BET
16013.66
0.79%
BET-TR
33223.76
0.79%
BET-FI
58538.7
0.44%
BETPlus
2377.06
0.75%
BET-NG
1148.24
0.43%
BET-XT
1370.99
0.71%
BET-XT-TR
2812.46
0.72%
BET-BK
3005.61
0.6%
ROTX
35738.48
0.99%Cum îmi gestionez Bugetul personal în cel mai eficient mod?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Educația financiară este o necesitate, chiar dacă alegi să utilizezi sau nu produse și servicii bancare. Dacă cheltuiești tot ce câștigi, un buget personal te va ajuta să observi cum ai putea să reduci din cheltuieli sau chiar să economisești.

Citeste in continuare daca vrei sa aflii care sunt cele mai importante aspecte care trebuie luate in calcul pentru ca tu sa fii mereu in controlul finantelor proprii.

Pasul 1: trece pe o hârtie într-o parte veniturile și în cealaltă parte toate cheltuielile efectuate în ultima lună sau în ultimele două luni. Acest pas te va ajuta să înțelegi pe ce se duc banii și să stabilești cum să-ți gestionezi cheltuielile

Pasul 2: împarte cheltuielile tale în urmatoarele trei categorii

a) cheltuieli fixe care trebuie plătite pentru a evita penalizările și aici incluzi întreținerea, lumina, rata la credit, telefonul, cablul etc.

b) cheltuieli flexibile: bugetul pentru mâncare, mesele cu prietenii, hainele, produsele pentru uzul personal, vacanțele etc.

c) cheltuieli cu impozitul la casă, cu asigurările la casă și mașină. Acestea trebuie plătite, de regulă, anual sau trimestrial, dar trebuie incluse în buget.

Urmeaza si retine aceste sfaturi generale, dar foarte utile! 

– Înainte de a apela la un credit pentru bunuri de folosință îndelungată (termen lung) este bine ca o bună parte din suma necesară să fie economisită în prealabil.
– Ca să economisești bani pentru plata anticipată a creditului sau pentru o mașină nouă, rezistă tentației de a cumpăra lucruri care nu-ți folosesc!
– Dacă primești bonusuri pune din bani deoparte.
– Verifică câți bani mai ai disponibili în numerar sau soldul contului tău prin ATM sau internet/mobile banking.
– Când ai disponibilităţi financiare suplimentare, poţi depune banii într-un depozit. Reziști tentației de a cheltui și îi protejezi și de evenimente neplăcute. Depozitele și certificatele de depozit sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare până la 100.000 de euro, echivalent în lei, pentru fiecare deponent garantat per bancă. Dacă deținătorul capitalului dorește să investească în instrumente financiare cu câștig potențial mai mare (obligațiuni/acțiuni, fonduri de investiții, fonduri de pensii) trebuie să știe că și riscurile pe care și le asumă cresc proporțional.

CITESTE SI:  Educația financiară începe cu tine

– Înainte să decizi plata în avans a creditului solicită băncii un calcul al sumei totale de plată, inclusiv a costurilor aferente acestei operațiuni.
– Dacă vrei un împrumut, analizează-ți situația financiară să vezi dacă îți poți permite un credit și până la ce valoare.
– Citește cu atenție în contractul de credit termenii și condițiile de acordare a împrumutului. Este obligația ta să citești contractul înainte să-l semnezi. În momentul în care l-ai semnat ești responsabil de obligațiile din contract!
– Poți avea acces la un credit, dar trebuie să ai în vedere riscurile! Dacă creditul este cu dobândă variabilă există riscul de dobândă, iar dacă este în euro, dolari sau franci elvețieni și tu ești plătit în lei atunci există și riscul valutar. Când faci bugetul ia în calcul că rata ta poate să crească.


– Dacă ai luat credit când indicii EURIBOR sau ROBOR sau LIBOR din contractul tău cu dobândă variabilă erau la minim istoric, atunci așteaptă-te ca rata să-ți crească dacă aceștia evoluează în creștere.
– Dacă întâmpini dificultăţi în achitarea ratelor de credit sau te confrunti cu alte probleme financiare, adresează-te imediat băncii pentru a identifica împreună soluții.
– Renunță într-o măsură cât mai mare la plățile în numerar și utilizează mijloacele moderne de plată, pentru un control mai bun al cheltuielilor şi o mai bună evidenţă a acestora.
– Cu cât împrumutul se face pe termen mai lung, cu atât suma finală de plată (peste creditul primit) va fi exponențial mai mare. În plus, termene mai lungi înseamnă riscuri asumate mai mari.
– Plătește cu cardul la comercianți, este în avantajul bugetului tău (comisioane 0).
– Dacă ai nevoie să retragi bani, din punct de vedere al costurilor, cel mai indicat este să utilizezi ATM-urile băncii care a emis cardul.

Sfat concluzie => Află avantajele și evită toate riscurile documentându-te! 

Deficitul de capital apare ca urmare a unui comportament invers: indivizii preferă să consume mai degrabă acum decât mai târziu. Economisirea apare pe fondul sacrificării/amânării pe mai târziu a consumului prezent. Cum prezentul este cert și viitorul este incert întotdeauna, alocarea resurselor financiare între cei care preferă să amâne consumul și cei care preferă să consume mai mult în prezent nu se poate face niciodată gratuit.

Capitalul, care face obiectul tranzacțiilor în sistemul financiar – bancar, este rezultatul acestui proces de economisire. Niciodată nu va fi alocat fără a avea asociat o dobândă (în diferite forme ale ei).

Informatii preluate din Manualul practic pentru utilizatorul de servicii financiare.


[ajax_load_more]