BET
16011.7
0.54%
BET-TR
33221.36
0.54%
BET-FI
57822.95
-0.88%
BETPlus
2376.63
0.51%
BET-NG
1144.97
0.37%
BET-XT
1368.93
0.36%
BET-XT-TR
2808.39
0.36%
BET-BK
2993.79
0.08%
ROTX
35653.36
0.23%INACO premiază ideile inovative în tehnologie și lansează concursul pentru liceeni ”Cum îmi proiectez propria meserie în viitor?”

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Forumul Economic Mondial susține că două treimi dintre meseriile de astăzi nu vor mai exista când copiii care intră acum în școală vor absolvi și vor dori să se angajeze.

Revoluția digitală 4.0, cu transformările sale tehnologice profunde ale economiei mondiale, determinate de robotizare, inteligența artificială, imprimare 3D, blockchain, realitate virtuală, internetul tuturor lucrurilor, de noile descoperiri științifice și tehnologice, vor schimba radical piața muncii și în țara noastră.

Toate domeniile de activitate se resetează, de la agricultură la comerț, de la producția industrială la medicină. Meserii repetitive, care presupun efort fizic sau riscuri, sunt în plin proces de automatizare. Munca manuală va fi înlocuită tot mai mult de cea creativă. Universitatea din Kent a găsit un foarte bun slogan pentru meseriile de mâine: “Work smart, not hard!” adica “Lucrează inteligent, nu cu efort mare!“.

Ghidul Meseriilor Viitorului  este primul studiu informal românesc realizat de societatea civilă, care prezintă tendințele de formare profesională și structura de perspectivă a pieței muncii. Studiul este accesibil on-line, prietenos realizat și ușor de parcurs de către orice tânăr sau adult interesat.

Acest demers informativ-instructiv al INACO se dorește a fi un program-pilot pentru pregătirea in viață a tinerilor, el putând fi activat în liceele din București sau din țară, având potențialul de acțiune educativă la nivel national. Ghidul Meseriilor Viitorului a ajuns deja la Timișoara, Suceava, Botoșani, Pitești și urmează alte orașe ale țării.

INACO a lansat in data de 27 noiembrie competiția deschisă ”Cum îmi proiectez propria meserie în viitor?” si oferă 14 premii a câte 400 de lei celor peste 1300 de beneficiari direcți ai Ghidului Meseriilor Viitorului, din cele 14 licee ale Sectorului 3.

La acest concurs pot participa elevii din cele 7 licee tehnologice și 7 licee teoretice ale Sectorului 3 ce au fost beneficiarele training-urilor non-formale ce au fost sustinute de catre INACO cu elevii, părinții și cadrele didactice in ultimele trei luni. Eseurile creative ale elevilor pot fi trimise la adresa de e-mail: office@inaco.ro, până în data de 5 decembrie.

Rezultatele vor fi comunicate pe site-ul INACO iar premianții vor fi contactati în data de 10 decembrie. În data de 16 decembrie 2018 se vor oferi premiile elevilor câștigători, respectiv câte un elev din fiecare liceu, într-un cadru oficial și în prezența mass-mediei.

„Elevii ne-au cerut, pe drept cuvânt, ”să facem ceva” ca ei să poată învăța și practica încă din școală noile tehnologii despre care vorbim în Ghidul Meseriilor Viitorului. INACO își propune acum să găsească parteneri-sponsori alături de care să creeze primul laborator inteligent – Smart Lab 4.0 – din România.

CITESTE SI:  Jumatate din meseriile actuale vor fi inlocuite de roboti pana in 2040

Acest nou proiect ar presupune utilarea unei școli cu roboți educationali multifuncționali, imprimante 3D, scannere 3D, dispozitive externe de realitate virtuală, software, materiale consumabile, mentenanță pentru 1 an și trainingul cadrelor didactice. Acest pas necesar ar contribui la adaptarea școlilor românesti la provocările revoluției tehnologice 4.0 prin practică.

Alfabetizarea digitală și tehnologică a tinerei generații devine la fel de importantă ca și alfabetizarea funcțională. Ori școala românească nu are instrumente – prin programă sau dotări – esențiale în acest sens, deși interesul pentru tehnologiile smart i-ar putea inspira și atrage pe elevi spre școală, iar tehnologiile 4.0 le–ar putea deschide noi ferestre de oportunitate pentru carieră, a declarat Andreea Maria Paul – Presedintele INACO.

Asociația INACO (Inițiativa pentru Competitivitate) este un organism neguvernamental și non-profit ce închide proiectul „Ghidul meseriilor viitorului” și traininguri non-formale cu elevii claselor XI-XII din liceele sectorului 3 care urmează să își aleagă parcursul profesional. Proiectul s-a derulat în perioada august – decembrie 2018.

Proiectul a fost selectat de Primăria Sectorului 3 din București pentru finanțarea nerambursabilă de la bugetul local în domeniul “Proiecte educative”, cu o valoare totală de 60.000 de lei, din care 48.000 lei asistență financiară nerambursabilă și 12.000 lei cofinanțare prin contribuție proprie. Companiile private care s-au alăturat proiectului au fost: SOCAR, CRIS-TIM, ROMATERMIT, Bursa Română de Mărfuri și ANDANelectron.

”Ghidul meseriilor viitorului” a fost o propunere interactivă reușită de conștientizare și responsabilizare a elevilor, părinților și cadrelor didactice din sectorul 3 al Capitalei, foarte bine primit și apreciat. Am conectat peste 1300 de beneficiari direcți cu realitățile pieței muncii de mâine în cadrul celor 14 traininguri non-formale cu elevii și 6 sesiuni de instruire cu părinții și cadrele didactice, a mai declarat Andreea Maria Paul, Presedintele INACO.


 

[ajax_load_more]