BET
15033.96
1.36%
BET-TR
31040.47
1.36%
BET-FI
57453.7
0.53%
BETPlus
2230.89
1.29%
BET-NG
1103.23
1.44%
BET-XT
1295.7
1.29%
BET-XT-TR
2645.03
1.29%
BET-BK
2828.99
1.31%
ROTX
33405.38
1.41%


Ministerul Finanțelor lansează luni, 5 decembrie, a zecea ofertă de vânzare de titluri de stat FIDELIS la BVB, în lei și euro, cu maturități între 1 și 3 ani

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Ministerul Finantelor (MF) continua emisiunile de titluri de stat pentru populatie FIDELIS si lanseaza la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) o noua oferta de vanzare, in perioada 5 – 19 decembrie.

Aceasta este a zecea oferta de acest tip derulata prin intermediul pietei de capital de Ministerul Finantelor incepand cu iulie 2020. Prin intermediul precedentelor noua oferte, Ministerul Finantelor a atras de la populatie, cumulat, peste 13,5 miliarde lei (2,7 miliarde euro).

Persoanele fizice rezidente si nerezidente, cu varsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul bancilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comerciala Romana, BRD – Groupe Societe Generale si Alpha Bank Romania, titluri de stat FIDELIS denominate in lei si in euro, in cadrul ofertei publice de vanzare derulate la Bursa de Valori Bucuresti.

De la inceputul programului lansat in anul 2020, Ministerul Finantelor a oferit 9 emisiuni denominate in lei si euro prin intermediul Sindicatului de intermediere si a atras in total 7,84 mld. lei si 1,15 mld. euro (echivalent a 13,5 mld. lei), cu maturitati cuprinse intre 1 si 5 ani.

Ne bucura foarte mult interesul constant al investitorilor pentru emisiunile FIDELIS in cadrul celor 3 emisiuni denominate in lei si euro prin care Ministerul Finantelor a atras in acest an 4,4 miliarde lei echivalent. Ministerul Finantelor a fost unul din cei mai importanti parteneri ai pietei de capital din Romania, contribuind la cresterea tranzactiilor realizate pe piata de capital, chiar si pe fondul multiplelor turbulente din mediul economic, politic si social intampinate in ultimii ani.”, a declarat Adrian Caciu, Ministrul Finantelor.

Continuarea acestei traditii a IPO-urilor pentru titlurile Fidelis este o dovada in plus ca bursa continua sa sustina finantarea economiei si, totodata, romanii sunt dispusi sa disloce sume importante de bani atunci cand identifica o oportunitate, indiferent de contextul economic, sanitar sau geopolitic.

Ultimii trei ani au fost marcati de incertitudini provocate de pandemie, de razboiul din Ucraina, de perturbari ale lanturilor de aprovizionare la nivel mondial, dar in ciuda acestor incertitudini, piata de capital din Romania a evoluat constant, fiind derulate peste 120 de runde de finantare, cu o valoare cumulata de peste 4,7 miliarde euro.

Concomitent, numarul de investitori a urcat continuu, de la 53.000, in decembrie 2019, la peste 128.000, in septembrie 2022. Aceasta sinamica se datoreaza atat celor care investesc direct in actiuni, dar si celor care isi plaseaza banii in titluri de stat Fidelis”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

CITESTE SI:  CFA Romania: Rata inflației va rămâne peste 6% la finalul anului viitor pe fondul presiunilor fiscale

Cu toti ne dorim sa ajungem intr-un punct in care cat mai multi romani sa fie investitori la Bursa de Valori Bucuresti si, totodata, cat mai multe companii romanesti se listeaza la bursa.

Pentru aceasta, trebuie sa continuam sa colaboram toti cei implicati in piata de capital, pentru implementarea solutiilor corecte pentru a materializa potentialul de dezvoltare al pietei de capital si al economiei.

Ministerul Finantelor este unul dintre cei mai importanti parteneri ai pietei de capital din Romania si suntem mandri sa dovedim ca bursa este un pilon pentru accesarea finantarii nu doar de companii, ci si de Statul roman, si, astfel, capitalul este pus in miscare si aduce si randamente celor care-l detin.

In ultimii trei ani, investitorii au realizat pe piata secundara peste 39.000 de tranzactii cu titluri Fidelis, in valoare cumulata de aproape 1,8 miliarde lei, adica aproximativ 13% din valoarea atrasa prin cele noua oferte.

Aceste cifre confirma avantajele listarii la bursa, investitorii avand la indemana un mecanism foarte rapid pentru lichidizarea investitiei lor si o administrare activa a portofoliilor”, a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al Bursei de Valori Bucuresti.

Alocarea titlurilor de stat subscrise in cadrul ofertei se va efectua la data alocarii (19 decembrie 2022), iar numarul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de catre emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participantii Eligibili vor fi inregistrate in sistemul de tranzactionare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat).

Data estimata de intrare la tranzactionare este 23 decembrie 2022.

Veniturile obtinute in urma investitiei in titlurile de stat FIDELIS, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital sunt neimpozabile.

De asemenea, subscrierile se pot efectua si prin intermediul Participantilor Eligibili, care reprezinta orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiara, care este societate de investitii financiare sau institutie de credit acceptata ca participant la sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti si care a semnat angajamentul privind respectarea conditiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune si a transmis angajamentul catre Lead Manager. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comerciala Romana, BRD – Groupe Societe Generale si Alpha Bank Romania.