BET
17060.94
-0.35%
BET-TR
35399.37
-0.35%
BET-FI
60331.28
0.1%
BETPlus
2519.24
-0.35%
BET-NG
1223.09
-0.09%
BET-XT
1453.84
-0.25%
BET-XT-TR
2982.66
-0.25%
BET-BK
3137.7
-0.03%
ROTX
37445.35
-0.36%




Acțiunea zilei: Coca Cola

Autor: Financial Market
Timp de citit: 5 minute

Coca-Cola (KO.US) a raportat marți, înainte de deschiderea ședinței de pe Wall Street, rezultatele aferente Q4 2023. Rezultatele au fost în mare parte în linie cu așteptările pieței, dar au existat câteva surprize pozitive. În general, comunicatul companiei indică o soliditate a activității de bază, în timp ce detaliile indică o îmbunătățire a cererii reale.

Câștigurile din al patrulea trimestru sunt în mare parte în linie cu așteptările

Comunicatul privind rezultatele din Q4 2023 al Coca-Cola nu a inclus surprize majore. Rezultatele au fost în mare parte în linie cu așteptările pieței.

Veniturile au fost ușor mai mari decât estimările, în principal datorită vânzărilor peste așteptări în segmentele EMEA și America Latină.

Impactul pozitiv al prețului/mix a fost peste estimări, dar mai mic decât în urmă cu un an. Marjele s-au îmbunătățit, în timp ce profitul operațional a depășit ușor așteptările.

Câștigul pe acțiune comparabil a crescut cu aproape 9% față de acum un an și a fost în conformitate cu așteptările. S-a remarcat în rezultatelor din trimestrul al patrulea creșterea organică foarte puternică a veniturilor, de 12%, care arată puterea de bază a activității Coca-Cola.

Prognoza pentru întregul an 2024 a surprins ușor în sus, dar a fost considerată în continuare conservatoare de către analiști. Acest lucru o face realizabilă și lasă o marjă de manevră pentru o surpriză pozitivă în cazul în care cererea de consum se îmbunătățește, împreună cu scăderea inflației și potențialul de scădere a ratelor dobânzilor.

Rezultatele din Q4 2023

• Venituri operaționale ajustate: 10,85 miliarde de dolari față de 10,65 miliarde de dolari prognoză (+6,4% față de anul trecut)

• Creștere a volumului unitar: +2%

– Nutriție, sucuri, produse lactate și băuturi pe bază de plante: +6%

– Băuturi răcoritoare spumante: +2%

– Apă, băuturi sportive, cafea și ceai: 0%

• Preț/mix: +9% față de +6,4% prognoză (12% în urmă cu un an)

• Modificarea vânzărilor de concentrate: +3% față de +2,5% prognoză

• Venituri organice ajustate: +12% față de +8,8% prognoză

• Defalcarea veniturilor din afaceri

– Investiții de îmbuteliere: 2,01 miliarde de dolari față de 2,0 miliarde de dolari prognoză (+1,6% față de anul trecut)

– Global Ventures: 813 milioane de dolari față de 808 milioane de dolari prognoză (+9,9% de la an la an)

– Corporate: 31 de milioane de dolari față de 22,6 milioane de dolari prognoză (+82,4% YoY)

– Eliminări: -345 milioane de dolari față de -350 milioane de dolari prognoză

• Defalcare regională a veniturilor

– America de Nord: 4,04 miliarde de dolari față de 4,04 miliarde de dolari prognoză (+4,9% față de anul trecut)

– Europa, Orientul Mijlociu și Africa: 1,72 miliarde de dolari față de 1,61 miliarde de dolari prognoză (+10,6% YoY)

– Asia-Pacific: 1,16 miliarde de dolari față de 1,07 miliarde de dolari prognoză (+9,6% YoY)

– America Latină: 1,49 miliarde de dolari față de 1,45 miliarde de dolari prognoză (+15,8% YoY)

• Marja brută ajustată: 57,8% față de 57,2% prognoză (56,5% în urmă cu un an)

• Veniturile operaționale ajustate: 2,53 miliarde de dolari față de 2,47 miliarde de dolari prognoză (+9,1% față de anul trecut)

• Cheltuieli de capital: 851 milioane de dolari față de 856 milioane de dolari prognoză (+20,2% pe an)

• EPS comparabil: 0,49 dolari față de 0,49 dolari prognoză (0,45 dolari în urmă cu un an)

Previziuni pentru 2024

• Creșterea organică ajustată a veniturilor: 6-7% față de 5,9% prognoză

• Creșterea EPS comparabilă: 4-5%

Dashbord financiar pentru Coca-Cola. Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

Creșterile de preț determină creșterea vânzărilor

Nu este un secret faptul că, în ultimele trimestre, creșterea vânzărilor Coca-Cola a fost determinată în principal de majorarea prețurilor, creșterea volumului rămânând semnificativ în urmă.

Cu toate acestea, creșterea volumului s-a redresat în cele mai recente două trimestre și va ajunge la 3% în Q4 2023. Aceasta este o evoluție pozitivă, care arată că cererea reală pentru produsele Coca-Cola este în creștere.

Creșterea volumului în America Latină a fost cea mai puternică dintre principalele regiuni geografice ale companiei, cu o creștere de 4%, urmată de creșteri de 1% și 2% în EMEA și, respectiv, Asia-Pacific. Pe de altă parte, volumul vânzărilor a scăzut cu 1% în America de Nord, cea mai importantă regiune a Coca-Cola în ceea ce privește veniturile.

