BET
15891.07
0.11%
BET-TR
32973.49
0.1%
BET-FI
56704.1
-1%
BETPlus
2358.81
0.08%
BET-NG
1132.49
-0.2%
BET-XT
1357.32
-0.04%
BET-XT-TR
2784.8
-0.04%
BET-BK
2959.72
-0.49%
ROTX
35004.28
-0.91%Românii pot cumpăra până pe 1 octombrie noi titluri de stat Fidelis

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Ministerul Finantelor (MF) continua emisiunile de titluri de stat pentru populatie FIDELIS si lanseaza la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a cincea oferta de vanzare incepand din iulie 2020.

Prin intermediul precedentelor patru oferte, Ministerul Finantelor a atras de la populatie, cumulat, peste 7 miliarde lei (mai mult de 1,4 miliarde euro).

Ministerul Finantelor continua emisiunile de titluri de stat destinate populatiei prin intermediul Programului FIDELIS. Investitorii trebuie sa stie ca acest instrument de economisire ofera dobanzi avantajoase si este un mijloc de economisire atractiv atat in lei, cat si in euro, pentru care nu se percep comisioane in procesul de subscriere, iar castigurile de capital si veniturile din dobanzi sunt neimpozabile.

Prin continuarea emisiunilor de titluri de stat in cadrul acestui program, Ministerul Finantelor isi reconfirma angajamentul de a oferi persoanelor fizice optiuni atractive de economisire, concomitent cu diversificarea surselor de finantare a statului„, a declarat Dan Vilceanu, Ministrul Finantelor.

In perioada 13 septembrie – 1 octombrie 2021, persoanele fizice rezidente si nerezidente, cu varsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul bancilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comerciala Romana si BRD – Groupe Societe Generale, titluri de stat FIDELIS denominate in lei si in euro, in cadrul ofertei publice de vanzare derulate la Bursa de Valori Bucuresti.

Ne bucuram ca Ministerul Finantelor continua programul de emisiuni de titluri de stat FIDELIS, pastrand cadenta trimestriala a acestor oferte, ceea ce a devenit deja o traditie.

Privind la tot ceea ce s-a intamplat pe piata de capital de la inceputul pandemiei, la numeroasele runde de finantare derulate atat de stat, cat si de companii antreprenoriale, care cumuleaza peste 2,3 miliarde euro, putem spune cu convingere ca bursa a dovedit din nou ca este capabila sa sustina dezvoltarea economiei si sa absoarba oferte de dimensiuni considerabile”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Avand in vedere succesul precedentelor patru oferte, derulate in conditii de piata diferite, izbucnirea pandemiei, aplatizarea primelor valuri, aparitia altor valuri, derularea concomitenta de IPO-uri pentru actiuni si titluri de stat, reiese ca Ministerul Finantelor si sindicatul de intermediere au gasit formula cea mai potrivita pentru ca aceasta traditie a emisiunilor de titluri de stat FIDELIS sa continue si sa ofere investitorilor o gama cat mai diversificata de instrumente pentru plasamentele lor si, totodata, sa atraga noi investitori in piata.

Aceasta gama de instrumente se va extinde si mai mult, odata ce contrapartea centrala va fi operationala, moment care estimam ca va fi in a doua jumatate a anului viitor”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

CITESTE SI:  Peste 430 de afaceri românești finanțate cu 24 milioane de euro prin factory by Raiffeisen Bank

Titlurile de stat destinate populatiei sunt remunerate cu dobanzi anuale peste nivelul titlurilor de stat tranzactionate pe piata secundara interbancara, anunta Ministerul Finantelor. In procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de catre bancile intermediare, iar veniturile obtinute, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital sunt neimpozabile.

De asemenea, subscrierile se pot efectua si prin intermediul Participantilor Eligibili, care reprezinta orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, care este societate de investitii financiare sau institutie de credit acceptata ca participant la sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti si care a semnat angajamentul privind respectarea conditiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune si a transmis angajamentul catre Lead Manager. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din BT Capital Partners (Lead Manager) & Banca Transilvania, BCR, BRD.

Alocarea titlurilor de stat subscrise in cadrul ofertei se va efectua la data alocarii (1 octombrie 2021), iar numarul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de catre emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participantii Eligibili vor fi inregistrate in sistemul de tranzactionare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat).

Data estimata de intrare la tranzactionare este 7 octombrie 2021.