BET
16971.24
0.14%
BET-TR
35213.26
0.14%
BET-FI
60049.67
-0.72%
BETPlus
2506.82
0.14%
BET-NG
1214.79
0.19%
BET-XT
1445.69
0.1%
BET-XT-TR
2965.92
0.1%
BET-BK
3120.46
0.07%
ROTX
37270.19
0.11%


Piețele bursiere au ajuns la maxime istorice pe final de an! Are rost să ne pregătim de vreme rea?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Săptămâna aceasta, scăderea perspectivei de rating al Romaniei din partea Standard&Poor’s a produs fiori de teama pe piata locala. Reactia generala a pietei a fost, cel putin până in acest moment, una limitată. Insa evenimentul ne-a adus aminte ca piata poate avea si perioade negative, unele chiar de mare amploare (ultimul l-a reprezentat criza financiara din perioada 2008—2009).

Acum suntem in zona maximelor pietei bursiere, exuberanta creșterilor putând să dea un fals sentiment de siguranță. Intr-o astfel de perioadă este indicat sa ne amintim cum putem sa ne pregatim pentru perioadele de scadere ale pietei. Aceste momente se suprapun, in general, cu perioadele de recesiune economică, atunci cand economiile nu mai reusesc să creasca si provoacă corectii de evaluare pentru companiile listate.

Pentru exemplificare, in SUA un sondaj al National Association for Business Economics indica faptul ca 72% dintre economisti interveviati se asteaptă ca finalul lui 2021 să consemneze intrarea economiei americane in recesiune. Intrarea in recesiune ar aduce, foarte probabil, corectii semnificative ale pietei americane si, implicit, ale tuturor burselor internationale, inclusiv a pietei romanesti.[emaillocker]

In perioadele de recesiune economica, devine puternica frica de a nu avea lichiditatile necesare pentru acoperirea nevoilor curente, in contextul unor perspective economice pe termen scurt foarte pesimiste. Activele detinute tind sa fie cotate prost si lipsa perspectivei unei reveniri îi face pe multi dintre investitorii panicati să vândă la preturi scăzute, puternic subevaluate.

Din aceleasi considerente alocarea sumelor catre investitii scade. Din pacate, in perioadele (istoric vorbind) cele mai bune pentru achizitii frica pentru viitor face ca procentul, din venitul net lunar, alocat catre economisire/investitie sa scadă semnificativ.

O cercetare facuta pe piata americana de catre Federal Reserve Bank of St. Louis arată că pe parcursul unei singure luni (din decembrie 2008 pana in ianuarie 2009), atunci cand ultima criza financiara isi consuma maximele, procentul destinat investitiilor financiare din venitul disponibil, a scazut de la 6.4% la 3.7% – aproape s-a injumatatit.

Care ar fi măsurile ce ar trebui luate pentru a fi pregatit financiar pentru o recesiune, astfel incât să eviți marile greseli care pot fi facute intr-o astfel de perioada? O intrebare bine de pus pe o piață care crește, nu pe una care scade accelerat…

In primul rand trebuie construit un fond de urgentă, o rezerva de lichiditate disponibilă oricand. Un minim recomandat al acestuia este reprezentat de cheltuieli curente aferente pentru 3-6 luni, insa o valoare confortabilă o reprezintă 12 luni.

Achizitiile importante de active fixe, cum ar fi proprietati imobiliare sau masini, este bine să fie amânate. Prețurile ar putea scadea, iar economiile realizate sa fie semnificative.

Negocierea unei dobanzi fixe in locul uneia variabile pentru creditele detinute poate fi o altă masură cu impact pozitiv asupra echilibrului financiar personal. Totodată plata datoriilor din lichiditatile excedentare se poate dovedi o idee inspirata. Dobânzile platite pentru credite ar putea să creasca iar randamentul investitiilor pe termen scurt ar putea fi negativ.

Migrarea spre instrumente financiare cu profil de risc mai scăzut cum ar fi acțiunile cu politica certa de dividend, actiunile companiilor de utilitati sau obligatiuni corporative, de exemplu, ar fi masuri preventive luate pe un portofoliul de instrumente financiare.

Ce am enumerat mai sus, sunt masuri pe care am putea sa le numim de igienă financiară, masuri care să stopeze intrarea intr-o criza de lichiditati sau de incredere generatoare de actiuni investitionale negative. Mai exact pentru a evita marile greseli investitionale care sunt determinate de dezechilibru financiar care se manifesta in astfel de momente.

Există două capcane principale intinse investitorilor.

Prima si cea mai mare greseală este aceea de a nu cumpara instrumente financiare in timpul unei recesiuni/crize bursiere. Atunci cand preturile sunt extrem de scăzute, frica sau lipsa de lichiditati nu îți permit să beneficiezi de discounturile incredibile pentru o piață bursieră echilibrată.

O altă greseală des intalnită este schimbarea strategiei din cauza scaderii valorii activelor financiare. Scaderile temporare, uneori spectaculoase pe termen scurt, remodelează modelul de alocare a resurselor investitionale favorizand activele care par mai sigure. Din nou sunt evitate active care se vând la preturi extrem de atractive, chiar daca in acele momente foarte volatile.

Din contră, ar trebui sa continui să investesti parti din venitul tau net disponibil si in acest tip de active financiare.

Nimeni nu stie cand piata a atins maximele sau minimile, nimeni nu poate fi sigur ca vinde sau cumpară in cel mai bun moment. Insa oricine poate avea un comportament investitional echilibrat, care să-l ferească de greșeli majore.

Tocmai cand piata este la maxime si optimismul zburdă trebuie sa ne reamintim aceste reguli!

Articol de opinie semnat de Alin Brendea, Prime Transaction. Articolul initial poate fi găsit aici.[/emaillocker]


 

[ajax_load_more]