BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Cele mai importante evenimente care vor mișca piețele financiare săptămâna viitoare. Luni 4 iulie, bursa din SUA va fi închisă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

După o primă jumătate a anului foarte agitată, investitorii continuă să caute semne ale unei potențiale recesiuni, pe măsură ce ratele dobânzilor din întreaga lume se vor aprecia.

Raportul SUA privind locurile de muncă și procesele-verbale ale Bancii Centrale din Statele Unite vor ocupa centrul atenției săptămâna viitoare, dar vor fi urmărite cu atenție și comentariile președintelui Băncii Centrale Europene Christine Lagarde, decizia Bancii centrale din Australia privind rata dobânzii, indicatorii PMI și inflația serviciilor din China.

–––––––––

În SUA, atenția investitorilor se va îndrepta către raportul de salarizare non-agricol (Nonfarm Payroll), care se așteaptă să confirme faptul că economia americană a adăugat 270.000 de locuri de muncă în iunie, cel mai puțin din aprilie anul trecut.

Rata șomajului este considerată constantă la 3,6%, precum și creșterea salariilor la 0,3%. Minutele Federal Open Market Committee și aparițiile mai multor oficiali ai Fed vor fi, de asemenea, urmărite cu atenție pentru mai multe indicii cu privire la mărimea creșterii ratelor din iulie, fie de 50, fie de 75 bps.

Alte date economice de urmărit includ comenzile din fabrici, indicatorii PMI de servicii, balanța comercială și creditul de consum. Piețele de acțiuni și obligațiuni din SUA sunt închise luni pentru vacanța de 4 iulie.

Evoluția principalilor indici bursieri de la începtul anului. Sursa TradingView

În altă parte în America, va fi interesant de urmărit: șomajul în Canada, exporturile, importurile și S&P Global manufacturing PMI, rata inflației din Brazilia, PMI pentru servicii și producția industrială și rata inflației din Mexic.

Calendarul economic este relativ ușor în Marea Britanie, dar investitoriiii vor acorda o atenție deosebită aparițiilor mai multor factori de decizie ai Bank of England, inclusiv guvernatorului Andrew Bailey și raportul de stabilitate financiară al băncii centrale de marți. În ceea ce privește datele, serviciile finale S&P Global PMI și prețurile caselor din Halifax vor fi în centrul atenției.

CITESTE SI:  Evoluțiie bursiere: Care au fost cele mai importante evenimente care au mișcat piețele săptămâna trecută

În Europa, comentariile factorilor de decizie BCE, inclusiv a președintelui Lagarde și minutele din ultima decizie de politică monetară a BCE, vor ocupa centrul atenției, deoarece investitorii caută mai multe indicii despre cât de agresivă va fi banca centrală cu creșterea ratelor dobânzilor în iulie.

Între timp, versiunile economice importante includ indicatorii PMI de servicii, prețurile la producator din zona euro și vânzări cu amănuntul, balanța comercială a Germaniei, comenzile din fabrică și producția industrială precum și cifrele inflației pentru Rusia, Turcia și Elveția.

În China, lansarea serviciilor PMI pentru iunie va oferi o privire asupra cât de bine au fost furnizorii de servicii de la ridicarea blocajelor stricte în marile orașe, în timp ce datele despre inflație vor fi, de asemenea, publicate.

În Australia, toți ochii vor fi ațintiți asupra comentariile Băncii Centrale, care se așteaptă să majoreze ratele dobânzilor cu încă 50 pb la 1,35%.

De asemenea, sunt așteptați o serie de indicatori, și anume comerț exterior, vânzări cu amănuntul, autorizații de construire și împrumuturi pentru locuințe noi, precum și anchete de afaceri pentru sectorul serviciilor.

În Asia, investitorii vor urmări serviciile PMI din Japonia, cheltuielile gospodăriilor și contul curent, ratele inflației din Coreea de Sud, Filipine și Taiwan precum și reuniunile băncii centrale din Malaezia și Israel, unde costurile îndatorării cresc cu 25 bps, respectiv 50 bps.