BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Investitorii în acțiuni listate la Bursa de Valori București vor primi dividende la finalul anului

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Investitorii in acțiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti vor primi dividende in preajma Craciunului. Este un cadou pe care statul il face, dintr-o nevoie evidentă de bani.

Autor: Simion Tihon, Senior Broker Prime Transaction

Daca anul trecut solicitarea statului pentru dividende suplimentare a fost facuta la mijlocul lui octombrie, anul acesta deja incepusem sa renuntam la aceasta idee, ramanand insa varianta dividendelor trimestriale – lege ce a intrat anul acesta in vigoare. Insa, in ultimul moment, Statul a solicitat companiilor unde este actionar majoritar sa acorde dividende din „rezultatul reportat” sau din „alte rezerve”.

Asta in timp ce pietele de capital din intreaga lume traversează de la inceputul lunii octombrie o perioadă de volatilitate ridicata. Cel mai probabil, pe pietele internationale se decide in aceasta perioadă daca este sau nu un punct de cotitura.[emaillocker]

Ori poate miscarile pietei din SUA vor convinge Rezerva Federala să aiba o atitudine mai rezervată in privinta cresterilor viitoare de dobanda, căci pana la urmă de aici a plecat totul la inceputul lunii octombrie. In tot acest context, piata noastra de capital si-a aratat indiferența la corectiile de peste ocean si din vestul Europei, inregistrand o evolutie usor pozitiva in ultima luna si jumatate. In plus, finalul de an aduce o noua sesiune de dividende.

Nuclearelectrica, Transgaz si Romgaz vor vira dividende suplimentare intre Craciun si revelion, mai exact, pe 28 decembrie, probabil ultima zi de tranzacționare din an.

Decizia pare să fi fost luată in mare grabă si sub o presiune ridicată probabil pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 3%, pentru ca nu se explica altfel comunicatul ambiguu de la Romgaz, schimbarea dividendului solicitat la in mai putin de o saptaman[ sau faptul ca inca nu cunoastem cat va fi dividendul suplimentar la Transelectrica. Însa stim că pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor din 14 decembrie, primul punct va fi in legătura cu dividendul suplimentar,” precizează intr-un editorial Simion Tihon, Senior Broker, Prime Transaction.

CITESTE SI:  In ultimii doi bursa locală a intermediat finanțări de 360 milioane de euro pe piața primară de acțiuni

Dividendele intra in prim-plan si la companiile private. Sezonul de raportari financiare pentru trimestrul trei s-a incheiat si ca atare, deja putem face estimari in privinta dividendelor pe care le vor acorda companiile la anul din profitul pe 2018.

Avem chiar situatii in care companiile private fac uz de noua legislatie si își propun să acorde dividende din rezultatul la noua luni: Alro a propus un dividend de 0,45 lei/actiune (randament de peste 13%).

Revenind la situatiile financiare de la T3 2018 si estimarile de dividende, rezultatele companiilor in care statul este actionar majoritar sunt in general mai slabe decat anul trecut si ca atare, ne putem astepta la dividende mai mici.

Dintre companiile unde statul este actionar majoritar si care sunt incluse in indicele BET, avem trei societati care au inregistrat profituri mai mici decat in perioada similara a anului trecut: Romgaz, Transgaz si Conpet. Cresterea profitului de la Nuclearelectrica alaturi de trecerea pe profit a companiei Transelectrica (anul trecut a inregistrat pierderi si nu a acordat dividende) nu acopera rezultatele in scadere de la Romgaz, Transgaz si Conpet, astfel ca per total, ma astept la dividende mai mici.

In concluzie, dividendele pe care statul le pune sub brad vor fi probabil principalul punct de atractie pentru investitori in luna decembrie.

Sunt sanse mari ca astfel să incheiem un capitol si anume cel al beneficiilor acordate din rezultatul reportat si in alte rezerve, motivul fiind foarte simplu: companiile acestea vor ajunge la fundul pusculitei.

Si cum rezultatele societatilor in care statul are peste 50% din capital incep sa aiba o dinamică negativă, nu este exclus ca in urmatorii ani piața noastră sa nu mai fie una doar a dividendelor, ci una in care decizia de investitie să fie dictată din ce in ce mai mult de indicatorii financiari, de perspectivele companiilor si mai putin de „mreaja” dividendelor.

Articol preluat de pe Prime Transaction. Articolul initial poate fi consultat aici.[/emaillocker]


 

[ajax_load_more]