BET
17013.16
-1.09%
BET-TR
35300.27
-1.09%
BET-FI
60447.56
0.47%
BETPlus
2514.25
-1.15%
BET-NG
1209.14
-1.03%
BET-XT
1451.74
-0.97%
BET-XT-TR
2978.36
-0.97%
BET-BK
3134.74
-1.26%
ROTX
37358.24
-1.07%Inversare de trend la BVB: după primele două luni, BET are un avans de peste 10% față de sfârșitul lunii ianuarie

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a terminat cea de-a doua lună din acest an cu toti indicii pe plus, ceea ce arata o schimbare la 180 de grade a pietei dupa ce in prima luna din 2019 aproape toti indicii erau in teritoriu negativ.

Astfel, la finalul lunii februarie, indicele BET, principalul indice al pietei de capital locale care include cele mai tranzactionate 15 companii cu exceptia SIF-urilor, a inregistrat un avans de peste 10% fata de valoarea de la sfarsitul lunii ianuarie. O crestere de peste 10% a avut si BET-TR, indicele care include si dividendele oferite de companiile din BET.

Comparativ cu finalul anului, piata de capital a revenit in zona pozitivă, chiar daca a avut un ritm de crestere de o singura cifra. Astfel, dupa primele doua luni din acest an, BET si BET-TR au inregistrat fiecare un avans de 4% fata de valoarea de la finalul lunii decembrie. De departe, cea mai mare crestere a avut loc la nivelul indicelui BET-NG, care include companiile din sectorul energetic si al utilitatilor, unde majorarea a fost de 9,5%.

Evoluție indice BET. Sursa BVB

Potrivit analistilor, investitorii care au actiuni la companiile listate pe bursa locala au interpretat in sens pozitiv declaratiile publice ale decidentilor politici, care au sustinut ca vor reconsidera unele prevederi legislative, care anul trecut au dus la scăderea abruptă a pietei de capital romanesti. Piata a reactionat si dupa ce BVB impreuna cu partenerul strategic MedLife si partenerii institutionali Romanian Business Leaders, AmCham Romania, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, au organizat prima editie a Summitului International dedicat pietei romanesti de capital.

CITESTE SI:  Simtel Team a semnat un contract de peste 19 mil euro pentru proiectarea și execuția unei centrale electrice fotovoltaice

La Summitul international organizat de BVB in februarie, din prezentarile celor 30 de speakeri romani si straini, a reiesit aceasta idee ca piata de capital este esentiala pentru dezvoltarea business-urilor antreprenoriale romanesti si pentru crearea de bunastare pentru milioane de romani. Valoarea companiilor romanesti listate la bursa, ceea ce reprezinta o parte importanta a avutiei nationale, a inregistrat o crestere cu 8% in februarie, apropiindu-se de 19 miliarde de euro,” a declarat Lucian Anghel, presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

Bursa de Valori Bucuresti a sustinut in mod public si activ necesitatea existentei dialogului si colaborarii intre decidentii politici si cei economici pentru a gasi cele mai bune solutii. „Piata locala de capital are un potential important neatins, iar proiectele principale ale Bursei vor fi directionate catre materializarea acestui potential, principalele doua directii fiind dezvoltarea comunitatii locale de investitori si dezvoltarea infrastructurii pietei de capital. Insa, pentru a avea rezultate, trebuie sa actionam intr-un cadru legislativ clar si stabil, care sa stimuleze dezvoltarea pietei, situatie pe care speram sa o atingem cat mai curand”, a declarat Adrian Tanase, CEO al BVB.

Intr-o singura luna, valoarea de piata a companiilor romanesti a crescut de la 17,3 miliarde euro in ianuarie 2019 la 18,7 miliarde euro la finalul lunii februarie a acestui an, ceea ce inseamna un avans de 8%. Capitalizarea bursiera a tuturor companiilor listate pe piata reglementata a BVB a fost de 33 de miliarde de euro in ultima sedinta de tranzactionare din februarie 2019, cu 7,8% peste nivelul de la finalul lunii ianuarie.


 

[ajax_load_more]