BET
16362.25
0.09%
BET-TR
33949.73
0.09%
BET-FI
59305.92
-0.48%
BETPlus
2420.45
0.1%
BET-NG
1175.93
0.07%
BET-XT
1399.79
0.04%
BET-XT-TR
2871.8
0.04%
BET-BK
3020.21
0.07%
ROTX
35888.47
0.11%


Acțiunile BT și BRD mai au de recuperat 49% respectiv 33% pentru a reveni la cotațiile din luna decembrie

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Toate actiunile din indicele BET au suferit scăderi in ultima lună și jumătate pe tema modificărilor fiscale din Ordonanta 114/2018. Scăderile insă s-au plasat intr-o plajă largă, cele mai afectate fiind acțiunile bancare TLV si BRD, urmate de cele din sectorul energetic si telecom.

O analiza a brokerilor de la Prime Transaction relevă evolutia acestora de la momentul declinului pana la 31 ianuarie, precum si procentul de crestere necesar să revină la cotațiile initiale:

Sursa: Prime Transaction. Au fost luate in considerare si dividendele acordate in aceasta perioada.

După cum se poate observa, actiunile TLV mai au de recuperat aproape 50% in timp ce BRD aproape 33%. Insă, de azi, sperăm să intram in zona certitudinilor astfel incât fiecare investitor să se poată pozitiona pe piață plecand de la premise obiective. Orice perioadă de incertitudine tinde să producă scăderi ale pietei bursiere, de cele mai multe ori exagerate. Nici aceasta perioadă se pare că nu a fost o exceptie,” declară intr-un editorial, Alin Brendea, Director General Adjunct in cadrul Prime Transaction.

După cum bine se poate vedea, cele mai mari scăderi sunt in sectorul bancar, care pare cel mai lovit de modificarile fiscale propuse. In fapt aici se poate vorbi si de cel mai scăzut grad de certitudine al masurilor. Vorbim despre o taxă care nu este fixă, ci depinde de un alt parametru – ROBOR. Chiar dacă nivelul acesteia nu este inca clar definit (avem o cifra insă au aparut opinii conform carora calculul poate fi anual sau trimestrial) iar baza de aplicare este una largă, putand suferi o contractie la momentul elaborarii normelor de aplicare. De observat amplitudinea mai mare a scaderii in cazul Bancii Transilvania – banca cu cele mai mari active din sistemul bancar insa si cu cea mai mare lichiditate bursieră,” continuă Brendea.

CITESTE SI:  Grupul Banca Transilvania a raportat un profit net de aproape 3 miliarde lei in 2023, cu 20% mai mare decât în 2022

Analiza aduce in centrul atentiei si sectorul energetic, al doilea sector cu pierderi semnificative, unde taxarea cifrei de afaceri a determinat o ajustare pe masura a cotatiilor bursiere. Inclusiv a actiunilor Fondului Proprietatea care are expunere semnificativă pe acest sector. Este de remarcat evolutia mai bună a acțiunilor OMV Petrom si mai ales Nuclearelectrica sustinute de așteptările unor rezultate anuale foarte bune pe 2018.

„După cum putem observa piața bursieră s-a adaptat rapid la noile informatii livrate, demonstrand că este o piață functională. Vorbim despre cei mai buni emitenti listati la BVB, cei mai tranzactionați si cu cei mai multi investitori activi. De fapt de cele mai valoroase active bursiere romanesti.

Nivelurile din decembrie necesită reveniri însă semnificative ale cotatiilor bursiere, in unele situatii chiar spectaculoase. Unde si cat de ample vor fi aceste reveniri nu putem să stim in acest moment – acest lucru va depinde de aparitia normelor OUG 114 si de votarea bugetului pe anul in curs. Insa, cu siguranță am traversat o perioadă de scăderi care, desi a produs pierderi – cel putin potentiale – semnificative, reprezintă lecții de valoare pentru actorii pietei bursiere.

Cu toate acestea, refuzul de a mai privi piața, de a mai analiza informatii sau cedarea instinctului de conservare investitională prin renunțarea la investitia bursieră nu a fost, si cu certitudine nu va fi, cea mai buna solutie pentru un investitor,” a concluzionat Alin Brendea.

Articol preluat de pe Prime Transaction. Articolul initial a aparut aici.


 

[ajax_load_more]