BET
17161.64
-0.48%
BET-TR
35608.31
-0.48%
BET-FI
59941.9
-0.72%
BETPlus
2533.87
-0.52%
BET-NG
1226.84
-0.26%
BET-XT
1459.55
-0.5%
BET-XT-TR
2994.38
-0.5%
BET-BK
3153.02
-0.58%
ROTX
37653.09
-0.47%




Falimentul FTX: Încrederea criptomonedelor a fost din nou grav afectată

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Criptomonedele s-au confruntat cu perspectiva unui alt val de falimente, problemele tot mai mari ale FTX, una dintre cele mai mari burse de criptomonede, provocând perturbări masive în întreaga piață care au dus la prăbușirea averii lui Sam Bankman-Fried, CEO companiei.

Deși inițial în ajutorul bursei de criptomonede a venit concurentul său, Binance, se pare că nici acesta nu va salva FTX. Putem ghici că motivul pentru aceasta este amploarea găurii financiare, evaluată în prezent la aproximativ 8 miliarde de dolari, urmată de investigația iminentă a Departamentului de Justiție.

Vulnerabilitatea de securitate la Alameda Research, un fond important de investiții legat de FTX, a determinat Binance să înceapă să vândă token-urile FTX, efectul de domino declanșând scăderi masive în proiectele majore de criptomonede, existînd multe indicii că acesta nu este sfârșitul. Va rezista această industrie în fața testului timpului?

Banner Conor

Începutul sfârșitului și un bluff tragic

Abia acum iese la iveală adevărul legat de problemele de lichiditate și de gestionarea deficitară a fondurilor clienților FTX. Potrivit datelor culese din surse independente și din platforma CoinMetrics, fondul Alameda Research se poate să fi dat deja faliment în valul cauzat de prăbușirea criptomonedei Luna și a altor entități.

Entitatea s-ar fi salvat folosind 172 de milioane de jetoane de hedging de la bursa FTX, care s-a contractat automat pentru a intra pe piață pe 28 septembrie.

Atitudinea lui Bankman-Fried nu a fost nici ea de ignorat, deoarece în ultimele luni a apărut ca salvatorul industriei criptomonedelor, subliniând poziția financiară puternică a bursei și inspirând încredere, fiind probabil o pistă falsă.

Bursa Binance, deținută de Chanpeng Zhao, publicase deja informații despre rezervele Alameda Research dezvăluite de Coindesk pe 3 noiembrie.

Potrivit bursei, cel mai mare risc era ca Alameda Research să-și păstreze majoritatea rezervelor în monede alternative slab lichide, cea mai mare pondere din activele Alameda deținute în tokenul FTT, creat de FTX.

Structura colaterală a părut astfel fragilă și predispusă la creșteri ale volatilității. Nu a inclus garanții solide sub forma unui procent semnificativ în numerar sau bonuri de trezorerie din SUA.

Banner Conor

Instituțiile de reglementare își suflecă deja mânecile

Prăbușirea FTX este un alt eveniment care atrage atenția autorităților de reglementare asupra criptomonedelor și probabil că le va determina să intervină mai agresiv.

Astăzi, Bloomberg a raportat că Departamentul de Justiție al SUA și Comisia pentru Valori Mobiliare și Schimb (SEC) au lansat o investigație asupra FTX.

WSJ raportează că se așteaptă ca cele două instituții să lucreze împreună pentru o soluționare mai rapidă a cazului. SEC, care are o reputație sumbră în lumea criptomonedelor, efectuează încă o investigație separată, pentru a determina dacă activele tranzacționate de FTX sunt valori mobiliare, o investigație separată fiind lansată și de Comisia Federală pentru Comerț (CFTC).

Falimentul FTX a reușit deja să devină un subiect de discuție și în Senatul SUA, Elizabeth Warren de la Partidul Democrat subliniind „necesitatea alarmantă” de reglementări stricte pe piața criptomonedelor.

CITESTE SI:  Expectations and Challenges: Bitcoin Prices Digesting the Halving Event!!

Șeful SEC, Gary Gensler, a spus că falimentele FTX și Alameda Research sunt evenimente care pot fi considerate, practic, o „prelungire” a valului anterior de falimente din mai și iunie anul acesta.

Ce urmează?

Ne putem aștepta la o investigație FTX îndelungată, depoziții ale lui Sam Bankman-Fried și un efect de domino care probabil nu va ocoli industria, deși încă nu este clar cât de amplu va afecta.

Există o șansă infimă ca acest colaps să nu fie la fel de fatidic precum prăbușirea Luna din mai. Potrivit analiștilor JP Morgan, amploarea actuală a falimentelor nu va fi mai mare decât cea anterioară deoarece majoritatea entităților slab administrate au reușit deja să „se răspândească” în timpul crizei de lichiditate induse.

De asemenea, ne putem aștepta ca și alte burse de criptomonede precum Kraken, OKX sau chiar Binance să fie, de asemenea, „puse la zid” de autoritățile de reglementare și obligate să-și raporteze garanțiile și situația financiară.

Cum se va traduce acest lucru pe piața cripto în ansamblu?

Prăbușirea aproape anticipată a FTX și a fondului Alameda Research precum și interesul tot mai mare față de caz din partea Departamentului de Justiție, ar putea anunța alte probleme pentru monedele alternative și diferite tipuri de fonduri de investiții care operau pe piața criptomonedelor.

Procesul de reducere a efectului de levier ar putea dura zile, iar unele dintre proiectele frauduloase sau slab gestionate sunt susceptibile de a se afla „în ajunul” colapsului.

De exemplu, giganți precum BlackRock și Temasek au investit în afacerea FTX precum și fonduri mai mici precum Sequoia Capital (400 milioane USD în finanțare) și Paradigm (420 milioane USD în finanțare).

Astăzi, Sequoia a indicat că investiția lor a devenit deja fără valoare. Există, de asemenea, posibilitatea ca autoritățile de reglementare să dorească din nou să monitorizeze monedele stabile – în special Tether, al cărui token USDT este încă cel mai mare „echivalent digital” al dolarului american pe piața criptomonedei, deși, după cum se știe, nu are 1: 1 acoperire în valută.

În timp ce pentru piața de capital FTX nu ar fi o entitate foarte semnificativă, luând în considerare capitalizarea și numărul de pasive, pentru industria criptomonedelor în valoare totală de aproape 800 de miliarde de dolari, este într-adevăr un gigant.

Amploarea colapsului, așa cum a fost tradusă în industrie, este comparabilă cu falimentul Lehman Brothers din 2008. Prăbușirea bursei evidențiază o problemă semnificativă pentru industrie, care este funcționarea burselor fiduciare nereglementate pe piața criptomonedelor.

Încrederea pe care comunitatea criptomonedelor a avut-o inițial în instituțiile descentralizate, care trebuiau să fie un far al libertății financiare a fost din nou grav afectată.