BET
16043.63
0.19%
BET-TR
33285.66
0.19%
BET-FI
58070.08
-0.8%
BETPlus
2381.85
0.2%
BET-NG
1149.71
0.13%
BET-XT
1371.61
0.05%
BET-XT-TR
2813.74
0.05%
BET-BK
2998.24
-0.25%
ROTX
35740.98
0.01%Bursa locală continuă să aducă câstiguri investitorilor, în timp ce alte piețe emergente și de frontieră scad

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Bursa de Valori București (BVB) a reușit să se mențină pe plus după primele opt luni în ciuda unui context extern tumultuos, care a trimis mai multe piețe în teritorii negative pe fondul accentuării incertitudinilor internaționale.

Furnizorul global de indici Morgan Stanley Capital International (MSCI) arată că piețele de capital ale lumii au scăzut semnificativ de la începutul acestui an. Indicii MSCI afișează scăderi puternice, în echivalent dolari, de 8% pentru piețele emergente și de 15% pentru cele de frontieră la finalul primelor opt luni, se arată intr-o analiză a Bursei de Valori.

Prin contrast, în aceeași perioadă, BET, indicele principal al Bursei de Valori București, a crescut cu 4,4% în echivalent dolari, în timp ce BET-TR, indicele care include și dividendele, a avut un avans triplu, de 13% în echivalent dolari.

Performanță superioară a pieței românești (indicii BET și BET-TR) față de indicii MSCI pentru piețele emergente (EM) și piețele de frontieră (FM) după primele 8 luni.

Suntem atenți la evoluțiile externe pentru că piețele sunt extrem de interconectate astăzi. Chiar și într-un mediu internațional volatil și marcat de turbulențe, România reușește încă să ofere randamente pozitive investitorilor.

Tocmai de aceea ne dorim sa diversificăm și să dezvoltăm piața locală prin oferirea de noi facilități și instrumente de tranzacționare astfel încât activitatea investițională să cunoască o mai mare efervescență. Piața de capital locală are potențial de valorificat din punct de vedere al lichidității, iar acest lucru s-ar putea traduce și într-un potențial pentru o mai bună evaluare a companiilor românești listate,” a spus Adrian Tănase, CEO al BVB.

CITESTE SI:  Numărul investitorilor de la BVB a ajuns la aproape 179.000 la final de decembrie, în creștere cu 6% față de anul precedent

Valoarea totală a tuturor instrumentelor financiare tranzacționate la BVB a depășit 1,8 miliarde de euro de la începutul anului și până la finalul lunii august, în scădere ușoară față de perioada similară a anului trecut. Valoarea medie zilnică de tranzacționare pe segmentul de acțiuni din piața principală a ajuns la 8,7 milioane de euro, pe fondul unei activități mai reduse a investitorilor în perioada de vară.

Trendul ascendent al bursei românești poate fi explicat și prin performanțele obținute de majoritatea emitenților. Rezultatele pot fi puse pe seama evoluției pozitive a companiilor listate la BVB, care au reuşit să beneficieze de creşterea puternică a economiei și au înregistrat, în general, rezultate operaţionale semestriale superioare celor raportate anul trecut, acordând și dividende consistente,” a declarat Lucian Anghel, președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Capitalizarea bursieră a companiilor românești a fost de peste 20 de miliarde de euro la finalul primelor opt luni, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a depășit 35,7 de miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare a lunii august.


 

[ajax_load_more]