BET
17060.94
-0.35%
BET-TR
35399.37
-0.35%
BET-FI
60331.28
0.1%
BETPlus
2519.24
-0.35%
BET-NG
1223.09
-0.09%
BET-XT
1453.84
-0.25%
BET-XT-TR
2982.66
-0.25%
BET-BK
3137.7
-0.03%
ROTX
37445.35
-0.36%




Fondurile mutuale – o alterativa de investitii viabila

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Fie ca vorbim de investirea averii acumlate de-a lungul timpului, fie ca vrem sa economisim regulat, exista o alternativa buna in afara pietei imobiliare si depozitelor sau conturilor de economii clasice
Cu toate acestea, sunt putini cei care stiu ce este si cum functioneaza un asemenea fond. Pe scurt, un fond mutual sau de investitii este un Organism de plasament colectiv (OPC) care atrage si pune la comun banii mai multor persoane numite investitori si le plaseaza (investeste) in diferite instrumente conform prospectului de emisiune, avand ca scop principal multiplicarea resurselor investite si generarea castigurilor.

Cu alte cuvinte, o persoana (fizica sau juridica) isi incredinteaza propriile resurse unui Administrator de fond in speranta obtinerii unor castiguri, pe care singur poate nu ar fi stiut cum sa le obtina. De asemenea, investitia in fonduri contribuie la diversificarea portofoliului, reducerea riscurilor asociate oricarei investitii si creste potentialul de castig. Un alt aspect foarte important care trebuie avut in vedere este faptul ca un fond este, de cele mai multe ori condus si administrat de specialisti, care au expertiza si calificari ce le permit sa investeasca in mod profesionist.

Dar inainte de a decide sa investim in fonduri, trebuie sa stim cateva lucruri foarte importante:

1. Tipuri de fonduri: in functie de accesibilitatea lor, exista doua mari categorii, fonduri deschise de investitii si fonduri inchise de investitii; fondurile deschise ofera posibilitatea investitorilor sa investeasca si sa dezinvesteasca in orice moment pe intreaga durata de functionare a respectivului fond; in schimb, cele inchise, au o politica mult mai restrictiva in ceea ce priveste accesul; practic, aici se pot cumpara/vinde unitati de fond doar in anumite perioade clar specificate prin documentele de functionare ale fondului; de asemenea, acestea se adreseaza unui numar restrans de investitori.

2. Cum functioneaza un fond: un investitor plaseaza banii prin cumpararea cel putin a unei unitati de fond si isi retrage banii prin vanzare sau rascumparare; astfel, un Administrator de fonduri, plaseaza in diferite instrumente sumele adunate in speranta obtinerii unor castiguri din dobanda (daca investeste in depozite sau obligatiuni) sau din cresterea valorii actiunilor (daca investeste in actiuni).

3. Alegerea fondului potrivit: in raport cu celelate aspecte, alegerea fondului este de obicei cea mai dificila etapa cand vine vorba sa investim in fonduri; cel mai important aspect care trebuie avut in vedere este corelatia risc – randament, cu alte cuvinte cat imi permit sa pierd din suma investita in speranta unui castig. Un alt aspect care trebuie avut in vedere este termenul minim de plasament, mai exact cat trebuie sa mentin investitia in fond pentru a putea obtine un randament. Nu in ultimul rand trebuie sa avem in vedere existenta taxelor si comisioanelor asociate acestor investitii (comision de subscriere, rascumparare, participare la profit, etc)

4. Clasificarea generica a fondurilor de investitii: in functie de instrumentele in care se investeste, fondurile sunt monetare, de obligatiuni, mixte si de actiuni.
– Fondurile monetare, de altfel, cele mai putin riscante, investesc in instrumentele pietei monetare si anume depozite, conturi de economii, titluri de stat.
– Fondurile de obligatiuni in schimb, comporta un risc mai ridicat si investesc preponderent in obligatiuni municipale, de stat sau corporative.
– Fondurile mixte, dupa cum si denumirea o spune, sunt un hibrid ce cuprinde investitii pe piata monetara dar si un anumit procent in instrumente riscante, cum ar fi actiunile, in diferite ponderi.
– Fondurile de actiuni, cuprind plasamente in actiuni, interne sau externe in proportie de pana la 100%, fiind de altfel cele mai riscante.

Dincolo de veleitatile personale ale fiecaruia dintre noi in ceea ce priveste investitiile, sfatul unui profesionist este intotdeauna binevenit, intocmai ca atunci cand cerem o consultatie la medicul de familie sau unui avocat intr-o chestiune juridica.

Desi himerele trecutului inca mai bantuie, trebuie stiut faptul ca in Romania, fondurile de investitii functioneaza intr-un cadrul legal, transparent sub coordnarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (www.asfromania.ro).

Foto credit: Yukchong Kwan | Dreamstime.com