BET
17008.03
0.22%
BET-TR
35289.59
0.22%
BET-FI
60169.99
0.2%
BETPlus
2512.2
0.21%
BET-NG
1215.1
0.03%
BET-XT
1448.64
0.2%
BET-XT-TR
2971.97
0.2%
BET-BK
3129.38
0.29%
ROTX
37332.69
0.17%


O nouă sesiune de creștere pentru indicii bursei locale, în tandem cu cei din Europa și din SUA

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Toti indicii Bursei de Valori Bucuresti au inregistrat cresteri la finalul sedintei de astăzi, acestea fiind cuprinse intre +0,45% pentru BET-FI si +1,04% in cazul BET. Valoarea tranzactiilor a urcat pana la 73,37 milioane lei, cu un aport de peste 39% din partea tranzactiilor cu actiuni Fondul Proprietatea (FP), inregistrand si cea mai mare crestere din componenta indicelui BET, respectiv 1.96%.

Pe langa Fondul Proprietatea (FP), se remarcă actiunile Electrica (EL) cu o crestere de 1.82% si Banca Transilvania (TLV) cu 1.74%. La polul opus, sunt două companii care au inchis pe minus in sedinta de azi: Purcari Wineries (WINE) -1.25% si Medlife (M) cu o corectie de 1.19%, conform unei analize efectuată de Prime Transaction.

In tandem cu piața locală, bursele din Asia, Europa si America au inchis sau sunt aproape de inchidere pe plus, impulsionate pe de o parte de decizia FED de a mentine dobânda de referință neschimbată, cat si de informatiile pozitive privind o înțelegere amplă intre SUA-China in cadrul summit-ului de la finalul lunii iunie din Osaka, Japonia.

Sursa CNN Business

 

„Bursa americană a avut în sesiunea europeană susținere puternică, ajungând aproape de un nou record, dar emoțiile și variatele scenarii de evoluție pe teme diverse lărgesc elipsoidul posibilităților în piețele internaționale. Deși volatilitatea a făcut un pas în jos, doborârea unei drone americane de către Iran e departe de a liniști piețele în privința riscului geopolitic”, afirmă intr-o analiză Claudiu Cazacu, Chief Strategist in cadrul XTB Trading Online.

Pe de altă parte, investitorii au fost foarte atenți la direcția nouă a Fed: o tăiere de dobândă e posibilă în iulie, iar dacă va ”ceda” presiunii induse de traderii pe rata dobânzii de referință de la CME, nu ar fi imposibile 3 sau 4 sferturi de punct procentual tăiate până la finele anului, deși Powell (Guvernatorul FED) nu a mers atât de departe.

Titlurile de stat au ajuns să ofere randamente de sub 2% pe scadențe de 10 ani, ceea ce nu a prins bine dolarului american. În plan comercial, comentariile pozitive ale Ministrului Comerțului din China au servit la acumularea de poziții favorabile bursei și la Shanghai și în Europa și la New York, a concluzionat acesta.

CITESTE SI:  Tesla scade cu aproape 6% după publicarea datelelor privind livrările din primul trimestru

Alte stiri de piață

• EximBank si National Bank of Greece au semnat acordul de achizitie a 99,28% din Banca Românească. In urma acestei tranzactii, EximBank va activa pentru prima oară pe segmentul de retail banking din Romania, devenind astfel o banca universala.

• Vânzările de retail din UK scad – Scăderea ultimului raport cu privire la cheltuielile pentru consumatori din Marea Britanie a generat noi îngrijorări legate de ”sănătatea” economiei și, de asemenea, nu reprezintă un semnal optimist pentru rata de creștere din Q2. Scăderea de 0,5% MoM a fost în linie cu așteptările raportul anterior de 0,0%, întrerupând o serie de patru rapoarte pozitive consecutive, întrucât vânzările cu amănuntul au surprins în mod pozitiv pentru câteva luni înainte publicarea valorii din luna mai. Așa cum se întâmplă adesea în ceea ce privește datele de cheltuieli, performanța slabă a fost atribuită vremii neobișnuit de reci, contribuind la scăderea considerabilă a vânzărilor de îmbrăcăminte. O piață puternică a forței de muncă, cu rata șomajului la cel mai scăzut nivel din 1974, a ajutat vânzările de retail să se redreseze în acest an, după performanța slabă din toamna trecută, dar perspectivele nu rămân prea favorabile în contextul actual neclar din jurul Brexit-ului. Vânzările online continuă să înregistreze o creștere rapidă, în timp ce sectoarele tradiționale precum magazinele și bunurile de uz casnic s-au contractat. Sursa XTB

• Preturile petrolului (WTI si Brent Crude) s-au apreciat cu 4,5% respectiv 6% pe fondul evenimentelor recente din Orientul Mijlociu prin care o drona de spionaj americană a fost doborâtă de fortele armate iraniene, fiind considerate o greseala majora de catre Presedintele Trump.

• Libra, moneda digitala ce urmeaza a fi lansată in curand de Facebook intampină deja opoziție din partea autoritatilor de reglementare si a reprezentantilor bancilor centrale. Ministrul de finanțe al Franței, Bruno Le Maire, a avertizat Facebook ca incearca sa creeze o „monedă suverană”, în timp ce un politician german a numit compania o „bancă din umbră”. Între timp, Comitetul bancar al Senatului SUA a cerut recent reprezentantilor companiei să vină la audieri pentru a discuta ambițiile acestora de a crea o monedă virtuală.


 

[ajax_load_more]