BET
18271.27
0.2%
BET-TR
39780.12
0.2%
BET-FI
58771.15
-0.25%
BETPlus
2703.17
0.14%
BET-NG
1294.25
0.14%
BET-XT
1555.74
0.13%
BET-XT-TR
3334.22
0.14%
BET-BK
3395.14
-0.14%
ROTX
40150.17
0.2%

65% dintre români plănuiesc să ajungă pe Vârful Omu

Autor: Financial Market
3 min

65% dintre români plănuiesc să ajungă pe Vârful Omu – considerat cel mai înalt punct locuit permanent din România potrivit studiului „Relaţia românilor cu muntele”, realizat de compania de asigurări Omniasig Vienna Insurance Group /VIG/ pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional.

Deşi 90% dintre români recomandă drumeţiile spre Vârful Omu, doar 30% dintre aceştia au vizitat acest obiectiv. Din aceştia, peste 46% consideră ascensiunea grea şi periculoasă. În acelaşi timp, 78% recunosc faptul că muntele ar deveni un loc mai sigur prin remarcarea periodică a traseelor şi montarea unor panouri informative, arată datele studiului, prezentate joi de către preşedintele Directoratului Omniasig VIG, Mihai Tecău.

Omniasig Vienna Insurance Group, în colaborare cu Salvamont Râşnov şi Asociaţia Turistică pentru Natură Oxigen, demarează un amplu proiect de asigurare a Vârfului Omu, au anunţat joi reprezentanţii companiei de asigurări.

Proiectul, denumit generic Omniasig pentru Omu, se va derula până la finalul lunii septembrie a acestui an, în trei etape: refacerea marcajelor pe segmentul Buşteni – Pichetul Roşu – în luna iulie; asigurarea traseului Pichetul Roşu – Cabana Mălăieşti – în august, amenajarea platoului turistic Vârful Omu (altitudine de 2.505 m) – în septembrie.

Reabilitarea realizată deja în cadrul primei etape a constat în îndepărtarea arborilor căzuţi pe traseu, vopsirea marcajelor şi înlocuirea săgeţilor indicatoare deteriorate. La această primă acţiune au participat 30 de voluntari Omniasig, îndrumaţi de reprezentanţii Asociaţiei Turistice pentru Natură Oxigen, cu aprobarea Salvamont Râşnov.

Cea de-a doua acţiune, a cărei implementare va dura circa o săptămână, constă în re-asigurarea traseului Pichetul Roşu – Cabana Mălăieşti cu scări de lemn, montarea de lanţuri şi scări de asigurare pe porţiunile dificile, prin înlocuirea de podeţe şi prin instalarea de panouri informative. În prezent, aceste elemente, care ar trebui să asigure o drumeţie fără incidente, fie lipsesc, fie sunt avariate, ameninţând viaţa turiştilor care tranzitează zona.

În funcţie de traseul ales, drumeţia până la Vârful Omu poate dura între 6 şi 12 ore. Traseul Buşteni – Pichetul Roşu – Tache Ionescu – Cabana Mălăieşti – Vârful Omu este unul dintre cele mai impresionante din Bucegi, are aproximativ 15 kilometri, iar parcurgerea lui durează aproximativ 10 ore. Segmentele de traseu ce vor fi asigurate de Omniasig sunt vizitate anual de peste 4.000 de persoane, iar la Cabana Mălăieşti ajung, pe diferite porţiuni ale traseului, peste 5.000 de oameni. Traseul are un grad ridicat de dificultate, iar deteriorarea semnalisticii îngreunează ascensiunea, făcându-l mai puţin sigur. Parcurgerea sa este interzisă pe timpul iernii, indiferent de starea marcajelor. Turiştilor le este recomandată parcurgerea traseelor marcate exclusiv în compania unor ghizi profesionişti, tocmai din cauză că anumite marcaje sunt în acest moment incomplete şi mai greu de urmărit. Principalele cauze ale lipsei sau uzurii marcajelor sunt intemperiile care le deteriorează constant, furtul stâlpilor indicatori şi al panourilor informative, precum şi tăierile de copaci marcaţi. Cea mai dificilă parte a traseului, de la Cabana Mălăieşti la Vârful Omu, este şi cea cu cele mai puţine marcaje.

În anul 2016, salvamontiştii din întreaga ţară au fost solicitaţi să intervină la 5.887 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate un număr de 6.692 de persoane. Dintre aceste acţiuni, un număr de 2.197 de intervenţii au avut loc pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă, restul de 3.690 de acţiuni fiind înregistrate în zona alpină.

În 2016, intervenţiile pe timp de vară le-au depăşit net numeric pe cele de pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă, în contextul revigorării turismului montan pedestru de vară şi a apariţiei şi dezvoltării de noi activităţi montane care devin din ce în ce mai populare şi reuşesc să adune sute de participanţi la start.

‘Omniasig a iniţiat acest proiect pentru ca românii să se poată bucura de acum înainte de o călătorie mult mai sigură către acest vârf faimos din Masivul Bucegi. Asigurarea Vârfului Omu a fost un pas firesc pentru noi, întrucât înaintăm în aceeaşi direcţie a acţiunilor noastre de responsabilitate de până acum, de implicare în comunitate şi de protecţie a mediului înconjurător’, a afirmat Mihai Tecău.

‘Cei care întreţin marcajele pe munte depind enorm de fondurile de la firmele care îşi propun finanţarea proiectelor, ca atare, marcajele se schimbă o dată la trei – patru ani, timp în care se deteriorează treptat şi le scade vizibilitatea. Cu ajutorul nostru şi al Omniasig, acest lucru va fi remediat pe parcursul acestei veri. Prin intermediul acţiunilor pe care le vom realiza treptat vom recondiţiona traseul spre unul dintre cele mai importante obiective turistice din România, răspunzând unei necesităţi de necontestat – siguranţa românilor pe munte’, a spus Diana Ionel-Ţâmpu, coordonator proiect la Asociaţia Oxigen.AGERPRES