BET
17703.59
-0.88%
BET-TR
38564.96
-0.88%
BET-FI
58449.3
-0.61%
BETPlus
2624.87
-0.91%
BET-NG
1255.83
-0.47%
BET-XT
1508.38
-0.93%
BET-XT-TR
3234.31
-0.92%
BET-BK
3280.65
-1.12%
ROTX
38886.52
-0.92%

Analiză XTB: Decizia Fed de azi – 4 aspecte cheie de urmărit

Autor: Financial Market
2 min

Fed își va anunța astăzi decizia de rată la 7:00 pm BST (9:00 pm ora României), care va fi urmată de o conferință 30 de minute mai târziu. Întrucât o a doua reducere de dobândă a fost deja inclusă în totalitate în preț, reacția investitorilor va depinde de 4 aspecte pe care le vom analiza în acest raport.

Graficul dot-plot

Ultimul grafic de acest tip a fost lansat în iunie, moment la care cei mai dovish (defensivi) membrii (7 puncte) au indicat 2 reduceri de dobândă în acest an – scenariu care se va materializa astăzi.

Întrebarea este cât de dovish va fi FOMC (Federal open market comitee). Anumite puncte se vor deplasa mai jos întrucât membrii radicali (precum Bullard sau Kashkari) vor dori și mai multe măsuri de relaxare.

Așadar, 2-3 puncte care indică o altă reducere anul acesta nu vor muta piețele – o valoare mai mare sau egală cu 5 are acest potențial, dar credem că este un scenariu improbabil, deoarece aceasta ar pune în discuție viziunea lui Powell de ajustare a ciclului mediu.

Piețele se așteaptă la o altă reducere anul acesta, după cea din septembrie. Întrebarea este: va fi validată cu 5 sau mai multe „puncte”? Sursa: Bloomberg

Disidenții

Anumiți membrii FOMC își exprimă poziția contrară la mai multe reduceri de dobândă, dar nu toți au drept de vot astăzi. Credem că vom avea 2 voturi disidente (la fel ca în iulie), dar riscul este de a avea 3 (mai degrabă decât mai puțin de 2), ceea ce ar putea fi o surpriză hawkish.

Comentariul cu privire la ajustarea ciclului mediu

Ultima dată, președintele Powell a spus că reducerea a fost doar o mică „ajustare a ciclului mediu”, nu un început al noului val de relaxare. Această frază nu a fost bine primită de piețe, așa că Powell ar putea dori să o evite, dar va fi întrebat la conferință și în prezent este greu de imaginat că ar putea să-și schimbe opinia referitoare la acest subiect. Astfel, formularea ar putea fi diferită, dar viziunea ar putea rămâne similară.

CITESTE SI:  AROBS publică prospectul de majorare a capitalului social prin care vrea să atraga aproximativ 32,5 milioane de euro

Probleme de lichiditate

Lichiditatea dolarului american a scăzut recent, ceea ce a determinat creșterea ratelor pieței și au existat sugestii că Fed trebuie să facă pași decisivi în acest domeniu.

„În opinia noastră, FOMC va trata acest lucru ca pe o problemă tehnică și va declara că „va acționa dacă va fi necesar” pentru a menține ratele apropiate de țintă. Orice sugestie de stimulare suplimentară pentru a aborda acest lucru (în special prin intermediul QE) ar fi extrem de dovish, dar credem că acest scenariu este puțin probabil.”

În concluzie – mai mult spațiu de relaxare a condițiilor monetare sugerate de graficul dot-plot și de Powell ar fi defensiv, iar, istoric, acest lucru a fost istoric pozitiv pentru indici și negativ pentru dolar.

Pe de altă parte, o „reducere hawkish”, fără a promite continuarea măsurilor de relaxare monetară, a fost, de obicei, negativă pentru indicii și pozitivă pentru dolarul american.

Cea mai importantă piață de urmărit: US500

Sursa: xStation5

US500 a început o corecție după ședința FOMC din iulie după ce Fed a redus dobânzile, dar Powell a numit mișcarea o „ajustare a ciclului mediu”. De atunci, toate pierderile au fost recuperate în speranța de continuare a relaxării, așteptările legate de negocierile comerciale dintre China și SUA și o serie de date încurajatoare macro din SUA.

În mod clar, încrederea în mai multe măsuri de relaxare va fi foarte importantă în stabilirea unei direcții pentru US500, care se află la 1% față de maximul istoric.

Analiză realiztă de XTB Online Trading.


 

[ajax_load_more]