BET
16992.22
0.12%
BET-TR
35256.78
0.12%
BET-FI
60314.98
0.44%
BETPlus
2509.88
0.12%
BET-NG
1214.58
-0.02%
BET-XT
1447.96
0.16%
BET-XT-TR
2970.58
0.16%
BET-BK
3128.86
0.27%
ROTX
37298.92
0.08%


Economia României va continua să crească temperat în următoarele şase luni

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Economia României va continua să crească temperat în următoarele şase luni evoluţia semnificativă a consumului şi rezultatele pozitive aşteptate în agricultură urmând să asigure produsului intern brut un avans de peste 4%, estimează oamenii de afaceri chestionaţi de KeysFin în cadrul barometrului semestrial privind starea business-ului românesc. Investitorii privesc cu îngrijorare spre inflaţie, estimând creşterea semnificativă a preţurilor, pe fondul deciziilor administrative şi a evoluţiei cursului valutar.

„Creşterea salariului minim, a veniturilor din sectorul bugetar, vor influenţa în sens pozitiv consumul, principalul motor al economiei, iar datele raportate de agricultura românească vor contribui la această tendinţă”, spun analiştii de la KeysFin. Barometrul KeysFin arată că 72% dintre managerii chestionaţi de KeysFin estimează o creştere a PIB-ului între 4,2-4,7%, 16% văd o evoluţie de peste 5%, iar 8% consideră că PIB-ul va creşte cu mai puţin de 4%.

De asemenea, inflatia ramane principala provocare pentru economia românească în perioada următoare, creşterile de salarii, aprecierea euro şi creşterile de tarife la gaze şi energie electrică fiind remarcate de cei mai mulţi investitori.

Totodata, criza de pe piata fortei de munca tinde sa se adanceasca pe fondul avansului puterii de cumpărare a populaţiei stimulat de cresterile salariale. Exportul de forţă de muncă spre Occident îşi arată, astfel, tot mai pregnant efectele negative. „Vedem, la tot pasul, tot mai multe reclame în care mari jucători din economie anunţă că sunt în căutare de personal, de la hipermarketuri la unităţi de producţie. Alături de inflamarea consumului şi inflaţie, criza forţei de muncă tinde să devină un semn de întrebare semnificativ în economie”, spun analiştii de la KeysFin.

CITESTE SI:  MedLife intrară în acționariatul Personal Genetics și își consolidează poziția pe zona de genetică și biologie moleculară în Romania

Percepţia investitorilor asupra mediului de afaceri arata ca cei mai mulţi dintre acestia şi-au schimbat previziunile privind evoluţia monedei naţionale, făcute la începutului anului. Dacă în decembrie, 76% estimau că moneda naţională va rămâne predictibilă în 2017 şi că euro va fi cotat între 4,45-4,55 lei, provocările de pe scena politică le-au schimbat aşteptările.

Există, în continuare, mulţi investitori care s-au declarat convinşi că BNR va reuşi să ţină moneda naţională în frâu şi că, din punct de vedere al riscului valutar, cursul euro/leu va rămâne controlabil. Asta dacă politica fiscal-bugetară a Guvernului şi evoluţiile externe se vor situa în limitele aşteptate.

Pe de alta parte, investitiile raman in continuare o mare problema pentru guvernul actual. “Cele mai noi date arată că încasările statului încep să se tempereze. În aceste condiţii, presiunile de ordin fiscal vor fi în prim-plan în perioada următoare”, spun oamenii de afaceri, mizând pe necesitatea unor măsuri investiţionale concrete în economie. Lipsa investiţiilor şi, mai ales, a investiţiilor strategice, (autostrăzi, metrou, cale ferată etc.), releva faptul că în esenţă consumul se bazează pe un venit „acordat” care nu are la bază o creştere pe fundamente solide a economiei.

Barometrul KeysFin privind economia românească a fost realizat în perioada 15-20 iunie 2017, pe un eşantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.

 

 

Foto credit: Kalman89 | Dreamstime.com