BET
16908.2
0.15%
BET-TR
35082.48
0.15%
BET-FI
60480.06
0.3%
BETPlus
2499.41
0.14%
BET-NG
1208.26
-0.17%
BET-XT
1441.87
0.07%
BET-XT-TR
2958.1
0.07%
BET-BK
3109.19
0.07%
ROTX
37104.36
0.08%


Va fi o săptămână aglomerată la BVB, cu multe raportări financiare ale companiilor listate, atât pe segmentul principal cât și pe AeRO

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Sezonul raportărilor de la Bursa de Valori Bucuresti continuă in forță de luni pe tot parcursul săptămânii fiind peste 20 de companii de pe piața principală si AeRO care vor prezenta rezultatele financiare preliminare pentru 2022.

Investitorii așteaptă să vadă ce influență au avut cresterea inflatiei, dobânzilor si prețurilor la energie asupra evoluției companiilor din indicele BET, dar mai ales asupra celor noi, listate in ultimii doi ani pe piața AeRO.

Calendar financiar BVB – Rezultate financiare preliminare anuale 2022

În Europa, se vor publica indicatorii PMI pentru zona euro, Germania și Franța care probabil vor indica o altă lună de creștere în sectorul privat în luna februarie, datorită creșterilor în sectorul de producție și a unei scăderi mai lente a activității de servicii.

Între timp, indicatorul german ZEW al sentimentului economic, încrederea consumatorilor GFK și indicatorul climatului de afaceri Ifo sunt toate pregătite să se îmbunătățească pentru a cincea lună consecutiv.

Alte date de monitorizat sunt cifrele finale ale inflației din zona euro pentru ianuarie și sondajul rapid al consumatorilor; actualizarea PIB-ului și prețurilor de consum din Germania în trimestrul IV, sondajul de afaceri și consumatori din Franța și balanța comercială a Elveției. În ceea ce privește politica monetară, Turcia va decide asupra ratelor dobânzilor.

În Regatul Unit, indicatorul GfK de încredere al consumatorilor este programat să crească ușor în februarie, deoarece așteptările pentru acest an ar fi trebuit să se îmbunătățească în continuare.

De asemenea, este posibil ca indicatorii PMI să arate că sectorul privat al Marii Britanii a continuat să se contracte, dar într-un ritm mai lent.

În SUA, minutele reuniunii FOMC și discursurile oficialilor Fed vor fi în centrul atenției, după ce datele economice peste așteptări au alimentat speculațiile cu privire la creșterea ratelor de catre Rezerva Federală mai mult decât a făcut-o la începutul acestei luni și pentru mai mult timp.

Indicatorul de inflație preferat de Fed va surprinde probabil în sens ascendent în ianuarie, după ce cifrele IPC (Indicele prețurilor de consum) și IPP (Indicele prețurilor la producător) au fost mai mari decât cele anticipate luna trecută.

CITESTE SI:  BITTNET va derula o nouă ofertă publică de vânzare obligațiuni corporative

Investitorii vor acorda, de asemenea, o atenție deosebită datelor privind cheltuielile și veniturile personale, care se estimează că vor arăta cheltuieli rezistente ale consumatorilor după raportul privind vânzările cu amănuntul din ianuarie.

În afară de aceasta, săptămâna viitoare va prezenta o a doua estimare pentru PIB-ul trimestrului al patrulea, analiştii aşteptând o revizuire în sus la 2,9% de la 2,8% preliminar.

Între timp, vânzările de case existente și noi vor oferi o perspectivă asupra pieței imobiliare. Participanții la piață ar trebui să urmărească de asemenea rezultatele trimestriale ale companiilor din retail Home Depot și Walmart precum producătorul de chip-uri Nvidia.

În altă parte din America, Canada va publica raportul IPC din ianuarie și cifrele vânzărilor cu amănuntul pentru decembrie.

În China, vor fi anunțate ratele principale ale împrumuturilor. Piețele se așteaptă ca LPR-ul (Loan Prime rate) pe un an să rămână la 3,65% și durata pe cinci ani la 4,3%, mai ales după ce noile împrumuturi bancare au crescut mai mult decât s-a estimat la un record de 4,9 trilioane de yuani luna trecută.

În Japonia, toată atenția va fi ațintită pe indicatotii PMI din februarie, oferind o primă evaluare a condițiilor economice în cursul lunii. Cifrele inflației sunt de asemenea așteptate, rata de bază fiind estimată accelerând la 4,2%, care ar fi cea mai mare citire din 1981, de la 4% în decembrie.

În altă parte a Asiei, se estimează că banca centrală a Coreei de Sud va întrerupe ciclul de înăsprire și va menține ratele dobânzilor neschimbate atunci când va decide joi asupra politicii monetare.

Va fi, de asemenea, interesant de urmărit cifrele comerțului și inflația din Malaezia; creșterea finală a PIB-ului din Hong Kong pentru T4 și inflația; inflația și producția industrială din Singapore.