BET
18042.59
0.54%
BET-TR
39292.33
0.52%
BET-FI
59167.26
0.14%
BETPlus
2673.38
0.52%
BET-NG
1278.58
0.31%
BET-XT
1539.44
0.59%
BET-XT-TR
3299.86
0.57%
BET-BK
3369.36
0.86%
ROTX
39628.22
0.54%

Simtel Team și GenCell au testat cu succes o soluție de alimentare verde pentru Vodafone România

Autor: Financial Market
2 min

Simtel Team (SMTL), companie românească listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București și lider local în sectorul centralelor electrice fotovoltaice instalate pe acoperiș, cu specializare și în domeniul telecomunicațiilor și EPCM și GenCell Energy (TASE: GNCL), un furnizor de top de soluții de energie electrică pe bază de hidrogen și amoniac, anunță implementarea cu succes a unei soluții de alimentare electrică a unui amplasament de telecomunicații mobile din România, operat de Vodafone.

Soluția implementată și furnizată de GenCell FOX™ este off grid și presupune generarea de energie din hidrogen prin cracarea amoniacului lichid.

Proiectul a fost conceput pentru a respecta obiectivele stricte de sustenabilitate cu zero emisii, pentru a asigura o putere continuă, 24/7, chiar și în condiții meteorologice grele și pentru a minimiza cheltuielile de operare prin utilizarea combustibilului lichid de amoniac, disponibil pe scară largă.

Înțelegem provocările dificile din energie cu care se confruntă clienții noștri din domeniul rețelelor mobile. Punerea în funcțiune a unui astfel de proiect este un proces extrem de sensibil, dar experiența Simtel ca integrator de telecomunicații și furnizor de soluții de instalații fotovoltaice la cheie ne-a permis să anticipăm și să atenuăm potențialele riscuri, să elaborăm cu atenție etapele de implementare și să ducem la bun sfârșit acest proiect inovator și ambițios, unul dintre puținele din România ce utilizează generatoare pe hidrogen.

După ce am testat FOX de la GenCell timp de mai mult de 1.200 de ore continuu în diferite etape de putere la un amplasament de telecomunicații operațional, suntem încrezători că soluția de alimentare autonomă GenCell FOX poate oferi o soluție la aceste provocări, prin menținerea în funcțiune a turnurilor mobile aflate în locații îndepărtate, respectând în același timp cerințele și reglementările europene din ce în ce mai stricte privind utilizarea combustibililor fosili.

În urma acestui test de teren de succes, ne așteptăm să explorăm mai multe oportunități de implementare a unor proiectele comune realizate de Simtel și GenCell,” a declarat Radu Vilău, cofondator și Chief Technology Officer (CTO) al Simtel Team.

În cadrul proiectului, echipa Simtel a acționat ca integrator al soluției, fiind responsabilă de activitățile legate de autorizare, proiectare, construcții civile, instalații electrice, iar împreună cu echipa GenCell de punerea în funcțiune și testarea acesteia.

GenCell FOX este o celulă de combustie la temperatură joasă care generează energie din amoniac lichid – unul dintre cei mai eficienți și mai denși purtători de hidrogen fără carbon – producând energie curată compusă din apă, azot și căldură ca produse secundare.

GenCell înregistrează o creștere substanțială a interesului pentru soluțiile sale în sectorul telecomunicațiilor, în special în Europa, unde reglementările sunt înăsprite împotriva emisiilor de carbon.

Tehnologia cu celule de combustie alcalină poate ajuta operatorii să implementeze soluții de energie regenerabilă direct în locații mobile, chiar și atunci când sunt situate în locații îndepărtate și în cele mai dure condiții climatice,” a declarat Rami Reshef, CEO, GenCell.

Obiectivul testului de teren a fost de a evalua performanța, rezistența și potențialul de economisire a costurilor soluției pe bază de hidrogen pe o perioadă de șase săptămâni. Rezultatele inițiale ale testului indică faptul că sistemul a funcționat în mod fiabil, furnizând puterea necesară pe întreaga perioadă de testare.

Sistemul a fost operat autonom și a fost necesară intervenția minimă din partea echipelor GenCell și Simtel. După demonstrarea performanței rezistente și fiabile a soluției, Vodafone o va prezenta și altor unități de business din cadrul companiei.