BET
14435.35
0.15%
BET-TR
29106.74
0.15%
BET-FI
53214.95
-1.54%
BETPlus
2145.84
0.14%
BET-NG
1072.96
0.04%
BET-XT
1240.43
0.04%
BET-XT-TR
2485.12
0.04%
BET-BK
2641.06
-0.14%
ROTX
31145.37
-0.18%



Ce rezultate financiare ar putea raporta marile bănci de pe Wall Street pe anul trecut?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Cele mai mari instituții financiare din SUA își vor publica rezultatele pentru al patrulea trimestru din 2022 vineri și la începutul săptămânii viitoare.

Ținând cont de previziunile economice pesimiste, nu trebuie să ne așteptăm la surprize senzaționale, totuși, există câteva aspecte importante cărora trebuie să le acordăm atenție.

Surpriză așteptată – scăderea profiturilor

În al treilea trimestru din 2022, majoritatea băncilor au înregistrat o scădere de două cifre a profiturilor și se pare că al patrulea trimestru este puțin probabil să fie diferit în acest sens.

Directorii generali vorbesc adesea despre viitoarea recesiune și încearcă să protejeze băncile de impactul negativ al potențialelor incapacități de plată a împrumuturilor deoarece consumatorilor le este din ce în ce mai greu să plătească ratele și să facă față.

Optimismul încă predomină pe bursă, totuși fundamentele încep încetul cu încetul să arate o imagine complet diferită și în cele din urmă vom simți costul ratelor mai ridicate ale dobânzilor.

Consensul presupune că valoarea totală a provizioanelor pentru pierderi din credite pentru cele mai mari șase bănci din SUA se va ridica la 5,7 miliarde USD, ceea ce va avea un impact negativ semnificativ asupra profiturilor. Conform estimărilor Refinitiv, profiturile sunt așteptate să scadă cu 17% YoY.

Profitul net al celor mai mari șase bănci din SUA. Sursa Insiderintelligence.com

Cui îi este frică de “FED-ul cel rău”, – Politica monetară ca principală ”binecuvântare și blestem” al sectorului bancar

FED încă prezintă o abordare destul de “hawkish” când vine vorba de ratele dobânzilor, dar se speculează pe scară largă că amploarea creșterilor va fi mai lentă. Cu toate acestea, ratele mai mari ale dobânzilor sporesc venitul net din dobânzi al băncilor.

Potrivit analiștilor Wedbush Securities, veniturile din dobânzi pentru al patrulea trimestru ar trebui să crească în medie cu 30%. Pe de altă parte, ratele dobânzilor mai mari înseamnă un risc mai mare de nerambursare a creditului. Prin urmare, această creștere va fi umbrită de provizioanele pentru pierderi din credite.

Sectorul de investiții bancare scade

Se preconizează că segmentul de investiții bancare al băncilor din SUA va avea din nou performanțe slabe, deoarece volumul IPO și alte emisiuni și tranzacții au fost slabe în Q4.

CITESTE SI:  Transport Trade Services a fost nominalizata pentru "European Small & Mid-Cap Awards 2023"

Potrivit raportului EY, anul trecut volumul IPO-urilor globale a scăzut cu 45% YoY, iar veniturile din tranzacții au scăzut cu 61%. Potrivit datelor Dealogic, veniturile bancare de investiții din al patrulea trimestru au scăzut la 15,3 miliarde USD, în scădere cu peste 50% față de aceeași perioadă din 2021.

Servicii bancare de retail – scad economiile, crește datoria pe cardurile de credit

Performanța serviciilor bancare de retail din Q4 va atrage cea mai mare atenție deoarece cifrele puternice privind angajarea forței de muncă și o creștere a pieței bursiere în prima săptămână a lunii ianuarie au sugerat că investitorii de retail erau încă într-o formă financiară bună.

Cu toate acestea, tendințele pe termen lung indică faptul că în 2023 consumatorii ar putea fi puși la zid. Băncile de retail observă o scădere semnificativă a economiilor și o creștere a datoriei cardurilor de credit.

Estimările JP Morgan Asset Management indică faptul că inflația consumă economiile consumatorilor într-un ritm amețitor. Surplusul de economii a gospodăriilor din SUA a scăzut la 900 de miliarde de dolari, de la 1.900 miliarde de dolari la începutul anului trecut.

Potrivit datelor de la Federal Reserve Bank din New York, soldurile cardurilor de credit au crescut cu 15% YoY în Q3 2022, un maxim al ultimilor 20 de ani.

Soldurile din al patrulea trimestru sunt așteptate să crească și mai mult, deoarece sezonul sărbătorilor a adăugat presiune asupra consumatorilor.

Directorii executivi ai băncilor rămân precauți

În ciuda optimismului continuu pe piețe, directorii executivi ai marilor bănci din SUA încep să ia mai în serios amenințările privind viitoarea recesiune.

Ar trebui să ne așteptăm ca, după rapoartele privind câștigurile din ultimul trimestru, directorii de top să dezvăluie probabil pașii pe care îi vor lua pentru a rezista viitoarei furtuni.

Vom afla în curând dacă această furtună va fi doar un fenomen obișnuit, temporar sau un uragan care va șterge câștigurile recente.