BET
14340.79
0.89%
BET-TR
29336.74
0.89%
BET-FI
53903.26
0.59%
BETPlus
2133.48
0.92%
BET-NG
1069.79
1.11%
BET-XT
1237.38
0.84%
BET-XT-TR
2508.49
0.84%
BET-BK
2674.28
1.18%
ROTX
31574.33
0.95%Alin Brendea, Prime Transaction: Este Bursa într-un punct de maxim?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Creșterea și scăderea piețelor bursiere reprezintă procese complexe, impredictibile și greu de modelat. Insă, combustibul care le alimenteaza este, intotdeauna, diferența dintre așteptările pieței dintre momentul T si momentul T+1.

Cu alte cuvinte pietele tind spre un echilibru generat de media asteptarilor investitorilor. Când diverse evenimente generează asteptări puternic diferite, cu siguranță, vom inregistra evolutii semnificative ale cotatiilor bursiere.

Așteptarile investitorilor sunt chestiuni puternic subiective fiind influentate de informatiile micro, de mediul economic, de mediul politic sau de tendintele globale in care piața evoluează.

Mai jos avem graficul cel mai reprezentativ al evolutiei pietei bursiere romanesti din ultimii 4 ani, BET-XT-TR. Este un indice care tine cont de dividendele distribuite, reliefând astfel, cel mai fidel, nivelul de oportunitate al pieței locale.

La lansarea lui (final de martie 2015) valora 700 de puncte, iar în prezent inregistrăm aproape o dublare pana la nivelul de 1320 puncte.

Această creștere este echivalentă unei aprecieri anuale de peste 15% in toti acesti 4 ani si jumătate. O evoluție cel puțin decentă pentru cei care au investit pe bursa românească,” afirmă Alin Brendea, Director General Adjunct in cadrul Prime Tansaction intr-un editorial.[emaillocker]

Sursa: ArenaXT, Prime Transaction

Este fascinant să vezi intr-un singur grafic mișcările unei piete care inglobează trăiri intense, generate de moment, de teama (transformată uneori in panică), de avariție (ce frizează deseori lacomia), sau perioade de acalmie in care investitorii sunt nehotarati și caută semnale pentru un trend clar.

Cele mai ample miscări din acest grafic le inregistram in ultimul an. Ele au provenit din declaratii/propuneri legislative care au schimbat radical așteptările investitorilor.

Iesirea graficului din intervalul de crestere de la finalul lui 2019 a fost determinată de cvasicunoscutele propuneri economice guvernamentale prin care sectoare de baza ale economiei erau afectate, la fel cum osatura principala a pietei locale – fondurile de pensii – ar fi fost puternic influențată.

Revenirea pieței s-a produs in două etape pe masura ce perspectivele pieței in ochii investitorilor au redevenit pozitive.

CITESTE SI:  Dan Armeanu (ASF): Sistemul de Pensii Private reprezintă principala sursă de finanțare internă a României alături de sectorul bancar

O primă etapă s-a consumat in momentul in care s-a confirmat scenariul unei „indulciri” semnificative a propunerilor negative inițiale, iar o a doua etapă atunci cand mediul politic românesc a indicat o sustinere extrem de scazută față de o astfel de abordare – momentul alegerilor europarlamentare.

Am scăpat astfel de asteptările negative ale inceputului de an, fapt ce a permis pieței să recupereze si chiar să crească accelerat.

Din acest punct de vedere, motoarele cresterii par să-și fi consumat combustibilul.

Ne putem aștepta ca indicele BET-XT-TR să revină in intervalul de creștere al pieței, ceea ce ar insemna o corecție de 5%-10%?

Raspunsul este mai degrabă pozitiv. Din punct de vedere economic datele nationale nu arată rău, însa dezechilibrele deja nu mai pot fi ignorate și îndeamnă la o minimă prudență.

Rezultatele companiilor listate vor fi probabil bune, vor sustine actualele cotații, la un nivel teoretic, insă nu vor fi suficiente pentru a „arunca” piața si mai sus.

Pe de altă parte riscul unor corectii externe este mai ridicat ca oricând in ultimele luni, iar modificarea dobanzii de politica monetara pe piața americană produce intotdeauna o volatilitate bursieră crescută (FED tocmai a scazut dobânda de intervenție).

Problema Brexit urmează să fie tranșată in toamnă intr-o maniera nu foarte predictibilă in acest moment. Si nu in ultimul rand, alegerile prezidentiale din Romania vor produce un oarecare sentiment de așteptare din partea investitorilor, in incercarea acestora de a confirma schimbarea politică ce pare că traversează societatea românească.

Ca atare, ipoteza de a deveni mai prudenti, de a marca o parte din profiturile acestui an devine una viabilă. Pe de altă parte suntem departe de a avea argumente pentru a declara sfârsitul trendului de creștere al pietei locale ce pare să se mentina și care, incă, este sustinut de nivelul de subevaluare al emitenților listați.

Articol de opinie semnat de Alin Brendea, Director Adjunct Prime Transaction. Articolul inițial a aparut aici.[/emaillocker]


 

[ajax_load_more]