BET
17060.94
-0.35%
BET-TR
35399.37
-0.35%
BET-FI
60331.28
0.1%
BETPlus
2519.24
-0.35%
BET-NG
1223.09
-0.09%
BET-XT
1453.84
-0.25%
BET-XT-TR
2982.66
-0.25%
BET-BK
3137.7
-0.03%
ROTX
37445.35
-0.36%




6 metode prin care părinţii pot oferi copiilor Educaţie financiară acasă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

De când sunt mici, copiii pot învăţa despre bani, finanţe şi chiar câteva principii financiare pe întelesul lor. 

Asadar, daca am decis, ca parinți, că este util si vrem sa ne invatam copiii ce inseamna sa gestionezi banii, urmatoarea intrebare cu siguranță va fi: “Dar ce pot face eu pentru a-mi educa financiar copilul?”

Autor: Roxana Bucur, Consultant Financiar in cadrul unei companii internationale de planificare si consultanta financiara.

Există pe piaţă numeroase “manuale” despre cum să îţi creşti copii, cum să îi alăptezi corect, cum să îi educi, însă aşa numitele manuale sau sfaturi pentru educația financiară a copiilor nu am vazut sa apara pe piata romaneasca, acest fapt determinandu-ma sa iau initiativa si sa lansez o astfel de carte.

Despre prima carte de educatie financiara dedicata copiilor regasiti mai multe informatii in acest articol-interviu pe care l-am acordat Financial Market. In articolul de mai jos vreau sa ofer cateva sfaturi practice cu ajutorul carora parintii să faca educatie financiara propriilor copii, chiar in caldura caminului propriu.

Am fost intrebată de multe ori, de la ce varsta se poate incepe educatia financiară a copiilor si raspunsul este: 3 ani, adica de cand copii incep a merge la gradinita. Atunci este momentul in care intra in contact cu mai multi copii si vad la acestia diverse lucruri pe care si le doresc si incep sa le ceara parintilor, de la un obiect vestimentar pana la o jucarie cu personajul lor preferat, copiii luand astfel parte la ceea ce inseamna, viata financiara.

Cu aceasta ocazie demarează si educatia financiara. Educatie financiara se imbina atât cu comunicarea cat si cu emotiile si de aceea sunt adepta educatiei realizate acasa, cu preponderență la varsta “copilariei mici”.

Cum ii transmit copilului informatii care ajută la educatia lui financiara?

Iata cateva metode:

1. Povesti
2. Jocuri
3. Desene animate
4. Discutii
5. Explicatii
6. Activitati practice

Toate acestea reprezinta modalitati prin care parintii pot face educatie financiara copiilor lor. Sa le detaliem pe fiecare in parte:

1. Povesti

Literatura de specialitate autohtona din acest domeniu, din pacate este saraca, din acest motiv am ales sa fiu autorul primei carti de educatie financiara pentru copii din Romania numita “Maruntila si Bancnotila”.

CITESTE SI:  A apărut prima carte de Educaţie Financiară scrisă sub forma de basm, destinată copiilor

Sunt alternative mai multe in literatura straina, la care va recomand sa apelati cu incredere dar totodata cu atentie. De asemenea se mai pot spune povesti despre troc sau cum au aparut banii, cum ar fi “Istoria banilor”, avand in vedere ca in cazul copiilor informatiile despre bani sunt mai usor de integrat.

2. Jocuri

“De-a trocul”, “La piata”, “La supermarket”, “La banca” sunt cateva jocuri pe care le puteti inventa acasa si le poti juca alaturi de copii, fiindu-le utile deoarece prin joc pot acumula informatii despre bani, cum functioneaza ei, ce reprezinta economia banilor si depozitele – micile economii din pusculita. Prin placerea jocului ei nu vor simti cand
invata despre cate bancnote exista, care este valoarea fiecareia, care sunt monedele tarilor straine. Toate aceste informatii si multe altele pot fi transmise prin intermediul jocurilor create acasa cu copiii, ei bucurandu-se totodata de timpul petrecut alaturi de parintii lor si de afectiunea acestora.

3. Desene animate veti gasi pe acest subiect pe internet destul de multe. Va recomand sa purtati discutii pe baza acestora. Desenele animate atarg atentia copiilor si astfel sunt receptivi la informatia primită.

4. Discutiile despre bani pot fi realizate atât separat cat si in urma unei lecturi sau a unui desen. Discutiile pot fi initiate cu copii de varste incepand de la 5 ani. Discutiile pot viza tematica economisirii sau cea a stabilirii unui obiectiv financiar cum ar fi: cumpararea unui camion in detrimentul mai multor masinute mai mici. Discutii cu privire la sarcinile pe care le pot indeplini copiii pentru a primi niste bani – intarind astfel si simtul responsabilitatii. De asemenea, puteti vorbi despre multiplicarea banilor si ce inseamna sa primesti o dobanda in cazul in care acorzi un imprumut unui prieten, si cum vor primi mai multi bani dupa un timp.

5. Explicatiile le recomand sa fie incluse in momentul in care se vorbeste in casa despre bani. In momentul in care se ia o decizie cu privire la bani, la cumparaturi, cand se primeste salariul – deci atunci cand intra veniturile in casa, este util sa i se explice copilului pe intelesul lui, pentru a fi ancorat in realitate si a face din subiectul banilor un subiect pozitiv.

6. Activitatile practice pot fi construirea unei pusculite, a unui plan de economisire, exercitii precum confectionarea de monede si bancnote pentru a le recunoste, lista de cumparaturi, atunci cand mergem cu copii la cumparaturi.

Viitorul copiilor nostri va implica si finantele personale. Acest viitor poate fi creat inca de astazi. Va urez succes in realizarea educatiei financiare copiilor dvs., va insemna mult pentru relatia dintre dvs si copii si mai ales pentru viitorul lor!


 

[ajax_load_more]