BET
16363.81
0.1%
BET-TR
33952.95
0.1%
BET-FI
59530.25
-0.11%
BETPlus
2420.71
0.11%
BET-NG
1175.64
0.05%
BET-XT
1400.41
0.09%
BET-XT-TR
2873.05
0.09%
BET-BK
3021.73
0.12%
ROTX
35891.73
0.12%


Alin Brendea, Prime Transaction: Mai este bursa un barometru al economiei?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Bursa românească pare să parcurgă o perioadă de acalmie, atât volumele cât și valorile de tranzacționare scăzând spre cote de avarie sau estivale – dupa cât de malitiosi vrem să fim.

In fapt, pentru investitorii prezenti pe piata locală, timiditatea de moment poate fi explicata prin lipsa de predictibilitate pe termen scurt, este de parere Alin Brendea de la casa de brokeraj Prime Transaction, intr-un editorial.

Rămâne remarcabilă rezilienta indicilor locali care continuă să se pastreze in banda de maxime bursiere. Privind spre graficul de mai jos, al indicelui BET-TR (contine cele mai importante companii listate la BVB, dar tine cont si de dividendele distribuite), se poate observa evolutia acestuia laterala, insa in zona de maxime istorice.

In condițiile in care pietele dezvoltate au inregistrat corecții semnificative, piata locala pare că supraperformează. Pare este un cuvant potrivit, pentru ca explicatia nu tine de performanța economiei românesti, ci de structura pietei locale.

Daca sectorul energetic reprezinta 8.2% din capitalizarea bursieră globală si circa 6.5% din capitalizarea bursieră europeană, pe piata locală cei trei emitenti producatori de energie reprezinta 33% din indicele principal BET.

Dacă adăugam si Fondul Proprietatea, a carei principală deținere este reprezentată de Hidroelectrica, ajungem la peste 50% din ponderea indicelui BET.

Insa ceea ce este cu adevarat remarcabil in graficul de mai sus este comparatia cu momentul februarie 2020 – declanșarea pandemiei de Covid19.

Desi, in acest interval, am asistat la producerea unui eveniment cu un cert impact economic negativ (ne aducem aminte ca economia a fost pusă in stand-by pentru o perioada de timp) al carui final – provizoriu, a fost urmat de declansarea unui conflict militar regional de amploare, piata locală inregistrează o creștere, in această perioadă, de circa 50%. Remarcabila ascensiune!

Pe de alta parte, in acest an, mediul economic românesc pare să fi devenit mai riscant in ochii investitorilor globali. O analiză a unuia dintre cele mai semnificative măsuri ale acestui sentiment investitional – randamentul titlurilor de stat pe 10 ani, ne arata cifre interesante.

CITESTE SI:  AQUILA a inregistrat venituri de 2,5 miliarde de lei și un profit net de 97 milioane de lei în 2023, un avans de 14% in 2023

Dupa cum se poate vedea in tabelul alăturat randamentul solicitat pentru a imprumuta Romania, cel mai mare din UE, se situeaza la 9%.

Aproximativ cat se cere si pentru a plasa in titluri rusesti! Intr-un clasament al evolutiei primei suplimentare cerute la nivelul anului curent, Romania se afla pe pozitia doua in UE, dupa Ungaria, cu o creștere a randamentului, in anul curent, de circa 3.8%.

După cum putem vedea tarile care nu au monede legate de Euro si care sunt in zona de conflict au fost cel mai puternic depunctate de catre pietele financiare.

De exemplu, oarecum contraintuitiv, dobanzile platite de Romania, pentru a se imprumuta pe termen lung, sunt de trei ori mai mari decat cele platite de vecinii bulgari…

Ultima coloană din tabel indica evolutiile pietelor bursiere aferente fiecarei tari, fără a lua in calcul si randamentul obtinut din distributia de dividende.

Din nou rezilienta pietei bursiere locale este remarcabilă. Scăderea indicelui bursier BET este modestă, plasand Romania exact la polul opus in clasamentul burselor, comparativ cu deprecierea pretului titlurilor de stat românești, reliefată de creșterea randamentelor acestora.

Evoluția indecisă a pietei locale si sentimentul de asteptare ce pare să caracterizeze comportamentul investitorilor are de a face cu dilema prezentată mai sus.

Este bursa prea sus? Sau economia Romaniei va performa, in continuare, la rate inalte infirmand costurile mari de finantare reclamate de catre investitori? Un raspuns il vom avea, probabil, doar spre finalul acestui an.

Insă până atunci prudența, exprimată prin asumare de riscuri mai scazute, si un portofoliu de active bursiere cat mai sănătoase pare un demers pozitiv pentru investitorii bursieri.

Autor Alin Brendea, Prime Transaction. Articolul inițial poate fi găsit aici