BET
14712.11
0.17%
BET-TR
30371.54
0.15%
BET-FI
57916.75
-0.61%
BETPlus
2184.06
0.13%
BET-NG
1080.67
0.68%
BET-XT
1268.3
0.08%
BET-XT-TR
2588.75
0.07%
BET-BK
2757.51
-0.02%
ROTX
32597.24
-0.47%


Va fi suficientă o majorare a dobânzii cu 75 pb pentru a salva euro?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Următoarea decizie de politică monetară a Băncii Centrale Europene va fi anunțată joi, la 15:15 ora României insoțită de conferința de presă a președintelui BCE, Christine Lagarde, care va urma o jumătate de oră mai târziu.

O altă creștere a ratei pare sigură, dar piața pare împărțită între 50 și 75 de puncte de bază. În ambele cazuri, ar fi o creștere majoră de la o bancă centrală tradițională. La ce să ne așteptăm de la viitoarea reuniune a BCE?

banner xtb

Dilema BCE

Banca Centrală Europeană are de luat o decizie grea – ar trebui banca să majoreze ratele dobânzilor chiar dacă aceasta înseamnă să împingă economia Zonei Euro în recesiune?

Stabilitatea prețurilor este principalul mandat al BCE, iar controlul inflației ar trebui să fie o prioritate de vârf, mai ales că estimările flash ale inflației IAPC din Europa pentru luna august au crescut la un nivel record de 9,1% YoY.

Unii spun că aceasta este în mare parte inflație pe partea ofertei și, prin urmare, banca centrală nu a putut să o prevină.

Acest lucru este adevărat, dar nu înseamnă că banca ar trebui să stea pasivă și să urmărească cum evoluează lucrurile. Înăsprirea politicii va ajuta la prevenirea apariției unei spirale preț-salarii, care ar înrăutăți lucrurile.

Ce spun membrii BCE?

Membrii BCE par să înțeleagă dilema cu care se confruntă și par gata să ia decizii dificile. Isabel Schnabel a fost printre primii care au rostit o declarație puternică – ea a spus în timpul Simpozionului de la Jackson Hole că BCE ar trebui să majoreze dobânzile chiar dacă aceasta înseamnă împingerea economiei în recesiune și riscul unei creșteri a șomajului.

O serie de alți membri ai BCE au urmat exemplul, sugerând că o creștere a ratei cu 75 de puncte de bază în septembrie este mișcarea corectă. Economistul șef al BCE, Lane, a fost mai dovish, pledând pentru o înăsprire treptată, mai degrabă decât pentru anticiparea majorărilor ratelor.

Tabăra “hawkish” din BCE este în creștere, din ce în ce mai mulți membri ai Consiliului guvernatorilor care pledează pentru majorări rapide și mari ale ratelor pentru a ține inflația sub control. Sursa: Bloomberg

Este capabilă BCE să salveze euro?

CITESTE SI:  Transilvania Broker raportează venituri și profit în scădere după primele nouă luni pe fondul unor condiții de piață nefavorabile

Majoritatea economiștilor chestionați de Bloomberg se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să ofere o majorare a ratei cu 75 de puncte de bază la întâlnirea de joi, punând rata facilității de depozit a BCE la 0,75%.

Piețele monetare se îndreaptă, de asemenea, către un astfel de rezultat, incluzând în prețuri o majorare cu 66 de puncte de bază în prezent.

Prețul piețelor monetare includ în prețuri o creștere cu 66 de puncte de bază la următoarea întâlnire BCE. Sursa: Bloomberg

Indiferent dacă BCE majorează dobânda cu 50 sau 75 de puncte de bază, ar fi o mișcare mare de la un BCE de obicei “dovish”. Cu toate acestea, euro a continuat să sufere și nu a reușit să revină, chiar dacă așteptările deveneau din ce în ce mai puternice.

Acestea fiind spuse, euro poate avea dificultăți chiar dacă se realizează o majorare a ratei cu 75 de puncte de bază, iar o creștere a ratei mai mare decât aceasta este aproape exclusă.

Între timp, întrebările privind cursul de schimb sunt aproape sigure, având în vedere că EURUSD a scăzut sub nivelul de paritate de la întâlnirea BCE de la sfârșitul lunii iulie.

Ani de zile, BCE a spus că nu vizează niciun curs de schimb specific și, deși probabil că acest lucru rămâne adevărat, membrii BCE își exprimă din ce în ce mai des nemulțumirea cu privire la zona în care evoluează euro.

banner xtb

Dar, trebuie spus că răspunsul lent al politicii BCE nu este în întregime de vină pentru performanța slabă a monedei. Temerile de recesiune care decurg din criza energetică în curs sunt principalul motor al slăbiciunii euro.

Este puțin probabil ca acestea să dispară în curând și, având în vedere că UE se îndreaptă spre un răspuns în stil pandemic la criza energetică, efectele înăspririi politicilor BCE pot fi diluate sau compensate complet.

În concluzie, chiar și majorarea ratelor de dobândă de către BCE poate avea un impact pe termen scurt asupra evaluării monedei comune.