BET
15897.78
0.5%
BET-TR
32986.32
0.5%
BET-FI
57202.68
-0.06%
BETPlus
2360.15
0.51%
BET-NG
1136.54
0.35%
BET-XT
1359.22
0.45%
BET-XT-TR
2788.59
0.45%
BET-BK
2977.73
0.1%
ROTX
35406.1
0.46%Federatia Europeana a Burselor de Valori: Bursele vor rămâne deschise

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Bursele membre ale Federatiei Burselor Europene (Federation of European Securities Exchanges – FESE) nu sunt imune la efectele declansate de raspandirea rapida a Covid-19 si de impactul sau asupra mediului economic. Desi aceasta situatie nu este lipsita de provocarile sale pentru burse, este crucial ca pietele sa ramana deschise, se arată intr-un comunicat al Federatiei Burselor Europene.

Pietele bursiere reglementate indeplinesc o functie sociala si economica care trebuie sa prevaleze in momentele de incertitudine. Bursele joaca un rol cheie in asigurarea formarii preturilor, a transparentei si a lichiditatii. Impiedicarea indeplinirii acestui rol ar avea un impact urias nu doar asupra economiei, ci si a societatii.

Aceste functii au fost puse la incercare in trecut, de exemplu, in timpul crizei financiare – cand alte surse de lichiditate s-au contractat – bursele au continuat sa functioneze cu succes. Aceasta situatie nu este diferita, bursele ar trebui sa continue sa fie operationale pentru a mentine increderea.

Principiile membrilor FESE raman transparenta si obiectivitatea, in special in aceste momente de incertitudine.

Bursele europene vor ramane si trebuie sa ramana deschise tot timpul pentru a asigura siguranta, integritatea si corectitudinea intr-un mod sigur si transparent.

1 – Tehnic si operational: Pietele continua sa functioneze in mod ordonat si transparent, in ciuda conditiilor extreme de tranzactionare declansate de criza Covid-19. Controlul si intreruptoarele (circuit-brakers) functioneaza in mod normal si cu flexibilitatea necesara pentru a satisface cererea pietei. Planurile de contingenta au fost activate astfel incat totul sa functioneze asa cum a fost proiectat, inclusiv in contextul protocoalelor de telemunca.

2 – Functionarea ordonata a pietelor financiare: Fluxul constant de stiri determina o revizuire continua a evaluarilor valorilor mobiliare de catre investitori si genereaza necesitatea reechilibrarii dinamice a portofoliilor. Este de asteptat ca actuala criza sa genereze in continuare atat fluxuri de stiri negative, de exemplu, decizii guvernamentale de carantina sau blocare a activitatii economice si sociale, cat si fluxuri de stiri pozitive, de exemplu legate de impactul planurilor semnificative de sprijin guvernamental. Investitorii trebuie sa se adapteze circumstantelor economice in schimbare, iar existenta controlului la locurile de tranzactionare este si mai important in astfel de conditii de volatilitate pe piete, cu intrerupatoare (circuit-brakers) care permit investitorilor sa absoarba noi informatii. Mai general, incorporarea riscurilor in preturi trebuie sa ramana transparenta, accesibila si fiabila pentru toate clasele de active, pentru a permite investitorilor sa-si valorifice portofoliile si sa ia decizii informate pentru investitii si hedging in aceste conditii volatile.

CITESTE SI:  Simtel Team își dublează cifra de afaceri și profitul net în 2023

3 – Contractual: Inchiderea pietelor ar declansa tot felul de clauze contractuale prociclice intr-o gama foarte larga de contracte de finantare si chiar operationale. Aceste consecinte potentiale si deschise ar putea genera un numar imprevizibil de esecuri. In special, instrumentele derivate sunt considerate fiabile, cu preturi de referinta observabile care permit un proces de scadenta si decontare ordonata. Aceste instrumente sunt adesea utilizate ca proxy sau instrumente de hedging pentru multe piete OTC conexe, de exemplu pietele de credit. Inchiderea pietelor la vedere ar avea un impact semnificativ asupra functionarii unei game largi de piete OTC, avand in vedere eliminarea instrumentelor cheie de hedging, care ar face extrem de dificila administrarea mai larga a riscurilor.

4 – Consecinte in materie de reglementare si litigii, precum si efecte asupra investitorilor mai mici: inchiderea pietelor ar declansa extinderea masiva a tot felul de aranjamente bilaterale in afara pietei care nu ar fi realizate in locuri de tranzactionare transparente si nu ar avea protectiile existente la locurile de tranzactionare. Toti investitorii ar fi afectati de o astfel de situatie, dar micii investitori ar fi afectati cel mai tare de trecerea la astfel de aranjamente opace incheiate intre investitorii profesionisti, deoarece isi vor putea ajusta pozitiile doar la redeschiderea locurilor de tranzactionare de referinta.

Inchiderea pietelor nu ar schimba cauza de baza a volatilitatii pietei, ci ar inlatura transparenta sentimentului investitorilor si ar reduce accesul investitorilor la banii lor; toate acestea ar amplifica anxietatea actuala a pietei si ar duce la o scadere a rezultatelor investitorilor.

Membrii FESE raman atenti la evolutiile globale si europene si vor depune eforturi pentru mentinerea tot timpul a unui spatiu de piata sigur, transparent si corect in Europa.


 

[ajax_load_more]