BET
15874.35
0.35%
BET-TR
32939.26
0.36%
BET-FI
57275.27
0.07%
BETPlus
2356.96
0.38%
BET-NG
1134.77
0.2%
BET-XT
1357.86
0.35%
BET-XT-TR
2785.94
0.36%
BET-BK
2974.25
-0.02%
ROTX
35325.49
0.23%Calendar economic: Date importante și raportări trimestriale vor marca evenimentele acestei săptămâni

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Săptămâna in care tocmai am intrat va fi marcată de multiple date economice in majoritatea economiilor lumii la care se vor adăuga si rezultatele financiare ale mai multor companii din sectorul technologic de peste ocean.

Astfel, în Europa, se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să mențină ratele dobânzilor neschimbate, dar investitorii vor analiza cu atenție declarația însoțitoare pentru informații despre evaluarea băncii centrale a condițiilor economice și orice potențiale schimbări de politică monetară.

Din punct de vedere macroeconomic, se anticipează că datele PMI Flash vor arăta că economia zonei euro, inclusiv Germania și Franța, a cunoscut o scădere redusă la începutul anului 2024, determinată de scăderi mai ușoare atât în sectorul de producție, cât și în cel al serviciilor.

În plus, moralul consumatorilor din zona euro este pe cale să se îmbunătățească, atingând cel mai înalt nivel din februarie 2022.

În Germania, indicatorul Ifo privind climatul de afaceri ar putea înregistra o ușoară creștere, în timp ce încrederea consumatorilor GfK este de așteptat să scadă de la cel mai ridicat nivel din cinci luni.

În Franța, se preconizează că sentimentul consumatorilor va atinge maximul ultimilor doi ani, în timp ce sentimentul de afaceri va rămâne constant la cel mai mare nivel din ultimele cinci luni.

În Regatul Unit, sondajul Flash PMI este de așteptat să arate o scădere mai mică a activității de producție și cea mai puternică creștere a serviciilor în șapte luni.

În Statele Unite, atenția se va îndrepta asupra creșterii PIB-ului în trimestrul IV, împreună cu cheltuielile și veniturile personale din decembrie și comenzile de bunuri de folosință îndelungată.

Se așteaptă ca economia SUA să se fi extins cu o rată anualizată de 1,8% în T4, reflectând o încetinire semnificativă față de creșterea de 4,9% din trimestrul precedent.

În plus, se anticipează că prețurile de bază ale inflației PCE vor fi crescut cu 0,2% în decembrie, o ușoară apreciere în comparație cu creșterea de 0,1% observată în noiembrie.

CITESTE SI:  Indicatorul Ifo Business Climate pentru Germania a crescut ușor în februarie dar rămâne la minimul ultimilor trei ani și jumătate

De asemenea, se așteaptă ca raportul să dezvăluie o creștere cu 0,2% a cheltuielilor personale și un avans cu 0,3% al veniturilor. În cele din urmă, este posibil să vedem indicatorul comenzilor de bunuri de folosință îndelungată să fi crescut cu 0,5%, după o creștere de 5,4% în noiembrie, care a fost cea mai mare creștere din iulie 2020 încoace.

Sezonul de câștiguri din al patrulea trimestru va fi în plină desfășurare, prezentând rapoarte de la companii importante, inclusiv American Express, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Intel Corp, IBM, Netflix, Tesla, AT&T, Blackstone, 3M, General Electric, Verizon, Visa și ServiceNow.

În altă parte a Americii, este probabil ca Banca Canadei să mențină ratele dobânzilor la nivelurile actuale, deoarece inflația rămâne cu mult peste țintele factorilor de decizie, iar piața muncii se răcește treptat. Prețurile locuințelor din Canada, precum și comerțul exterior și cifrele șomajului din Mexic, vor fi, de asemenea, în centrul atenției.

În Asia, se așteaptă ca Banca Populară Chineză să-și mențină neschimbate dobânzile pentru un an și cinci ani, în concordanță cu menținerea neașteptată a dobânzii la facilitatea de creditare pe termen mediu, deoarece banca centrală a optat să renunțe la relaxarea monetară suplimentară pentru a sprijini yuanul.

De asemenea, pe frontul politicii monetare, se așteaptă ca Banca Japoniei să-și mențină rata cheie a dobânzii neschimbată și să se abțină de la a semnala orice modificare a politicii sale de control al curbei randamentelor, după cele mai recente rate generale și de bază ale inflației care au scăzut la minime multianuale.

Investitorii așteaptă, de asemenea, balanța comercială din decembrie și cifrele PMI din ianuarie. În altă parte, Coreea de Sud își va publica cifrele privind PIB-ul pentru al patrulea trimestru, în timp ce Malaezia urmează să decidă asupra ratei sale de politică și să publice rata inflației din decembrie.