BET
18190.56
0.82%
BET-TR
39614.9
0.82%
BET-FI
59109.46
-0.1%
BETPlus
2693.11
0.74%
BET-NG
1291.15
0.98%
BET-XT
1549.92
0.68%
BET-XT-TR
3322.5
0.69%
BET-BK
3384.82
0.46%
ROTX
39967.7
0.86%

Bursa de Valori București și OPCOM au demarat proiectul de înființare a unei Contrapărții Centrale

Autor: Financial Market
2 min

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) și Operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România (OPCOM) au prezentat public proiectul de colaborare în ce privește implementarea pe piața de energie și cea de capital a serviciilor de contraparte centrală (CCP), cu scopul de a elimina în totalitate riscul de contraparte caracteristic celor două piețe și crearea premiselor pentru lansarea de contracte futures cu activ suport pe indici ai pieței de energie din România.

Abordarea pe care BVB și OPCOM o propun este ca, pe lângă tranzacțiile desfășurate pe piețele administrate de BVB pentru acțiuni, obligațiuni, derivate financiare, proiectul CCP (Contraparte Centrală) să ofere chiar din prima etapă a lansării sale servicii de compensare pentru tranzacții desfășurate în piața energiei. De asemenea ne dorim ca tot din prima etapă să lansăm instrumente financiare de tip futures având activ suport energia electrică. La nivelul pieței de capital locale, proiectul de creare a contrapărții centrale pune bazele unei infrastructuri moderne care să corespundă celor mai înalte standarde și bune practici din Uniunea Europeană,” a spus Adrian Tănase, directorul general al BVB.

BVB a demarat anul trecut un proiect de implementare a unui set de măsuri și investiții majore pentru crearea unei infrastructuri moderne în acord cu standardele de bune practici din Uniunea Europeană. Acest proiect a primit confirmările de susținere din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Autorității Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și a Băncii Naționale a României (BNR), iar planul de afaceri al proiectului și conceptul noii instituții va fi analizat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor a BVB din 29-30 ianuarie.

Proiectul BVB oferă avantajul eliminării riscului valutar și a unor costuri suplimentare de evaluare a garanțiilor pentru participanții la piața energiei în comparație cu serviciile de compensare puse la dispoziție de contrapărți centrale cu sediul în alte țări ale Uniunii Europene. Din perspectiva pieței de energie electrică, a piețelor centralizate pe care OPCOM le pune la dispoziția operatorilor economici din domeniul energiei electrice, proiectul Casei de Compensare locale al BVB este de natură să furnizeze o soluție pentru rezolvarea corectă, rapidă și sigură a riscului de contraparte”, a declarat Victor Ionescu, director general OPCOM.

În fundamentarea deciziei de afaceri, proiecțiile pe primii zece ani în ceea ce privește veniturile CCP în direcțiile importante care îi susțin activitatea – piața spot (cash), piața de derivate, venituri financiare, activitatea legată de membri (care reflectă tarifele aferente deținerii calității de membru de compensare) – indică un proiect fezabil, având în vedere o serie de premise conservatoare de creștere a activității de tranzacționare în piața de capital și în piața energiei, se arată in comunicatul BVB.


 

[ajax_load_more]