont de faptul că România nu este singura țară care se confruntă cu o creștere a ponderii populației în vârstă în totalul populației.