BET
16992.22
0.12%
BET-TR
35256.78
0.12%
BET-FI
60314.98
0.44%
BETPlus
2509.88
0.12%
BET-NG
1214.58
-0.02%
BET-XT
1447.96
0.16%
BET-XT-TR
2970.58
0.16%
BET-BK
3128.86
0.27%
ROTX
37298.92
0.08%


Bursa și-a reluat trendul de creștere. Până când?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a ajuns la maxime istorice pentru indicele BET – Total Return (BET-TR), dupa ce acesta a spart pragul de 13.000 de puncte la finalul lunii mai, iar cresterea de la inceputul anului a fost de 19,8%.

Totodată, indicele BET a incheiat ultima sedinta de tranzactionare din mai la un nivel de 8.493 de puncte, ceea ce a corespuns unui avans de peste 15% comparativ cu finalul anului trecut. De altfel, toti indicii de la BVB au avut cresteri de doua cifre dupa primele cinci luni.

Inceputul verii a readus piata romanesca pe un fagas normal, afirmatie care, desi ar putea parea oarecum bizara in contextul cresteriilor accelerate din ultimele trei saptamani, nu se referă la cresteri săptămânale de 3%-5%, ci la o normalizare pe termen lung odata cu reluarea trendului de crestere multianual,” afirma Alin Brendea intr-un editorial pe Prime Transaction.

Mai mult de atat, luna mai s-a remarcat si prin volume de tranzacționare ridicate si a fost singura lună de până acum din 2019 in care lichiditatea lunară pe segmentul de actiuni a depasit 1 miliard de lei, dupa ce numai in ultima saptamana a lunii au avut loc doua sedinte de tranzactionare de peste 100 de milioane de lei.

Un cumul de factori interni si internationali au condus la realizarea unui volum mai mare de tranzactionare. Dincolo de datele ex-dividend, care au dat un impuls tranzactiilor, iar unii emitenti au atins maxime istorice, cea mai importanta decizie interna a venit din zona Guvernului, care a modificat prevederile OUG 114 cu privire la Pilonul II de pensii astfel incat sa asigure conditii imbunatatite raportat la cadrul legal creat la finalul anului trecut”, a declarat Adrian Tanase, CEO al BVB.

Insă, normalizarea pietei romanesti poate fi privita prin prisma revenirii la conditii normale din punctul de vedere al predictibilitatii fiscale si legislative pentru domeniile cu impact direct asupra evolutiilor bursiere.

In ultimii ani, economia a crescut, veniturile reale ale populatiei au crescut, depozitele bancare cresc continuu, insă apetitul față de risc nu a resimtit această expansiune, cel puțin in componenta sa investițională bursieră.

CITESTE SI:  Chimcomplex anunță numirea unui nou director general și un plan amplu de reorganizare

Deși prezentul economic era luminos (cel putin prin prisma numerelor din economie), asteptarile se inrautateau cu viteza pe masura ce politicile de guvernare deveneau tot mai impredictibile, schimbătoare și mai ales caracterizate de un puternic iz de improvizatie.

Să nu uităm totuși că la inceputul acestui an (finalul lunii ianuarie) piața scăzuse sub nivelul atins la jumătatea lui 2017. Un an si jumatate de creștere economică era anulat de un sentiment profund de instabilitate. Ulterior, bursa românească a crescut cu peste 30% inregistrand probabil cea mai bună primă jumătate de an din perioada post criză (vom evolua la 30 iunie această ipoteză).

Mai jos găsiți un grafic al celui mai reprezentativ indice, de la Bursa de Valori Bucuresti, care ține cont și de câstigul din dividende: BET-XT-TR .

Sursa Prime Transaction

Graficul de mai sus sugerează cum poate influența mediul politic piața bursieră. Marea cădere de la finalul lui 2018 pare acum un accident al unui trend de apreciere foarte pronuntat, trend normal pentru o economie cu creștere multianuala.

Un accident care a produs o volatilitate extremă, nocivă pentru piață si investitori. Genul de eveniment care rămâne in memoria pieței o lungă perioadă de timp si care determină o evaluare si o perceptie mai proastă decat e cazul a pietei bursiere.

Insă, în acest moment piata romanească a revenit la normal. Prima de risc suplimentar pe care o includea o data cu lansarea in spatiul public a temei nationalizării fondurilor de pensii sau a suprataxarii sectoarelor economice de top, pare ca s-a evaporat.

Ceea ce sper este ca rezultatele companiilor, starea macro a economiei românești sau nivelul dobanzilor bancare, de exemplu, sa fie elementele primordiale care să definească evoluția pozitivă sau negativă a bursei. Si nu deciziile politice luate de pe o zi pe alta,” concluzionează Brendea.

Articol realizat cu sprijilul Prime Transaction.


 

[ajax_load_more]