BET
17362.79
1%
BET-TR
36708.39
0.99%
BET-FI
59256.97
0.72%
BETPlus
2564.36
1%
BET-NG
1238.88
1.07%
BET-XT
1476.03
1.07%
BET-XT-TR
3080.53
1.06%
BET-BK
3200.1
1.6%
ROTX
38110.32
1.02%




Calendar economic: După o săptămână cu decizii ale băncilor centrale, atenția se va îndrepta din nou către evoluția inflației

Autor: Tiberiu Porojan
Timp de citit: 2 minute

Săptămâna ce urmează va veni cu date noi privind evoluția prețurilor de consum din Zona Euro, pentru Germania, Franța, Italia și Spania.

Rata inflației anuale în Zona Euro este așteptată să încetinească pentru a cincea lună consecutivă la 4,5% în septembrie, cea mai mică din octombrie 2021, dar încă bine peste ținta BCE de 2%.

În Germania, se așteaptă o scădere bruscă a inflației la 4,6%, în principal din cauza costurilor externe mai mici. Pe de altă parte, în Franța, inflația ar trebui să accelereze ușor la 5%.

În plus, pentru Germania, indicatorul climatului de afaceri Ifo este așteptat să scadă pentru a cincea lună consecutivă la cel mai mic nivel din octombrie 2022, în timp ce indicatorul climatului de consum GfK ar trebui să rămână neschimbat față de minimul de patru luni din septembrie.

Pe o notă mai optimistă, vânzările cu amănuntul din Germania vor reveni probabil marginal după două luni consecutive de scăderi.

Alte date de urmărit includ sondajul de afaceri din Zona Euro, rata șomajului din Germania, sondajul de consum și de afaceri din Italia, datele privind șomajul și sentimentul consumatorilor din Franța, indicatorii KOF Leading din Elveția.

Regatul Unit va publica estimarea finală a creșterii PIB-ului din al doilea trimestru, alături de evoluția contului curent și indicatorii monetari ai Băncii Angliei.

CITESTE SI:  Acționarii One United Properties au aprobat plata unui dividend în valoare de 75,9 milioane de lei pentru anul financiar 2023

În SUA, toți ochii vor fi ațintiți asupra raportului privind cheltuielile și veniturile personale, cu o anticipare deosebită în jurul indicelui prețurilor PCE.

Se așteaptă ca prețurile de bază PCE să fi crescut cu 0,2% în august, la fel ca în iulie, în timp ce rata anuală, considerată indicatorul preferat de inflație al Rezervei Federale, ar trebui să scadă la 3,8%, marcând cel mai scăzut nivel de la iunie 2021.

Raportul este de asemenea pregătit să dezvăluie o creștere de 0,5% a cheltuielilor de consum și un câștig de 0,4% în venituri pentru aceeași perioadă.

În plus, investitorii vor urmări îndeaproape comenzile de bunuri de folosință îndelungată din august, precum și estimările finale privind creșterea PIB-ului din al doilea trimestru și sentimentul consumatorilor din Michigan în luna septembrie.

În Asia, săptămâna va fi marcată de minutele din ultima ședință de politică monetară a Băncii Japoniei, oferind perspective asupra cronologiei pentru o posibilă schimbare de direcție a băncii centrale, departe de politica monetară ultra-laxă, precum și un suport potențial pentru yen. Alte date din Japonia includ producția industrială, vânzările cu amănuntul și rata șomajului pentru luna august.

În Australia, rata inflației lunare este așteptată să revină pentru prima dată din aprilie, punând presiune pe recentele decizii de menținere a ratei dobânzii ale băncii centrale.