BET
16922.26
0.5%
BET-TR
35111.63
0.5%
BET-FI
59813.87
-0.14%
BETPlus
2500.04
0.46%
BET-NG
1207.76
0.22%
BET-XT
1440.64
0.4%
BET-XT-TR
2955.57
0.4%
BET-BK
3111.95
0.51%
ROTX
37154.76
0.47%


Care va fi subiectul de interes pe Wall Street în 2020?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Iranul și Statele Unite au aplanat tensiunile în încercarea de a evita un conflict militar mai amplu. Situația din Orientul Mijlociu va rămâne principalul subiect de interes pentru piețe în viitorul apropiat, dar investitorii nu ar trebui să ignore alți factori majori care pot influența acțiunile americane în acest an. Printre acestea se numără Războaiele Comerciale, alegerile prezidențiale și, desigur, raportările financiare.

Războaiele comerciale

Războiul comercial dintre China și SUA a fost tema principală pentru piețe în 2019, iar, deși cele două state au ajuns la Prima Fază a acordului, povestea este departe de a se încheia. Vicepremierul Liu He, negociatorul comercial șef al Chinei, va merge la Washington pe 13 ianuarie, iar semnarea acordului este programată pe 15 ianuarie.

Mai multe detalii despre conținutul acordului vor fi publicate în urma semnării. Cu toate acestea, există un alt plan comercial ce merită urmărit – conflictul comercial dintre UE și SUA. Noul comisar comercial al UE, Phil Hogan, va călători la Washington săptămâna viitoare pentru a se întâlni cu Reprezentantul pentru Comerț al SUA, Robert Lighthizer.

Urmărește evoluția instrumentelor preferate direct din platforma de tranzacționare

Oficialul european va viza „resetarea” relațiilor comerciale dintre UE și SUA în ceea ce privește anumite puncte controversate precum taxele comerciale americane, impozitul digital impus de UE sau hotărârile OMC privind subvențiile ilegale.

Anul 2020 a început într-o manieră optimistă în ceea ce privește planul comercial, dar trebuie să ținem cont de faptul că cele mai controversate problematici la nivelul relațiilor dintre China și SUA urmează să fie abordate în a Doua Fază a Acordului care ar trebui să înceapă curând. În plus, Donald Trump a spus adesea că Uniunea Europeană este un partener de negociere mai dificil decât China.

Sursa: Bloomberg, XTB Research

Statele Unite au un deficit comercial semnificativ cu UE, care se aprofundează odată cu trecerea timpului. În cazul unui conflict comercial între cele două, SUA ar putea impune tarife asupra bunurilor din Germania, întrucât statul european este cel mai mare contribuitor la acest scenariu. 

Anul alegerilor prezidențiale!

Alegerile prezidențiale din SUA reprezintă un alt subiect de interes pentru traderii care intenționează să tranzacționeze acțiunile americane în acest an. Analizând performanțele istorice ale acțiunilor americane în anii electorali, cumpărătorii au motive de a fi încrezători.

Aprecierea medie a Dow Jones în anii alegerilor prezidențiale după cel de-Al Doilea Război Mondial este de 4,86%. Cu toate acestea, piața bursieră a fost mai generoasă pentru candidații republicani deoarece câștigul mediu al celor 10 alegeri postbelice câștigate de republicani se situează la 6,3% față de un câștig mediu de 3,07% al celor 8 alegeri câștigate de democrați.

Cu toate acestea, dacă eliminăm anul 2008 din ecuație, când Barack Obama a câștigat și Criza Financiară globală a cauzat o depreciere de 33% a indicelui Dow, câștigul mediu pentru cele 7 alegeri câștigate de democrați se situează la 7,3%.

Testează-ți strategiile de tranzacționare pe o platformă de investiții completă

Ultimele sondaje de opinie arată că Joe Biden și Bernie Sanders ar putea să-l învingă pe Donald Trump la alegeri, în timp ce susținerea lui Michael Bloomberg este similară cu cea de care se bucură actualul președinte. Este probabil ca orice alt candidat democrat să piardă în fața lui Trump.

CITESTE SI:  FED sub lupă: Jerome Powell prevede extinderea politicilor monetare restrictive

Până acum, Joe Biden pare să conducă în rândul democraților. Cu toate acestea, alegerile sunt încă departe, iar scenariul se poate schimba total ca în cazul lui Elizabeth Warren.

Sursa: Bloomberg

Joe Biden (linia portocalie de sus) are un avans solid în fața lui Bernie Sanders (linia verde) și a altor candidați democrați. Cu toate acestea, estimările actuale nu oferă nicio garanție întrucât sprijinul pentru Elizabeth Warren (linia mov) a scăzut de la aproximativ 50% la 10% în doar trei luni. Alegerile vor avea loc marți, 3 noiembrie. 

Sezonul raportărilor financiare pentru Q4 2019 se apropie

Nu trebuie să ignorăm evenimentele uzuale care sunt importante pentru piețe precum raportările financiare. Câștigurile pentru Q4 2019 de pe Wall Street vor începe să fie prezentate săptămâna viitoare, băncile majore fiind primele în listă.

Câștigurile sunt așteptate să scadă cu 1,5% YoY la nivelul indicelui, cu sectoarele de energie și de consum suferind cele mai accentuate scăderi (peste 10%). Se estimează că sectorul de utilități va fi unicul cu un ritm de creștere a câștigurilor de peste 10%.

Seria de 4 trimestre de încetinire a ritmului de creștere a veniturilor ar putea părea îngrijorătoare, dar trebuie menționat că se estimează o revenire a ritmului de creștere a veniturilor pentru companiile americane în 2020 și profituri mai mari în fiecare trimestru al anului. Calendarul de mai jos prezintă principalele raportări programate pentru următoarele două săptămâni.

În următoarele două săptămâni sunt programate raportări interesante. Sursa: Bloomberg, XTB Research

2019 a fost un an destul de dur pentru economie, dar acest lucru nu a oprit indicii bursieri americani să avanseze cu peste 20% (S&P 500 a câștigat aproape 29%!). Situația tehnică este destul de complicată întrucât indicii majori – S&P 500, Dow Jones și Nasdaq – se află în zona maximelor istorice și este greu de determinat potențialele niveluri de rezistență.

Analizând graficul Dow Jones, se poate observa că indicele testează limita superioară a geometriei de piață marcată de maximul istoric. Următorul nivel de rezistență îl reprezintă o retragere exterioară Fibonacci de 161,8% din declinul recent (zona de 29400 puncte).

Un aspect de reținut în cazul în care indicele va respecta performanța medie din timpul anului electoral câștigat de democrați (+ 3,07%, cea mai mică din mediile menționate anterior), cotația ar încheia anul la aproximativ 29415 puncte. Validarea performanței medii din anii electorali câștigați de republicani ar duce prețul la 30335 puncte până la sfârșitul anului!

Sursa: xStation5

Dow Jones (US30) retestează maximul istoric din zona de 28900 puncte. Datele istorice ne sugerează că indicele evoluează bine în anii electorali, indiferent cine câștigă. Conform mediei istorice pentru alegerile câștigate de republicani, indicele ar trebui să depășească pragul de 30 de mii de puncte pentru prima dată în istorie. 

Descoperă analizele de piață realizate de analiștii XTB România


 

[ajax_load_more]