Creșterea vânzărilor Coca-Cola continuă să fie determinată în principal de creșterile de preț, dar creșterea volumului a început să se redreseze recent. Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

O privire asupra evaluării

CITESTE SI:  ARTPRINT pregătește a doua emisiune de obligațiuni corporative în valoare de 3 milioane de lei, intermediată de Tradeville

Să aruncăm o privire rapidă asupra evaluării Coca-Cola cu ajutorul a 3 metode de evaluare des folosite – DCF, multiplii și modelul de creștere Gordon. Dorim să subliniem faptul că aceste evaluări sunt doar în scop de prezentare și nu trebuie privite ca recomandări sau prețuri țintă.

Metoda fluxului de numerar actualizat

Să începem cu probabil cel mai popular model fundamental de evaluare a acțiunilor – metoda Fluxului de numerar actualizat (DCF). Acest model se bazează pe o serie de ipoteze.

S-au făcut previziuni detaliate pentru 10 ani, ipotezele privind valoarea finală fiind stabilite după cum urmează – 3% creștere finală a veniturilor și 7% cost terminal ponderat al capitalului (WACC).

Un astfel de set de ipoteze oferă o valoare intrinsecă a acțiunilor Coca-Cola de 68,66 dolari – sau cu aproape 16% peste valoarea de închidere în numerar de ieri. Previziunea valorii terminale reprezintă 72% din evaluarea DCF.

Trebuie remarcat că valoarea intrinsecă obținută prin metoda DCF este foarte sensibilă la ipotezele formulate. Mai jos sunt furnizate două matrici de sensibilitate – una pentru diferite seturi de ipoteze privind marja de exploatare și creșterea veniturilor, iar cealaltă pentru diferite seturi de ipoteze privind WACC terminal și creșterea veniturilor terminale.

 

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

Metoda multiplilor

În continuare, să analizăm cum se compară evaluarea Coca-Cola cu cea a altor companii similare. Am construit un grup de comparare format din PepsiCo, Monster Beverage, Keurig Dr Pepper, Constellation Brands, Celsius Holdings și National Beverage – 6 companii publice din SUA din domeniul băuturilor. Am analizat 6 multipli de evaluare diferiți – P/E, P/BV, P/S, P/FCF, EV/Vânzări și EV/EBITDA.

Dacă ne uităm la tabelul de mai jos, putem observa că există o oarecare volatilitate în ceea ce privește multiplii pentru colegii Coca-Cola, în special în cazul multiplilor P/E, P/FCF și EV/EBITDA, Celsius Holdings fiind o valoare aberantă clară.

Acestea fiind spuse, multiplii medii sunt oarecum distorsionați și am decis să folosim mediile. Utilizarea mediilor multiplelor ne oferă evaluări care variază între 43,19 dolari în cazul multiplului EV/EBITDA și 68,85 dolari în cazul multiplului P/FCF.

O medie ajustată (excluzând cele mai mari și cele mai mici evaluări) ne oferă o valoare intrinsecă de 52,46 dolari pe acțiune, adică cu aproximativ 11,5% sub prețul de închidere de ieri.

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

Modelul de creștere Gordon

Fiind o companie cu un istoric îndelungat în ceea ce privește plata dividendelor și care a crescut dividendele timp de peste 60 de ani consecutivi, Coca-Cola poate fi evaluată folosind modelul Gordon Growth – metoda de evaluare bazată pe dividende.

S-a presupus o rată de creștere a dividendelor de 5%, precum și o rată de rentabilitate necesară de 8%, pe baza mediilor și tendințelor din ultimii 5 ani.

Rularea unui model cu astfel de ipoteze ne conduce la o valoare intrinsecă de 64,40 dolari pe acțiune, sau cu aproximativ 8,5% peste prețul de închidere de ieri.

Așa cum se întâmplă de obicei în cazul modelelor de evaluare, modelul de creștere Gordon este, de asemenea, foarte sensibil la ipotezele făcute.

Matricea de sensibilitate pentru ipotezele privind creșterea dividendelor și rata de rentabilitate necesară este prezentată mai jos. Căsuțele verzi indică combinațiile care duc la o evaluare peste nivelul pieței, iar cele roșii indică combinațiile care duc la evaluări sub nivelul pieței.

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB Research

O privire asupra graficului

Cotația acțiunilor Coca-Cola a fost destul de volatilă în timpul ședinței de tranzacționare de după publicarea rezultatelor trimestriale.

Acțiunile s-au tranzacționat cu până la 1,5% mai sus la un moment dat în cursul sesiunii și cu până la 1,5% mai jos ulterior, înainte de a termina în cele din urmă sesiunea cu aproximativ 0,6% mai jos (cercul portocaliu de pe graficul de mai jos).

Urmărind graficul Coca-Cola (KO.US) pe intervalul zilnic, putem observa că prețul acțiunii s-a tranzacționat lateral în ultimii doi ani, cu o ușoară tentă de scădere. O încercare recentă de depășire a liniei descendente de trend a eșuat.

Acțiunile continuă să se tranzacționeze în apropierea mediei mobile de 200 de ședințe (linia mov). Zona de 58,75 dolari este zona de suport pe termen scurt care trebuie urmărită și este marcată cu reacțiile anterioare ale prețurilor. Rezistența pe termen scurt este marcată de linia de trend descendent menționată mai sus, care se află în prezent în zona de 60,85 dolari.

Sursa: xStation 5